Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Власник «Десни» не декларує клуб. На папері ним володіють інші

Власник «Десни» не декларує клуб. На папері ним володіють інші

Левін з’явився замість Чеботарьова, якого розшукує поліція.

Блог — Ноу Баланса
21 января 2020, 21:04
15
Власник «Десни» не декларує клуб. На папері ним володіють інші

Володимир Левін з’явився в клубі замість Олексія Чеботарьова, якого розшукує поліція.

«Десна» – відкриття поточного розіграшу УПЛ. Ще два роки тому команда грала у першій лізі, а зараз претендує на вихід в єврокубки. Команда Рябоконя прогресує, доводячи – для успіху в українському чемпіонаті достатньо постійного та послідовного тренера з амбіціями та стабільного фінансування.

Перший з пунктів виконує досвідчений Рябоконь, а другий… А ось тут з іменами не все так однозначно.

«Десна» притягує одіозних власників. Одного з них досі розшукує поліція

В новітній історії чернігівців до клубу клеїлись переважно персонажі з сумнівною репутацією. Наприклад, в другій половині нульових «Десною» володів Олексій Савченко – тоді підприємець, а сьогодні колишній нардеп та губернатор Миколаївщини, який в конкурсі на посаду зробив десять помилок в презентації.

Його ви також можете пам’ятати за короткою музичною кар’єрою, або за чудернацькими спробами косплеїти Рамзана Кадирова. Але в першу чергу за заявою в часи володіння «Десною», коли він визнав, що підкуповував суддів:

На стику десятиліть «Десну» підхопив Олександр Поворознюк. Так-так, той самий підприємець-аграрій з Кіровоградщини, який сьогодні володіє «Інгульцем», возить в машині автомат, називає себе і тренера своєї команди довбо### і робить ще багато іншої дичини.

Проте в Чернігові, на відміну від Петрового, історія успіху у нього не вдалась. Якщо такі спроби взагалі були. Бо перед сезоном-2010/11 «Десна» через проблеми з фінансуванням втратила професійний статус та позбулася членства в ПФЛ. Клуб вмер.

Та на цьому історія не закінчилась. Того ж літа знаний в спиртовій галузі бізнесмен Юрій Тимошок разом з партнерами створив під «Десну» нову юридичну особу та заявив команду на наступний чемпіонат. Клуб воскрес.

Юрій Тимошок

«Я співвласник «Десни», – говорив Тимошок в інтерв’ю 2012 року. – Клубом володіє група людей, які керують компанією «БСМ». В неї входить група підприємств, що займаються консалтингом, лікеро-горілчаною промисловістю, будівництвом, благодійністю.

Президент цих компаній та керівник усього бізнесу – Олексій Чеботарьов. Ми з ним є співвласниками «Десни». Але він не любить публічності та в основному перебуває закордоном».

Саме Чеботарьов – найскандальніша постать в цьому списку власників «Десни» і центральна персона матеріалу.

Олексія називали наближеним до Януковича та колишнього очільника МВС Віталія Захарченка. Його звинувачували в організації груп тітушок, за що дісталось і «Десні» – генпрокуратура підозрювала, що з бюджету клубу під час Майдану виводили кошти на їхнє фінансування.

Також Чеботарьову приписували контроль значної частки нелегального ринку спирту та алкогольних виробів. Поліція України розшукує його з часів Революції Гідності – Олексій офіційно в списку осіб, які переховуються від правоохоронців. Йому інкримінують умисне вбивство та незаконне позбавлення волі.

За чутками, після Майдану Чеботарьов утік до Росії вслід за Януковичем й зараз перебуває в Москві. Сайт «Миротворець» включив його у список осіб, які загрожують національній безпеці України.

Його жагу до непублічності підтверджує відсутність фото у відкритих джерелах. Роздивитись Чеботарьова можна хіба що на відео нижче. Олексій – той, що зліва:

Через Чеботарьова «Десну» не пускали в УПЛ. Згодом клуб оголосив про нового власника

Пам’ятаєте, як влітку 2017-го «Десну», яка щойно фінішувала другою в першій лізі, скандально не прийняли в УПЛ? Офіційно чернігівці не пройшли тоді атестацію ФФУ по кількох пунктах, та найперше через відсутність доказів про необхідне фінансування й розбіжності в кількості працівників клубу на папері та в реальності.

Замість сіверян в УПЛ взяли «Верес» – не менш проблемний в плані атестації клуб. Зухвале силове рішення ФФУ та УПЛ обурило багатьох, але змусило «Десну» змиритись та причесати бухгалтерію. А через кілька місяців клуб несподівано повідомив про відхід Чеботарьова.

«Від сьогодні президентом футбольного клубу «Десна» є Володимир Левін. Екс-президент клубу Олексій Чеботарьов, який створив в Чернігові команду рівня Прем’єр-ліги, задля успішного розвитку клубу прийняв рішення про передачу «Десни» новому власнику», – оголосили чернігівці 26 жовтня 2017 року.

І в діях ФФУ, і в цій заяві клубу між рядків читалось – вагомою перепоною на шляху «Десни» в Прем’єр-лігу була саме причетність до клубу скандального Олексія Чеботарьова, якого на той час вже третій рік розшукувала поліція.

А от з Володимиром Левіним, київським підприємцем та депутатом Київради, чернігівці через рік уже спокійно пройшли атестацію, перед тим вдруге поспіль зайнявши прохідне в УПЛ місце.

Сам Левін говорив про свій прихід в клуб так: «Чернігівську «Десну» я вибрав не випадково. Вже досить давно придивлявся до кількох клубів, але тут збіглося кілька чинників: моя любов до Чернігова, виявлена до «Десни» несправедливість і харизма, яка є у цього клубу.

Мене з Черніговом багато що пов’язує. Уже понад 10 років мої компанії представлені в Чернігівській області. Власне тому мене й зацікавила «Десна», адже Чернігів для мене став рідним містом».

Левін – бізнес-партнер Чеботарьова. Але на папері клубом володіє не він

Володимир Левін – чинний депутат Київради. Також він досвідчений київський підприємець з майже 30-річним стажем. Згідно з його декларацією за 2018 рік, він та дружина володіють підприємствами, що займаються фінансовим лізингом, консалтингом, будівництвом та посередництвом у торгівлі.

Утім, попри бізнес, Левін не задекларував за 2018 рік жодного свого доходу – лише дохід дружини. При цьому, зі заявлених грошових активів у сімейної пари 5,5 млн доларів на рахунках в банках та 8,3 млн доларів, 1,1 млн євро і 100 тисяч гривень готівкою.

За даними громадського руху «Чесно» Володимир Левін є найбагатшим депутатом міської ради Києва.

Та найцікавіше не це. В тій же декларації Левін не вказав, що володіє «Десною». А в записі держреєстру юридичних осіб про ТОВ «СФК «Десна», на чиє ім’я ФФУ й видає атестат на участь в УПЛ, Володимир ніде не фігурує.

Згідно з ним, засновниками та власниками цієї юрособи є той самий Юрій Тимошок та Ігор Базалінський – давні партнери Чеботарьова по алкогольному бізнесу. В першу чергу мова про Тимошка, частка якого в статутному капіталі «Десни» розміром в 5 млн грн становить 99,99%.

До осені 2017 року керівником ТОВ «СФК «Десна» був саме Олексій Чеботарьов. Коли ж клуб оголосив про прихід Левіна, замість Чеботарьова керівником чомусь став не Володимир, а директор чернігівців Ігор Ушарук.

Тобто, на папері клуб стер усі згадки про Чеботарьова, але й Левіна там не з’явилось. Юридичних доказів, що «Десною» володіє Володимир, в публічному доступі немає. Як і немає доказів тому, що Олексій уже не причетний до клубу.

Наприклад, сам клуб в одній з публікацій на офіційному сайті писав: «Олексій Чеботарьов, не відійшовши від клубних справ, вирішив за доцільне передати повноваження президента Володимиру Левіну».

Левін та Чеботарьов як мінімум знайомі по бізнесу. Наприклад, обох поєднують інтереси в компанії ТОВ «Девелоперська компанія «Відкриті інвестиції». Її співзасновником є якраз Чеботарьов, а саме підприємство заснувало ТОВ «КУА-АНПФ «ФК «Партнер-Капітал», директором якого з 2006 по 2013 роки був Левін.

На запит Tribuna.com в прес-службі «Десни» повідомили, що саме Володимир Левін є президентом та власником клубу, який його фінансує. Однак, про інші джерела фінансування там не змогли стверджувати.

Ми також звернулись за коментарем до самого Левіна. Але наші запитання про знайомство з Чеботарьовим, його вплив на «Десну» та справжнього власника клубу Володимир назвав смішними. Й порадив звернутись до даних у відкритих джерелах. Що ми і зробили.

В підсумку, достеменно невідомо, хто саме фінансує «Десну» і є справжнім її власником по факту. За документами це одна людина, публічно – інша. Тому залишається загадкою, як на це зреагує УЄФА, якщо чернігівці незабаром таки проб’ються на євроарену.

Фото: desna.football, fcdesna.at.ua, фото зі сторінки Володимира Левіна у фейсбук

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты