Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Топ-клуби мають офіційну фан-базу в Україні. Ґайд Tribuna.com

Топ-клуби мають офіційну фан-базу в Україні. Ґайд Tribuna.com

Розповімо, що треба, щоб долучитись до однієї з них.

Блог — Ноу Баланса
8 января 2020, 18:00
47
Топ-клуби мають офіційну фан-базу в Україні. Ґайд Tribuna.com

Розповімо, що треба, щоб долучитись до однієї з них.

Мабуть, кожен з нас симпатизує якійсь топовій європейській команді. А хтось йде далі, і для нього цей колектив стає улюбленим. Але мало хто з українців доходить до рівня, на якому можна називати себе справжнім фанатом «Барселони» на рівні з каталонцями або трушним фаном «Ліверпуля» на рівні з мерсисайдцями.

Епоха глобалізації стирає все більше географічних, ментальних і всіляких інших меж між вболівальниками з України та європейськими грандами зі світовим брендом. Одна з ознак – поява у нас офіційних, тобто, визнаних самим клубом фанатських баз, які збирають в собі найвідданіших та нагороджують їх статусом наближеності.

Tribuna.com вирішила перевірити, які саме спільноти прихильників топ-команд доросли до статусу офіційних фан-клубів в Україні.

Chelsea Supporters Club Ukraine

Рік заснування: 2012

Кількість зареєстрованих членів: 164

Де збираються: O’Brien’s Pub, Київ

Олександр Луценко, секретар: «Найбільш численним в Україні серед фан-клубів «Челсі» є номінально розташований в Києві. Хоча такі ж офіційні осередки є у Вінниці, Полтаві, Дніпрі та Ковелі – ми з ними на зв’язку.

В залежності від категорії – її визначає кількість зареєстрованих членів – учасники фан-клубу отримують різний рівень пріоритетності: на покупку квитків на матчі, отримання клубної продукції, відвідування стадіону і багато іншого.

Щоб стати нашим членом в принципі нічого не треба – просто зв’язатись із нами. Ми вже розкажемо де та як зарегатись. В «Челсі» є клубний додаток The 5th Stand. В ньому потрібно знайти фан-клуб, до якого ти хочеш приєднатись, ввести свої дані та натиснути «Вступити». Далі в одній із соцмереж дати про себе знати, ми запросимо в закритий телеграм-чат.

Ніяких внесків ми не беремо, лише інколи просимо гроші на виготовлення атрибутики, банерів та всякого іншого».

Куди звертатись: facebook.com/ukrainecfc

Kyiv Mighty Reds

Рік заснування: 2009

Кількість зареєстрованих членів: 140 

Де збираються: Golden Gate Pub, Київ

Андрій Мокряков, один з організаторів: «Офіційні фан-клуби «Ліверпуля» можуть відправляти заявки на купівлю квитків на домашні матчі команди в АПЛ. Правда, шансів отримати багато таких квитків мало, та й швидше за все це не будуть матчі з принциповими суперниками та топами.

Також офіційні фан-клуби можуть організувати прийом для однієї з легенд клубу, повністю оплативши поїздку для почесного гостя.

Клуб завжди на зв’язку з нами, проте звітності як такої немає. Головним завданням є активність в соціальних мережах та просування позитивного іміджу клубу.

Є три варіанти офіційного членства в клубі. Найдешевший – 19 фунтів. Сюди входить атрибутика, але немає можливості купувати квитки. З такою можливістю це буде коштувати 42 фунти. Є ще варіант за 27 фунтів – це можливість купувати квитки, але без опції з атрибутикою.

Членами ж нашого фан-клубу ми вважаємо всіх, хто вболіває за «Ліверпуль» та ходить з нами на матчі. Кістяк у нас складають 40 людей, хоча офіційно зареєстрованих в клубі менше – 25».

Куди звертатись: facebook.com/kyiv.lfc/ 

FCB Kyiv

Рік заснування: 2015

Кількість зареєстрованих членів: 130 

Де збираються: Frankie Capital Cafe, Київ

Олександр Ковальов, президент: «Ми також часто літаємо в Барселону – кожен офіційний фан-клуб має свою квоту квитків на матчі. В нас прямий зв’язок з керівництвом клубу, яке відповідає за фан-клуби по всьому світу.

Також у нас є особистий електронний кабінет на сайті «Барселони», де ми вносимо членів, бронюємо ті ж квитки на домашні та виїзні ігри та робимо багато іншого.

Щоб стати членом нашого фан-клубу потрібно на нашому сайті завантажити та заповнити анкету, після чого відправити її нам. Також треба оплатити членський внесок – 50 євро в рік. Переваг такого членства багато – від знижки на матчі «Барселони» до отримання особистого місця на «Камп Ноу» (для цього треба бути членом FCB Kyiv мінімум три роки)».

Куди звертатись: facebook.com/fanclubbarcakyiv/

Kyiv Reds

Рік заснування: 2016

Кількість зареєстрованих членів: 114

Де збираються: Bestia Pub, Київ

Анатолій Волошин, засновник: «В Україні наші фан-клуби, окрім Києва, є у Львові, Харкові, Запоріжжі, Одесі, Тернополі, Дніпрі, Чернігові, Миколаєві. Тому загалом наша фан-база становить приблизно 800 людей. Зараз ми працюємо над тим, щоб свій рух був у кожній області.

Ми постійно співпрацюємо з «Манчестер Юнайтед», вирішуємо питання квитків на матчі. Також в цьому році нас запросили на «Thank you dinner» на «Олд Траффорд», але ми, на жаль, не змогли полетіти. А ще ми завжди звітуємо в клуб, коли проводимо якісь заходи.

Щоб стати нашим членом, ніяких процедур не треба проходити – ми відкриті для всіх. Коли ж хтось бере офіційний мембершіп й дає нам свої дані, ми його додаємо до офіційної бази «Манчестер Юнайтед».

Але ті,  хто не має мембершіпу, але ходить на перегляди матчів з нами, звісно, є членами руху. У нас є неформальна посвята – треба дати відповідь на три запитання про «Манчестер Юнайтед», а потім заспівати чант. В кінці всі разом танцюємо танок, який закінчується випивкою червоної настоянки:-)».

Куди звертатись: facebook.com/KyivReds/

Juventus Official Fan Club Ukraine

Рік заснування: 2007

Кількість зареєстрованих членів: 65 

Де збираються: Podshoffe Pub, Київ

Євген Поліщук, Ольга Трительницька та Артем Тернов, організатори: «У нас також є представництва у Харкові, Дніпрі, Одесі, Запоріжжі, Черкасах, Маріуполі, Полтаві та Білій Церкві. Це все складові одного фан-клубу. Також є члени зі Львова, але їх не так багато. Поки що там зустрічей немає, але фактично членів руху більше.

В Києві зустрічаємось майже на кожну гру, а ще на початку і в кінці кожного сезону. Всі гуртом збираємось не так часто – все-таки наша географія велика, зібрати людей з такої кількості міст не просто. Але буквально нещодавно у нас був з’їзд у Києві.

Серед привілеїв членства у нашому фан-клубі знижка 10% на офіційні клубні товари та послуги, а також можливість купити квитки на матчі «Ювентуса» за трохи нижчою ціною. Наприклад, на 10 євро дешевше.

Для вступу в наш фан-клуб в першу чергу потрібно заповнити форму (її можна завантажити у нас на сайті) та надіслати її сканкопію на нашу офіційну пошту jfcukraine@gmail.com. Членський внесок – 30 євро. Після цього ви отримаєте іменну картку, яка діє один сезон.

Ще є можливість дозамовити окремо Juventus Card. Вона коштує 15 євро, розрахована на десять років і дає доступ до системи бронювання квитків». 

Куди звертатись: facebook.com/groups/jofcu/

Inter Club Ukraine

Рік заснування: 2019

Кількість зареєстрованих членів: 61

Де збираються: зазвичай Podshoffe Pub, Київ

Антон Лоза, засновник: Ми збираємось практично на кожен матч, але відвідуваність залишає бажати кращого.

Долучитись до нас просто – треба бути фанатом «Інтера», з нами збираються не лише зареєстровані фани команди. Ми раді усім, хто долучається до нас на спільні перегляди матчів, спілкування, обговорення. 

А щодо статусу офіційного учасника руху, то перед початком сезону формується список людей, які готові заплатити внесок 25 євро (ці гроші потім відправляємо на рахунок «Інтера»). В цю суму входить невеличкий набір речей з клубною символікою, картка учасника (дає 10% знижки в магазинах Inter Store).

Але на квитки знижок немає. Хіба що на виїзні матчі в єврокубках можуть виділяти квитки під викуп в гостьовий сектор офіційним учасникам, але не безкоштовно і дуже мало. Наприклад, минулої осені в Дортмунд було два квитки на фан-клуб. На матч в Празі був лише один квиток.

Куди звертатись: facebook.com/groups/465097257610702/

MCFC Ukraine Supporters Club

Рік заснування: 2018

Кількість зареєстрованих членів: 45

Де збираються: зазвичай у Києві, але визначеного місця немає

Юрій Дувалко, засновник: «Локаційно я в Берегово на Закарпатті, тому клуб заснований тут. Але члени фан-клубу – зі всієї України, тому збираємось в Києві.

Офіційні члени фан-клубу отримують картку учасника. Вона дає знижки у фан-шопі «Ман Сіті», можливість придбати квитки на ігри та є перепусткою на наші заходи та закриті локації в Манчестері.

Щоб стати нашим членом треба пройти реєстрацію у відповідному розділі на сайті «Ман Сіті» та зробити внесок на сезон – 350 грн на рахунок фан-клубу. Я потім перераховую ці гроші в Манчестер. Клуб контролює діяльність своїх фан-клубів, тому ми постійно подаємо різного роду звіти».

Куди звертатись: facebook.com/MCFCUkraine

Roter Wald Kiew

Рік заснування: 2010

Кількість зареєстрованих членів: 35 

Де збираються: Golden Gate Pub, Київ

Євген Котіков, голова фан-клубу: «Фан-клубів у «Баварії» просто незліченна кількість, але клуб робить все можливе, щоб приділити увагу всім. Для цього існує спеціальний департамент по роботі з нами, фанами. Ми не відчуваємо себе самотніми та покинутими.

З переваг членства – можливість брати участь у розіграші подарунків, робити запити на квитки, отримати знижки на атрибутику. А ще невеличкі подарунки на Новий рік.

Однак, це членство в фан-клубі за гроші не купиш – його треба заслужити. Активність, присутність, відданість – це найголовніше. Тому й не всі, хто приходить на наші перегляди, є офіційними членами. Але ми раді кожному адекватному вболівальнику. Лише киянами не обмежуємося.

Як і в багатьох фан-базах інших команд ми розрізняємо поняття «член офіційного фан-клубу» та «зареєстрований вболівальник клубу». Другі у випадку «Баварії» – це офіційні члени клубу, які можуть не відноситись до фан-клубу взагалі. Саме таким частково належить сам клуб.

Такі фани уже платять внески, мають право голосу та пріоритетний доступ до квитків, а ще отримують більше преференцій. В нашому фан-клубі тільки я один є таким зареєстрованим вболівальником «Баварії».

Куди звертатись: facebook.com/RoterWaldKiew/ 

***

На жаль для вболівальників багатьох інших європейських топ-клубів, але офіційних фан-баз їхніх улюбленців у нас немає.

Дещо інша ситуація у випадку з «Реалом» – офіційний сайт мадридців твердить, що така в Україні є, однак вийти з її представниками на зв’язок або знайти ознак її діяльності не вдалось. Зважаючи на те, що за даними сайту бланкос такий фан-клуб заснували ще 2002 року, він, швидше за все, уже розпався, а в клубі просто не встигли оновити інформацію.

Фото: надані співрозмовниками

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты