Tribuna/Гребля/Блоги/Ноу Баланса/Україна заплатила за виграні на допінгу медалі $770 тисяч. Їх ніхто не поверне

Україна заплатила за виграні на допінгу медалі $770 тисяч. Їх ніхто не поверне

Для цього просто немає механізму.

Блог — Ноу Баланса
20 декабря 2019, 23:31
43
Україна заплатила за виграні на допінгу медалі $770 тисяч. Їх ніхто не поверне

Скандал з Олексієм Торохтієм, в якого днями МОК відібрав здобуте на ОІ-2012 золото через доведене вживання допінгу, повернув на поверхню серйозну проблему.

Він далеко не перший український атлет, який здобув олімпійську медаль, але згодом втратив її через вживання допінгу. За роки незалежності МОК 11 разів анулював результати наших олімпійців та зобов’язав їх повернути нагороди. За цим показником ми серед лідерів.

Пишатись абсолютно нічим – заплямованими залишились виступи України на Олімпіадах в Афінах, Пекіні та Лондоні. Ось список штрафників.

Та найгірше те, що Україна зі свого бюджету преміювала цих спортсменів та спортсменок за їхній незаслужені здобутки. У 2004 та 2008 роках держава винагородила олімпійців за схемою: золото – 100 тис дол, срібло – 70, бронза – 50. Починаючи з ОІ-2012 суми збільшились. Відтоді за перше місце атлетам дають 125 тис дол, за друге – 80, а за третє – 55.

Відтак, легко порахувати, скільки в сумі отримали державних премій ті, хто цього зовсім не вартував.

Теоретично ця сума навіть більша, зважаючи на те, що премії за олімпійські медалі передбачені також тренерам спортсменів-медалістів.

Біда в тому, що в Україні немає механізму, який би повертав ці кошти назад в бюджет, як пояснив у коментарі Tribuna.com радник міністра молоді та спорту в період з 2015 по 2019 роки Павло Булгак:

«Його ніколи не було. Ми вперше підняли це питання. Але, на жаль, не встигли імплементувати в наше нормативно-правове поле. Пропонувалося стягувати ці кошти зі спортсменів, які були спіймані на допінгу, через суд. Адже це є не лише порушенням антидопінгових правил, але й шахрайством, обманом держави.

Міністерство у 2018 році розробило та подало до Верховної Ради законопроект про криміналізацію вживання допінгу з внесенням змін в Кримінальний кодекс. Чинна норма передбачає лише відповідальність осіб, що спонукають неповнолітніх до вживання допінгу. Ми ж пропонували, щоб ця відповідальність стосувалась усіх».

За словами Булгака, тоді законопроект не підтримали у Верховній Раді, тому його відкликали. Відтак, досі немає ні покарання для олімпійців за вживання допінгу, ні можливості стягнути з них виплачені за здобуті медалі нагороди.

Фото: Gettyimages.ru/Scott Barbour 

Другие посты блога

Все посты