Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/УАФ з подачі Шевченка хоче раніше закінчити чемпіонат. «Шахтарю» та «Динамо» це не до вподоби

УАФ з подачі Шевченка хоче раніше закінчити чемпіонат. «Шахтарю» та «Динамо» це не до вподоби

Хоча більшість таки підтримала прохання збірної перед Євро.

Блог — Ноу Баланса
23 января 2020, 23:19
29
УАФ з подачі Шевченка хоче раніше закінчити чемпіонат. «Шахтарю» та «Динамо» це не до вподоби

Хоча більшість таки підтримала прохання збірної перед Євро.

Що відбулось?

Минулого тижня УПЛ з подачі УАФ запропонувала клубам Прем’єр-ліги внести істотні зміни в календар на поточний сезон. Організація звернулась до своїх учасників з двома пропозиціями:

– змістити усі тури весняної частини чемпіонату на раніші дати – так, щоб турнір закінчився не 24 травня, а 16-го;

– скасувати в цьому сезоні плей-офф за вихід в Лігу Європи.

У зверненні УПЛ вказала, що ціль таких змін – забезпечити оптимальні умови для підготовки збірної України до Євро-2020. Швидше закінчиться чемпіонат – більше часу буде в тренерського штабу національної команди на роботу.

Ініціатором змін є УАФ. Під листом підписи поставили Андрій Шевченко, Мирон Маркевич та Олег Протасов. Саме вони звернулись з пропозицією до УАФ, а та, відповідно, надіслала запит в УПЛ.

Прем’єр-ліга попросила клуби проголосувати за чи проти змін (або запропонувати свій варіант) до 22 січня.

Про які саме зміни йдеться?

УАФ та УПЛ спільно пропонували змістити весняні тури Прем’єр-ліги (починаючи з 21-го) на раніші дати шляхом перенесення чвертьфіналу та півфіналу Кубка України.

Схема така:

— 21-й тур – третій після зимової перерви – зміщується з 7 на 4 березня;

— 22-й тур – з 14 на 7 березня;

— 1/4 фіналу Кубка України – з 4 на 11 березня;

— 23-й тур – з 21 на 14 березня;

— тури 24-26 – на 21 березня, 4 та 11 квітня;

— 1/2 фіналу Кубка України – з 22 на 15 квітня;

— тури 27-30 – на 18, 22, 25 квітня та 2 травня;

— 31-й тур – з 20 на 9 травня;

— 32-й тур – з 24 на 16 травня.

Чому з’явилась можливість перенести чвертьфінал та півфінал КУ? Їх пропонують провести у єврокубкові тижні. Чому саме у єврокубкові? Бо серед чвертьфіналістів Кубка уже немає «Шахтаря» – єдиного представника України на євроарені. Накладки не буде.

Таким чином, звільнені базові дати КУ пропонують заповнити турами УПЛ. Це допомагає виграти для збірної України тиждень.

Додатково УАФ пропонувала виграти ще два тижні двома іншими способами.

Перший: якщо «Шахтар» вилетить з ЛЄ раніше півфіналу, останній тур чемпіонату перенести на ще один єврокубковий мід-уік – як і у випадку з матчами КУ.

Другий: відмовитись від плей-офф за вихід в ЛЄ, який ввели якраз перед поточним сезоном і який має відбутись в перший же тиждень після закінчення другої частини чемпіонату.

Чому УАФ було важливо позбутись цього плей-офф, в якому на даний момент брали б участь «Олександрія», «Маріуполь», «Колос» та «Дніпро-1»? Офіційна позиція така: «на даному етапі можуть бути залучені футболісти, які викликатимуться до національної збірної України».

Як на пропозиції зреагували клуби?

Якщо коротко, то негативно. Когось турбувала можлива відмова від плей-офф, хтось загалом був незадоволений пропозиціями.

Олексій Антонов, гендиректор «Олімпіка»: «Якщо УПЛ має на меті повернути все, як було раніше [без плей-офф] – це вже нецікаво. Немає емоції, немає боротьби. Друга шістка – депресивна шістка. Там завдань ніяких немає, тільки вижити й чекати наступного сезону».

Руслан Костишин: «Розумію, що збірна повинна готуватися до Євро. Але хтось на ці плей-офф розраховував ... Не знаю, як можна посеред чемпіонату приймати якісь рішення, скасовувати плей-офф. Що це таке? Є ж календар, затверджені правила».

Володимир Шаран: «Це впливає дуже негативно. Так не робиться, треба бути реалістами. Беруть під збірну все змінюють. Це не правильно».

Олександр Бабич: «Важко уявити, що десь в чемпіонаті Бельгії чи Нідерландів змінюють по ходу регламент. Якщо я правильно подивився новий календар, то ми повинні за 10-11 днів провести 4 матчі. Графік досить щільний. Для нас це складно».

Луіш Каштру: «Найкраще, що можемо зробити, це взяти два останні тури та перенести їх на певну дату. Тоді можемо виграти два тижні. Два тижні в футболі – це фантастика.

Ми хочемо, щоб Україна показала себе найкращим чином на Євро. Але в жодному разі не потрібно забувати про правила, з якими ми почали чемпіонат».

Ігор Суркіс: «Моя позиція з цього приводу однозначна: не можна змінювати правила гри по ходу чемпіонату. Те, що зараз ініціюють УАФ та УПЛ, це методи наперсткарів. Нічим іншим пояснити подібні підходи та методи неможливо.

«Динамо» завжди поважало та цінувало інтереси збірної України. Ми готові йти назустріч тренерському штабу, готові відпустити в табір збірної гравців раніше, якщо останні тури для нас вже нічого не вирішуватимуть.

Але при цьому ми категорично проти подібних підходів і методів. Регламент повинен неухильно дотримуватися».

Важливо, що наступного дня після першого листа УПЛ надіслала клубам іншу його версію – уже без пропозиції скасувати плей-офф. Його просто теж пропонували змістити – з 28 та 31 травня на 20 та 24 травня відповідно.

В підсумку, голосували клуби лише щодо зміщення матчів Прем’єр-ліги та двох етапів КУ.

Яке рішення зрештою прийняли клуби?

Як повідомив у коментарі Tribuna.com виконавчий директор УПЛ Євген Дикий, більшість клубів в підсумку погодились на зміщення турів та перенесення чвертьфіналів та півфіналів Кубка України. Так, щоб регулярний чемпіонат закінчився 16 травня, після чого повинен пройти плей-офф за вихід в Лігу Європи.

Тепер фінальне рішення має затвердити виконком УАФ, який для такого випадку може провести оперативне засідання у факсовому режимі.

Щоправда, за інформацією Tribuna.com, деякі клуби все одно залишились не вдоволені голосуванням. Мова про «Динамо», «Зорю» та «Маріуполь». В той час як «Шахтар» дотримується пропозиції свого тренера Луіша Каштру про можливість перенесення лише останніх двох турів регулярного чемпіонату.

Євген Дикий відмовився називати імена клубів, які висловились проти запропонованих змін.

Зі свого боку позицію «Миная», «Інгульця» та «Альянсу» – трьох клубів ПФЛ, які є чвертьфіналістами Кубка України – частково висловив президент організації Сергій Макаров:

«Ми ще не спілкувались із клубами з цього приводу. Але й рішення самого ще нема – це тільки УПЛ підтримала його. Наша позиція така: якщо в цьому зацікавлена збірна, то треба підтримати.

Якщо в наших клубів й виникнуть якісь незручності через перенесення матчів Кубка, тоді ми будемо маневрувати уже своїм календарем. Він у нас не настільки жорсткий».

Другие посты блога

Все посты