Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Конкуренція з’їдає Шведа в «Селтіку». Фанати вже не дивуються його відсутності

Конкуренція з’їдає Шведа в «Селтіку». Фанати вже не дивуються його відсутності

Мар’яну пора знову змінювати команду.

Блог — Ноу Баланса
21 декабря 2019, 12:16
44
Конкуренція з’їдає Шведа в «Селтіку». Фанати вже не дивуються його відсутності

Мар’яну пора знову змінювати команду.

Серпень 2015 року. 18-річний талант львівських «Карпат» Мар’ян Швед сенсаційно переходить в іспанську «Севілью». Проте в Андалусії українець на два роки зупиняється в прогресі. Гра за «Севілью Б», жодної появи в першій команді, кілька результативних ігор в юнацькій Лізі чемпіонів та важка травма, що вибила гравця майже на рік — ось короткий підсумок кар’єри Шведа в Іспанії.

Влітку 2017-го він повертається в «Карпати».

«Сподіваюся, надалі в моїй кар’єрі буде лише прогрес. Принаймні, я наполегливо працюватиму. «Севілья» залишилася в минулому. Це хороший досвід, який допомагатиме мені у майбутньому».

У Львові Швед перезавантажує кар’єру. Дауншифт йде на користь. За ті ж два роки Мар’ян стає лідером «Карпат», після чого ним знову зацікавлюються в Європі. Пропозицій достатньо, вибрати є з чого.

Після невдачі з технічним іспанським чемпіонатом футболіст обирає категорично протилежний — акцентований на фізику шотландський. В січні 2019 року «Селтік» підписує першого в історії клубу українця одразу на 4,5 роки.

«Кілька років тому я перейшов у «Севілью». Але тоді мені було всього 18, я був ще дитиною. Дуже багато часу пішло на адаптацію. Але я виріс і краще зрозумів багато речей. В Шотландії я не повторю тих самих помилок».

Мар’ян знову запасається оптимізмом.

На перші три місяці контракту з кельтами Швед розсудливо залишається в «Карпатах» в оренді, щоб плавно підготуватись до чергової спроби апґрейду. В травні він остаточно перебирається в Ґлазґо, святкує з новою командою її історичний требл-требл, вливається в колектив, проходить з ним усю передсезонку, невідкладно забиває уже в дебютному матчі (ще й в Лізі чемпіонів), й тут же завойовує прихильність вболівальників.

Хіба може й цього разу щось піти не так? На жаль, може.

В «Селтіку» на позиції Шведа потужна конкуренція. Просто шалена

На це потрібно було зважати одразу. Ще на момент підписання контракту з шотландцями на основній позиції Мар’яна — правий півзахисник/вінґер — у «Селітка» виступав один з лідерів команди Джеймс Форрест. Зрештою, вона й зовсім не була проблемною для кельтів. Коментуючи підписання Шведа, тодішній тренер біло-зелених Брендан Роджерс так і сказав: «У нас мільйон вінґерів, нам не потрібен ще один».

З того часу мало що змінилось. Новий-старий тренер шотландців Ніл Леннон очевидно вважає так само, як і попередник.

Номінально правих хавів у «Селтіка» всього двоє — Форрест та Швед. При цьому Джеймс — беззаперечний гравець основи, який зіграв у цьому сезоні вже 32 матчі з 35-ти можливих, забив 13 голів та віддав 16 асистів. 28-річний вихованець кельтів проводить найкращий сезон в кар’єрі, залишаючи українцю мало шансів. За даними InStat, зараз він перевершує навіть карпатську версію Мар’яна.

В тих рідкісних випадках, коли Форрест не грає або виходить на інших позиціях, роль правого півзахисника Леннон здебільшого доручає Раяну Крісті (17 голів, найкращий бомбардир «Селтіка») або орендованому у «Саутгемптона» Мохамеду Ельюнуссі (7 голів, звання найкращого в лізі у жовтні). При цьому, Крісті — номінально атакувальний хав, а Ельюнуссі — лівий вінґер.

Така ситуація в «Селтіку» не склалась зненацька лише в цьому сезоні, хоч Ельюнуссі прийшов тільки влітку — вже після підписання Шведа (жирний натяк, правда?). Зараз в складі шотландців є 13 півзахисників атакувального плану, яких тренерський штаб всіляко ротує та пересуває по позиціях. Кельти класно укомплектовані, тому заслужено домінують в чемпіонаті Шотландії та регулярно виступають в єврокубках.

Цей клуб від початку не був сприятливим варіантом для Мар’яна.

Швед не розрахував свої сили. Тренер обіцяє йому більше практики, але все одно не випускає

Внаслідок описаних вище обставин Мар’ян отримує нікчемно мало ігрового часу. З моменту дебютного поєдинку в липні — Швед вийшов на останні 20 хвилин виїзного матчу проти «Німме Калью» (2:0) у кваліфікації ЛЧ — українець лише раз з’явився на полі, вийшовши у жовтні на останні 15 хвилин домашнього матчу ШПЛ проти «Росс Каунті» (6:0). В обох випадках він з’являвся уже за переможного для своєї команди рахунку.

Швед досі взагалі не виходив у старті. Все, що в нього є в цьому сезоні — це 35 зіграних хвилин. Навіть в Луніна справи кращі. Картину трохи прикрашає нещодавній виклик в збірну від Шевченка, який дав Мар’яну пів години в листопадовому товарняку проти Естонії. Але на цьому все, більше в поточній кампанії поки ще гравець національної збірної України не зіграв.

Ба більше, зараз для українця за щастя потрапити навіть в заявку на гру. В цьому сезоні «Селтік» провів уже 35 поєдинків, і тільки шість з них Швед починав на лаві запасних. Не змінює ситуації й традиційно насичений для британського футболу грудень та виступи біло-зелених в єврокубках, команда регулярно грає двічі на тиждень. Ротація від Леннона є — Шведа поблизу немає.

Українцю не допомагає навіть різноплановість — Мар’ян може зіграти також атакувального хава або нападника, як це було в останньому сезоні в «Карпатах». Універсальність могла би бути доречною в «Селтіку», який переважно грає за схемою 4-2-3-1, зрідка перемикаючись на 3-5-2 або 4-3-3. Але й тут у шотландців усе в порядку. На першій позиції переважно грає вже згаданий найкращий снайпер команди Крісті, а на другій основним вважається французький форвард Одсонн Едуар — другий бомбардир кельтів (14 голів).

«Я тренуюсь, стараюсь. Тренери та менеджери «Селтіка» сказали, якщо продовжу так само ретельно працювати, то скоро отримаю хвилини на футбольному полі. Але поки їх немає. І все ж я радий переїзду в Шотландію, хоч тут стиль футболу інший, ніж той, до якого я звик в Україні», — говорить про своє становище Швед.

«Мар’ян почувається тут як вдома, в компанії партнерів по команді. Але йому потрібно додати в темпі, в роботі. Триває період адаптації — він у новій країні, не зовсім добре володіє англійською. Ми знаємо, що в наших руках хороший молодий гравець, впродовж сезону поглянемо на його прогрес», — говорить про Шведа Ніл Леннон, який за чутками поки не бачить українця в основі. 

Його можна зрозуміти, дивлячись на форму конкурентів. Та про всяк випадок шотландські медіа зазначають, що між тренером та гравцем немає напруги чи непорозуміння.

Інша справа, що Шведа не випускають навіть в менш важливих іграх, хоча говорять про важливість ігрового часу для нього. В Ґлазґо зважають на молодість Мар’яна та його травматичність (одне пошкодження він уже встиг пережити і в Шотландії), тому ще розглядають його потенціал в перспективі з ймовірною орендою цієї зими. Схоже, це зараз найкращий варіант для Шведа. Бо тим часом він перетворюється на примару — номінально в складі є, але публічних проявів цьому майже немає. Видається, в нього просто не вірять.

Фанати «Селтіка» перестали дивуватись відсутності Шведа

Іронічно, але 20-ти хвилин на полі та ефектного голу у ворота «Німме Калью» вистачило, щоб Шведа вмить полюбили вболівальники, але не розгледів тренерський штаб. Фанати одразу придумали йому красномовне прізвисько «Шведченко», відштовхуючись від його статистики в «Карпатах» та передчуваючи результативність українця вже у футболці кельтів.

Але продовження не було. Після вдалого дебюту Мар’ян не з’явився на полі в наступних іграх, а згодом випав через невелике ушкодження. За три місяці відсутності українця на полі фанати втомились обурюватись та випитувати, що з ним, а коли той таки вийшов у грі проти «Росс Каунті», відреагували іронічним: «Швед існує, ось доказ»:

Другим шансом новачок «Селтік» скористався гірше. За даними InStat, якщо з «Німме Калью» Швед вдало вийшов на заміну й обійшов багатьох гравців основи у тому поєдинку за InStat-індексом, то за підсумками гри проти «Росс Каунті» він уже виявився другим з кінця за цим показником.

Хоча у відсутності бажання довести свою придатність Мар’яна не звинуватити. Чіпкість, прагнення не вимикатись із боротьби — на диво одна з найсильніших рис футболіста, і вона залишилась при ньому. Але цього замало в Шотландії, яка таке вміння сприймає за належне.

Тим часом, ознак перебування Шведа в «Селтіку» не більшає. На форумах вболівальники кельтів усе рідше випитують, що з ним. Шотландські журналісти не можуть пояснити, чому його ігнорують — конфлікту наче немає, українець здоровий й регулярно тренується в основній групі, але він все одно не входить навіть в ротаційну обойму.

Навіть клубні медіа все менше дають ознак перебування Мар’яна в Ґлазґо. Гортаючи інстаграм-стрічку «Селтіка», останнім часом українця можна розгледіти тільки на таких фото, впізнавши його на тренуванні за ігровим номером 20:

Клубний ютуб-канал цього місяця нагадав про Шведа лише сюжетом про візит команди усім складом до дитячої лікарні напередодні Різдва. Українець знову на других планах:

Мар’ян знову став жертвою невдалого трансферу

Якщо Мар’ян коли-небудь проб’є цю стіну недозабуття та доведе в «Селтіку» свій талант, це буде красива історія. Але прямо зараз шансів на хороше продовження мало. Як і у випадку з трансфером у «Севілью», перехід в шотландський гранд лише звучав ефектно. І в цьому, звісно, провина не лише самого футболіста, але й тих, хто приклався до його переходів

Наприклад, агентів. Їхнє завдання — врахувати всі характеристики клієнта та знайти команду, в якій переваги футболіста стануть доповненням, а недоліки можна буде компенсувати. У ситуації зі Шведом такий вигляд, наче вони переслідували найперше власні інтереси.

В трансфері в «Селтік» було достатньо незрозумілого від початку. Брендан Роджерс не був зацікавленим у переході українця: «Не говоритиму, що слідкував за ним протягом шести місяців. Мені зараз не потрібен вінґер, але він — талант, тому ми розглянемо план його розвитку».

На фоні екс-гравець кельтів Кріс Саттон говорив про можливий конфлікт тренера з керівництвом: «Його слова багато говорять про трансферну політику клубу. Схоже, в стосунках з виконавчим директором Пітером Лавеллем щось зламалось. Він міг по-іншому сформулювати відповідь, але відповів прямо Роджерс чимось незадоволений».

В Україні в цей час дивувались, чому Шведа продали саме в «Селтік», якщо у «Карпат», які звикли рахувати кожну копійку, була на пів мільйона вигідніша пропозиція. Тодішній гендиректор клубу Олег Смалійчук пояснив це виключно бажанням самого гравця. Непереконливо, чи не так?

Якщо рік тому Швед щиро говорив про роботу над помилками, то зараз йому належить зробити це знову. І тут, схоже, зміною клубу не обійтись. Порадників теж треба вміти обирати.

Фото: The Sun Glasgow, SNS Group, Getty Images, instagram.com/celticfc

Другие посты блога

Все посты