Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/10 фактів про «Вольфсбург». На 80 млн дорожчий за «Шахтар», в складі колишній динамівець

10 фактів про «Вольфсбург». На 80 млн дорожчий за «Шахтар», в складі колишній динамівець

Тренер «вовків» вперше в кар’єрі дійшов до 1/8 фіналу євротурніру.

Блог — Ноу Баланса
28 февраля 2020, 19:41
19
10 фактів про «Вольфсбург». На 80 млн дорожчий за «Шахтар», в складі колишній динамівець

Тренер «вовків» вперше в кар’єрі дійшов до 1/8 фіналу євротурніру.

Вдруге в цьому євросезоні «Вольфсбург» зіграє з українською командою. Але якщо від «Олександрії» в протистоянні з німцями ми очікували на диво, то чемпіон України має щонайменше зіграти з «вовками» на рівних.

Оперативно представляємо свіжоспеченого суперника «Шахтаря» найцікавішими фактами.

1. Цей євросезон – перший для «Вольфсбурга» за чотири роки. Востаннє клуб, що є власністю автовиробника Volkswagen, виступав у Європі в сезоні 2015/16. Тоді команда Дітера Хекінґа дійшла до чвертьфіналу Ліги чемпіонів, де вилетіла від «Реала» Зідана – майбутнього переможця розіграшу та домінатора турніру.

2. В поточній єврокампанії «вовки» виступають як шоста команда Бундесліги за підсумками попереднього чемпіонату. В Лізі Європи вони стартували одразу з групового етапу, де їхніми суперниками, окрім «Олександрії», були «Сент-Етьєн» та «Гент» наших Безуса, Пластуна та Яремчука (восени Роман забив німцям класнючий гол). Разом з останніми вони й вийшли з групи, поступившись бельгійцям одним балом на фініші.

3. «Гент» – поки єдина команда, яка змогла перемогти зелено-білих в цьому євросезоні. На груповому раунді німці тричі перемогли (два рази постраждала «Олександрія») та ще двічі зіграли внічию. В першому раунді плей-офф їм випало грати з «Мальме» – кривдника київського «Динамо» «вовки» з’їли без проблем: 5:1 за підсумками обох ігор.

До речі, востаннє в Лізі Європи «Вольфсбург» виступав в сезоні 2014/15. Тоді вони зупинились також у чвертьфіналі – сильнішим був «Наполі», якого в півфіналі потім подужав «Дніпро» Маркевича.

4. В чемпіонаті «Вольфсбург» йде приблизно в тому ж темпі, що й в попередньому розіграші. Зараз у них сьоме місце та відставання в 9 балів від зони ЛЧ. Хоча зазіхнути на головний євротурнір їм навряд чи вдасться – їм би потрапити в зону ЛЄ взагалі. Конкуренція щільна.

Загалом турнір їм вдається двояко. Стартували «вовки» доволі впевнено – перша поразка трапилась аж в листопаді, коли їх погромила дортмундська «Боруссія» 0:3. Після того перемоги, нічиї та поразки чергуються, хоча на стику років була серія з трьох програшів поспіль. Утім, зараз вони не програють уже впродовж чотирьох турів.

5. Якщо зелено-білі й виділяються чимось в лізі, то це оборонними навичками. Вони в четвірці найкращих команд дивізіону за кількістю пропущених (28 голів у 23-х турах), а за даними InStat вони серед лідерів Бундесліги за кількістю виграних єдиноборств та протистоянь в обороні.

Хоча з Кубка Німеччини команда вилетіла в невластивому стилі – ще в жовтні їх знищив «Лейпціг» 1:6.

6. Тренує «Вольфсбург» 45-річний австрієць Олівер Ґласнер. Він прийняв команду перед поточним сезоном, перейнявши її у Бруно Лаббадії. До цього він тренував австрійські «Рід» та «ЛАСК».

З останніми він добився значного успіху – тренував їх протягом чотирьох років (2015-2019), впродовж яких вивів команду в австрійську Бундеслігу, кваліфікувався з нею в єврокубки вперше з 2000 року, а в минулому розіграші взяв срібло чемпіонату. До речі, «ЛАСК» теж зараз серед учасників 1/8 фіналу ЛЄ, вперше в історії клубу.

Відповідно, Ґласнер вперше у своїй тренерській кар’єрі дійшов до 1/8 фіналу ЛЄ.

7. При Ґласнеру «Вольфсбург» грає в цьому сезоні за двома схемами: 3-4-3 або 4-3-3 (трансформуються в 4-4-2 або 4-2-3-1). З трьома захисниками «вовки» більше діяли в першій частині сезону, проте в цьому році ще так не грали – виключно в чотири оборонці.

8. Серед яскравих гравців команди – масивний форвард та найкращий бомбардир «вовків» Ваут Вегорст, знайомий українській публіці екс-динамівець Адмір Мехмеді, центральний півзахисник та багаторічний лідер «Вольфсбурга» Макс Арнольд та хорватський вінгер Йосіп Брекало. До речі, кожен з них восени забив по одному голу «Олександрії».

В єврокубках найрезультативнішими є саме Вегорст та Брекало – по три голи в цьому євросезоні. З асистами найкраще в турнірі у Арнольда (теж три штуки), він же найкращий в команді і в Бундеслізі (чотири гольові).

9. «Вольфсбург» та «Шахтар» вперше зустрінуться на євроарені. За попередні десять років гірники шість разів перетинались із німецькими клубами в Європі. В підсумку лише дві перемоги за 12 поєдинків – над «Хоффенхаймом» (3:2) в листопаді 2018-го та над «Шальке» (3:0) в лютому 2016-го. Цікаво, що обидві перемоги трапились на виїзді, тоді як усі домашні матчі проти німецьких команд за цей період «Шахтар» зіграв унічию.

Натомість «Вольфсбург» історія протистоянь з українськими командами значно лаконічніша. Дві перемоги над «Олександрією» минулої осені – на цьому все.

10. За даними Transfermarkt, вартість «Вольфсбурга» на 80 млн євро більша, ніж у «Шахтаря» – 230 млн євро проти 150 млн. В трійку найдорожчих гравців «вовків» входять Вегорст (27 млн євро), лівий захисник Жером Руссійон (20 млн євро) та Арнольд (18 млн євро).

Ваут Вегорст

Середній вік гравців у «вовків» – 26,3 року. У «Шахтаря» – 25,3. У складі зелено-білих 18 легіонерів – це 72% від усієї команди. У гірників це 45,2% - 14 легіонерів.

Фото: твіттер «Вольфсбурга»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты