Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Вдвічі дорожчий, ніж у «Шахтаря», склад, тренер вперше працює з дорослою командою. Що таке «Бенфіка» сьогодні

Вдвічі дорожчий, ніж у «Шахтаря», склад, тренер вперше працює з дорослою командою. Що таке «Бенфіка» сьогодні

Команда завтрашніх зірок.

Блог — Ноу Баланса
20 февраля 2020, 19:54
11
Вдвічі дорожчий, ніж у «Шахтаря», склад, тренер вперше працює з дорослою командою. Що таке «Бенфіка» сьогодні

Команда завтрашніх зірок.

Сьогодні «Шахтар» зіграє перший в новому році змагальний матч – в Харкові чемпіон України в рамках 1/16 фіналу ЛЄ прийматиме чемпіона Португалії «Бенфіку».

Без довгих вступів розповідаємо найважливіше, що треба знати прямо зараз про суперника української команди.

– Як і «Шахтар», «Бенфіка» опустилась в Лігу Європи з групового етапу ЛЧ. В доволі рівному квартеті з «Лейпціґом», «Ліоном» та «Зенітом» лісабонці фінішували третіми. Без драми не обійшлось.

Після двох поразок на старті «орли» перед шостим туром опинилась на останньому місці. Все вирішувалось в домашній грі проти російського «Зеніта», який ще претендував на плей-офф ЛЧ, випереджав португальців на три бали, а вдома переміг «Бенфіку» 3:1.

На вирішальний бій команда Бруну Лажи налаштувалась як слід і розбила команду Ярослава Ракицького 3:0, залишивши росіян без євровесни взагалі.

– Попри не дуже вдалий груповий етап, «Бенфіка» з сімома очками в підсумку увійшла до групи сіяних команд при жеребкуванні. На відміну від «Шахтаря».

При цьому, лісабонці – єдині серед цих же сіяних третіх команд з від’ємною різницею забитих та пропущених. Лише в останньому поєдинку зі «Зенітом» їм вдалось зіграти насухо.

Хоча за виступами в чемпіонаті Португалії не скажеш, що у «орлів» слабка оборона. Навпаки, у поточного лідера Прімейри після 21-го туру найнадійніший захист (12 пропущених) та найрезультативніша атака (49 голів).

– Лідерство «Бенфіки» в Португалії – тенденція не лише цього сезону, але й усього минулого десятиліття. Якщо в нульових у лісабонців було лише одне чемпіонство (04/05), то в десятих команда буквально панувала у внутрішній першості – шість перемог у Прімейрі. В тому числі і в минулому розіграші.

В менш успішні сезони «орли» не опускались нижче другого місця. Стабільність можна пов’язати з вдалим вибором тренерів. Якщо в нульових 11 разів міняв коучів, то в минулому десятилітті тільки двічі – в першій половині з командою працював Жорже Жезуш, а в другій нею опікувався Руй Віторія, на заміну якому рік тому і прийшов Бруно Лажи.

Така статистика личить португальцям і на фоні успішної трансферної діяльності. Жоден інший клуб у Європі не заробляє на трансферах краще за «Бенфіку». За минуле десятиліття вони продали гравців на 1 мільярд євро – нікому навіть близько не вдалось подібне.

– «Бенфіка» Лажи найчастіше грає в схемі 4-4-2 з двома опорниками. Але як і всяка добротна команда, «орли» здатні перейти на іншу: 4-4-1-1, 4-2-3-1 або 4-3-3. Незвично часто для сучасного футболу «орли» грають в два форварди, але фішка не в цьому.

Фішкою португальців є рух гравців «Бенфіки» по полю. Просуваючи м’яч, вони жваво переміщуються та покривають простір один одного. Найперше, мова про півзахист, який є найгнучкішою та заодно найдорожчою ланкою команди (загальна вартість 152 млн євро – у «Шахтаря» 35,5 млн євро).

До речі, загалом вартість складу «Бенфіки» більш ніж вдвічі більша у порівнянні з «Шахтарем» – 331 млн євро про 150 млн євро.

– До найкращих гравців «Бенфіки» слід віднести нападника Карлоса Вінісіуса, правого півзахисника Піцці, лівого захисника Алекса Ґрімальдо, лівого хавбека Рафу Сілву, центрбека та найдорожчого гравця команди (38 млн євро) Рубена Діаша, а також воротаря Одіссеаса Влаходімоса.

Перші двоє з відривом є найрезультативнішими гравцями «орлів» та найкращими бомбардирами Прімейри. З 14 голами лідирує Вінісіус, на два м’ячі від нього відстає Піцці, який також є найкращим асистентом ліги (8 передач). Обоє – єдині в поточному розіграші ліги, хто переступив позначку в десять голів. І обоє прилетіли до Харкова.

Крім цього, Піцці загалом є найкращим снайпером «Бенфіки» в сезоні (22 голи, виконує також пенальті), найкращим асистентом (12 передач), найкращим загострювачем (43 створені нагоди для голу) та найвлучнішим гравцем (44 точні удари). Ось кого варто остерігатись гірникам найбільше.

Що стосується знайомих облич, то до таких можна віднести швейцарського нападника Харіса Сеферовича та німецького опорника Юліана Вайґля, який приєднався до португальців цієї зими.

– Бруну Лажи – 43-річний португалець з багатим тренерським досвідом здебільшого на рівні юнацьких та молодіжних команд в Португалії. В першу чергу це стосується колективів з академії «Бенфіки», з якими Бруну пропрацював з перервами дев’ять років, поки минулого року його не покликали взятись за головний колектив.

Поміж тим Лажи має також іноземний досвід. З 2015 по 2018 роки він попрацював у Англії – був асистентом Карлуша Карвальяла в «Шеффілд Уенсдей», а потім і у «Суонсі». А ще спеціаліст на два роки їздив у Емірати. Там він також працював на молодіжному рівні в клубі «Шабаб Аль-Ахлі». Все задля того, щоб через кілька років уперше в кар’єрі нарешті очолити дорослу команду рідної «Бенфіки». I лише тоді добитись помітних успіхів.

За рік Бруну виграв з «орлами» чемпіонат та Суперкубок, за що його визнали найкращим тренером Прімейри в сезоні 2018/19. Того ж року його визнали найкращим тренером Португалії.

– Попри загалом чудову картину, зараз у лісабонців невеликий спад – три матчі без перемоги. Таке з ними вперше в цьому сезоні. На ці три матчі випали одна кубкова нічия та дві поспіль поразки в чемпіонаті, чого теж ще не було в поточному розіграші Прімейри. Постарались головний конкурент «Бенфіки» в боротьбі за золото «Порту» (2:3) та «Брага», яка минулої суботи обіграла «орлів» 1:0 та відправила їх в паскудному настрої до Харкова.

Фото: офіційний сайт «Бенфіки», Getty Images

Другие посты блога

Все посты