Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Прокачка фізики, ніякий Соль, надійний Бущан: що цікавого на зборах у «Динамо»

Прокачка фізики, ніякий Соль, надійний Бущан: що цікавого на зборах у «Динамо»

Кияни зіграли вже чотири матчі.

Блог — Ноу Баланса
25 января 2020, 15:54
26
Прокачка фізики, ніякий Соль, надійний Бущан: що цікавого на зборах у «Динамо»

Кияни зіграли вже чотири матчі.

«Динамо» одним з перших серед команд УПЛ вийшло зі зимової відпустки – 10 січня. Для порівняння «Шахтар» це зробив останнім, 16 числа. Кілька днів кияни позаймались в Києві, після чого відправились на збори.

Для Олексія Михайличенка це перші тренувальні збори після повернення на посаду головного тренера клубу. Переживши легку загрозу звільнення через виліт з ЛЄ, він почав підготовку до другої частини сезону з радикального – вперше з 2003 року зимовий тренувальний табір динамівці проводять в Туреччині, хоча останніми роками готувались в Іспанії.

Тренерський штаб киян запланував два етапи зборів, зараз триває перший розміром у шість спарингів. Чотири з них «Динамо» уже зіграло – проти «Легії» (1:1), «Нефтчі» (2:1), «Вардара» (4:0) та «Хайдука» (0:1). Підсумовуємо їх кількома спостереженнями.

Михайличенко знову починає з фізухи

Як і в перші тижні після серпневого призначення, на перших зимових зборах тренерський штаб «Динамо» намагається максимально прокачати фізичну витривалість футболістів. Асистент головного тренера Вадим Євтушенко розповів про це так:

«Зараз у нас завдання не отримати якусь якісну картинку в плані футболу, спрямування йде на загальнофізичну підготовку. Хлопцям треба набігати певний кілометраж й одночасно поступово знайомитись із тактичними нюансами».

Футболісти спрямування відчули одразу. Ось, що про це каже капітан Сергій Сидорчук: «В перші сім днів було дуже важко через кількість бігової роботи. Навіть не пригадаю, коли таке було востаннє».

Його доповнює гравець молодіжки Костянтин Вівчаренко, якого залучили до занять першої команди: «Дуже великі навантаження були в Києві, по два тренування в день – зал та біг».

Поряд з тим, за словами футболістів, додались і нові вправи з м’ячем.

Йде активна ротація складу

Те, що тренери роблять акцент саме на фізичній готовності, а не на побудові нових ігрових зв’язків чи комбінацій, підтверджують експерименти зі складами. В кожному з чотирьох спарингів «Динамо» в перерві повністю міняло склад (окрім останньої гри з «Хайдуком» – в ній Бущан зберіг місце у воротах на весь матч). Важливо усіх футболістів навантажити ігровим часом.

При цьому тренерський штаб активно тасує ці самі склади. Звісно, на це впливають пошкодження Циганкова та Бурди, які в цьому році ще не грали, або Вербіча та Попова, які через травми зіграли лише в частині спарингів. Але й без цього перестановок вистачає.

До прикладу, за ці чотири поєдинки динамівці встигли зіграти шістьма різними парами центрбеків. Допомогло розмаїття захисників – до Туреччини тренери взяли трьох оборонців з молодіжки – Іллю Забарного, Костянтина Вівчаренка та Олександра Сироту. Кожен з них хоча б раз зіграв у центрі оборони. І це ще на збори не полетів Самбрано, який тим часом шукає нову команду.

Тому говорити про зіграність або комбінаційність рано.

Експерименти з позиціями футболістів

Відтак, системних змін в грі команди поки не помітно. «Динамо» відіграло чотири матчі за звичною схемою 4-2-3-1, яка ситуативно могла трансформоватись в 4-1-4-1 або 4-3-3.

Натомість, в рамках цієї схеми тренери багато експериментували з позиціями гравців. За ці чотири поєдинки в незвичних або малозвичних ролях побували уже шість гравців:

– опорник Мохаммед Кадірі два матчі зіграв у центрі захисту на позиції правого центрального бека;

– новачка першої команди Ібрагіма Карґбо, якого взимку перевели з молодіжки, тренери поки випускали лише на флангах атаки. Хоча номінально бельгієць є центрфорвардом;

– в першій грі з «Легією» незвично було бачити на правому фланзі півзахисту Карлоса Де Пену. Ймовірно, це було пов’язано з травмою Циганкова, який поки не зіграв жодного матчу на зборах;

– в матчах з «Вардаром» та «Хайдуком» на лівому фланзі півзахисту неочікувано зіграв Йосип Піваріч – номінально лівий захисник;

– у тих же поєдинках на протилежному фланзі тренери спробували центрхава Віталія Буяльського. Знову нагадування про травму Циганкова та те, що за його спиною в складі лише один номінально правий хавбек – Георгій Цитаішвілі;

 – в другому таймі матчу з «Хайдуком» на позиції опорника зіграв молодий центрбек Забарний.

Олексій Михайличенко пояснив перестановки так: «Ми змінюємо не лише зв’язки, групи, але й хочемо, щоб всі футболісти добре один одного розуміли та взаємодіяли».

Поки незрозуміло, як тренери збираються долати ігрові проблеми

Зважаючи на істотні фізичні навантаження, в перших двох спарингах вигляд у гравців «Динамо» був виснаженим. Багато браку в передачах, непорозумінь на полі та скривлених від втоми фізіономій – логічний наслідок бігової роботи напередодні.

На цьому фоні здивували слова Вадима Євтушенка після перемоги над «Нефтчі». «Результат непоганий, але якість нас не влаштовує. Не знаю, що нам сьогодні заважало, але була неймовірна кількість втрат м’яча. Так, гравці отримали необхідне навантаження, але хочеться, щоб була і якість», – сказав асистент головного тренера.

Звісно, тренерський штаб зобов’язаний ставити такі претензії. Але дивно робити це одразу після перших ігор на фоні незвично великих навантажень, та ще й активно ротуючи склад та награючи абсолютно нові зв’язки.

В цьому важко розгледіти послідовність тренерського штабу. 

Але якщо вже в ньому заговорили про якість, то варто визнати наступне. Гра «Динамо» в перших чотирьох спарингах поки не показала, як саме тренери збираються долати ігрові проблеми першої частини сезону.

У Соля немає налагодженого зв’язку з командою

Найочевидніша з них – проблема форварда. На зборах на цій позиції порівну відіграли Русин та Соль. Родріґеша не взяли, Бєсєдін чекає вироку по справі з допінгом, Карґбо, як ми вже знаємо, тренери поки не випускають на вістрі – а даремно, бо зі своїм ростом та атлетичністю він якраз має більше шансів замінити того ж «опорного» форварда.

Тому у «Динамо» два нападники, які слабкі в силовому та контактному футболі. Технічному та швидкому Русину потрібен простір, маневровому та пронирливому Солю не бути успішним без допомоги партнерів.

Фран через це в гіршому становищі, ніж Назар. Русин хоча б опускається за м’ячем, шукає його за межами своєї позиції. Тоді як Соль діє наче її заручник, тому користі від нього немає. 

В підтвердження українець забив на зборах уже двічі, тоді як іспанець – жодного разу. А ще у Соля найгірший індекс InStat в цих чотирьох іграх серед усіх динамівців.

Але проблема Франа – це якраз і проблема команди. Його стиль гри підкреслює, що налагодженого зв’язку нападника з рештою колективу на полі немає. Принаймні, в цій системі й при цьому тренеру.

Михайличенку потрібен нападник, який сам створюватиме собі моменти.

Бущан – найкращий на даний момент

Якщо Соль – найгірший на зборах, то найкращий – Бущан. Якби не пропущений в останній грі з «Хайдуком» м’яч (уже в доданий час), Георгій зараз би досі залишався сухим в Туреччині. На відміну від Бойка, який пропустив двічі, хоча зіграв менше.

Вдалі дії Бущана не можливо не відзначити. Відбитий пенальті та ефектні сейви чи не в кожному поєдинку – це вершки гри 25-річного воротаря на зборах. Якщо хтось в цьому «Динамо» й випромінює зараз надійність та врівноваження, то це саме Георгій.

Це вагома заявка на стабільне місце в основі. Не дарма в тій же грі з «Хайдуком» Бущан став першим та поки єдиним на цих зборах гравцем, хто відіграв усі 90 хвилин.

***

Загалом «Динамо» провело на зборах чотири різні за типом поєдинки. З «Легією» була дійсно рівна гра, з «Нефтчі» киянам вдалось по ділу реалізувати невелику перевагу, а «Вардар» – найслабший поки суперник, тому не спішіть хвалити динамівців за розгром. Поки найбільше проблем завдав «Хайдук», тому заслужено переміг.

Зважаючи на це, вибір суперників у «Динамо» вдалий – є можливість відпрацювати різні сценарії в ігровому режимі. Варто цим лише правильно скористатись та зробити коректні висновки.

Але поки на цьому зборі ціль у команди, за словами Михайличенка, прозаїчна: «Головне наше завдання – напрацюватись, підготувати хорошу базу, щоб на другому зборі награвати якісь варіанти, якийсь склад».

Фото: twitter.com/DynamoKyiv

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты