Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/В 1994-му Шевченко зіграв за «Вест Гем» у спарингу. Принаймні, в цьому впевнений Гаррі Реднапп

В 1994-му Шевченко зіграв за «Вест Гем» у спарингу. Принаймні, в цьому впевнений Гаррі Реднапп

Андрій все заперечує.

Блог — Ноу Баланса
8 февраля 2020, 14:18
22
В 1994-му Шевченко зіграв за «Вест Гем» у спарингу. Принаймні, в цьому впевнений Гаррі Реднапп

Андрій все заперечує.

Осінь 1994 року. Гаррі Реднаппу, який проводить дебютний сезон на чолі «Вест Гема», перед спарингом привозять на пробу іноземця. Той не розчаровує й навіть забиває гол, але до трансферу не доходить.

Помічник Реднаппа Френк Лемпард-старший переконує, що за юнака просять надто багато. Гаррі погоджується. Хлопець повертається до своєї країни, щоб невдовзі дебютувати за першу команду київського «Динамо».

Минають десятиліття, і в численних рейтингах топ-трансферів, що так і не відбулись, регулярно з’являється ця історія. Як майбутній володар Золотого м’яча Андрій Шевченко мало не став «молотобійцем».

Що?

Реднапп плутався в цій історії від початку

«Мені запропонували його, коли йому було 19. Він потренувався з нами три чи чотири дні. Пам’ятаю його гру проти резервістів «Барнета», ми грали в «Чедуелл Гіт» (тренувальна база «Вест Гема» – прим. Tribuna.com).

Він не розривав усіх, одначе зіграв досить пристойно. Але це ж трапилось одразу після всіх цих проблем, які були у мене з румунами. Тому останнє, що я потребував тоді – це українського футболіста. І за нього просили 1 млн фунтів. У мене не було таких грошей».

Це слова Гаррі з кінця 1990-х, через кілька років опісля вказаних подій. Вже тоді його історія про Шевченка у «Вест Гемі» викликала сумніви.

По-перше, на той час Андрію було 18, а не 19, хоч і похибка не значна. По-друге, Реднапп згадує проблемних румунів, через яких начебто боявся підписувати ще одного східноєвропейця. Тут головна суперечність.

Мова про Іліє Думітреску та Флоріна Редучою – румунських гравців «Вест Гема» в 90-х, про яких Гаррі говорив: «Ці двоє були моєю проблемою. Вони хотіли грати лише з м’ячем. Коли ж у нас його не було, вони не готові були працювати».

Схоже, Іліє та Флорін справді були доволі проблемними, адже провели на «Аптон Парк» лише один сезон. Та найважливіше те, що це був сезон 1996/97 – на два роки пізніше нібито приїзду в Лондон Шевченка. Не перед цим.

Згодом у Гаррі з’явились нові деталі

Ще через десять років Реднапп знову згадав ту історію з Шевченком, який на той момент уже провалився в «Челсі»:

«Я щойно очолив «Вест Гем», мені допомагав Френк Лемпард-старший. Буквально невдовзі до нас звернулись двоє персонажів бандитської зовнішності, які, за їхніми словами, мали якийсь бізнес в Україні. Вони запропонували нам поглянути на групу молодих гравців.

Вони вкрай переконливо просили нас про це. Нас налякала їхня манера спілкування, тому ми погодились. Зрештою, з цієї групи ми відібрали двох українських юнаків.

Тими днями якраз проходив спаринг з резервом «Барнета», і один з цих двох навіть відзначився голом. Але він не показав нічого особливого. За нього попросили 1 млн фунтів, але Френк сказав, що це забагато.

Зрештою, ми відпустили цього хлопця. Це був Андрій Шевченко», – розповів Реднапп в інтерв’ю Daily Mail.

Невідомо, про яких двох персонажів говорив Гаррі та хто був тим другим українським юнаком, якого, вочевидь, відправили вслід за Шевченком. Але якщо сумніваєтесь, що в ті часи трансфер в АПЛ міг вирости з отакого, то ось вам історія від того ж Гаррі – в 90-х він підписав нідерландського форварда після перегляду однієї відеокасети («Хтось надіслав мені її та закликав переглянути»).

Утім, документальних чи офіційних підтверджень гри Шеви за «Вест Гем» в публічному доступі немає. Відтак, розповіді Реднаппа були приречені стати напівміфом, який увійшов до футбольного фольклору Англії.

Сьогодні про цей випадок можна дізнатись переважно на сторінках таблоїдів та жовтих видань. А дехто пішов далі й навіть придумав альтернативну історію, якби цей перехід таки відбувся.

Шевченка не раз пов’язували з недотрансферами

Шість років тому на офіційному сайті ФІФА вийшов матеріал з історіями про топові переходи, які так і не відбулись. Одним з його героїв був Андрій Шевченко.

З посиланням на Transfermarkt, текст розповідав, що в 90-ті Шева міг перейти не лише до «Вест Гема». Підписати тоді ще динамівця могли німецькі «Вердер» та «Кельн».

В 1997-му до Києва прибули Уільям Лемке та Вольфґанґ Сідка – тодішні менеджер та тренер бременців відповідно. Вони хотіли узгодити з «Динамо» перехід Юрія Максимова. На місці їм начебто також запропонували купити ще й Андрія Шевченка, але німці чемно відмовили – у них було всього 750 тисяч євро. На двох футболістів було замало.

За два роки до цього пропозицію купити Шеву за 75 тисяч євро отримав головний тренер «Кельна» Петер Нойрурер. За словами спеціаліста, вона надійшла від футбольного консультанта Андрія.

Нойрурер був не проти, він навіть злітав до Києва. «Ми уже все узгодили з Валерієм Лобановським. Я зателефонував до Кельна й сказав, що його зарплата буде для нас дріб’язком. Але менеджер відмовив: «Ніякої екзотики».

Кумедно, але в 1995-му Лобановський ще не повернувся до Києва.

***

Коли ж самого Шевченка – вже прославленого футболіста – на одній з прес-конференцій запитали прямо про ту історію з «Вест Гемом», Андрій заперечив.

«Ні, це неправда. Я ніколи не був на перегляді у «Вест Гемі» чи в будь-якому іншому клубі. До переходу в «Мілан» я виступав лише за «Динамо» з Києва».

Залишається шкодувати, що у 2012 році Гаррі Реднапп відхилив пропозицію очолити збірну України. Здається, тоді б у нас було б більше можливостей з’ясувати, чи відбулась вся ця історія насправді.

Фото: Getty Images

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты