Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Пам’ятаєте, як УЄФА виділив 2 млн євро на футбол в Криму? Гроші досі не перерахували

Пам’ятаєте, як УЄФА виділив 2 млн євро на футбол в Криму? Гроші досі не перерахували

Бюрократична машина не завелась.

Блог — Ноу Баланса
19 декабря 2019, 13:42
6
Пам’ятаєте, як УЄФА виділив 2 млн євро на футбол в Криму? Гроші досі не перерахували

Весною 2017 року керівництво УЄФА прийняло компромісне рішення по кримському футболу. На його підтримку в умовах анексії організація виділила два мільйони євро, але порівну розділила їх між двома відповідальними органами — Кримським футбольним союзом, який утворився на півострові після вторгнення Росії, та Федерацією футболу Криму, яка 2016 року відновила роботу в Херсоні.

Нагадаємо, що КФС — це утворення з особливим статусом. З ним УЄФА працює напряму для підтримки масового та молодіжного футболу на півострові. Орган не є членом УЄФА і через позицію української сторони не може стати колективним членом Російського футбольного союзу.

ФФК — колективний член Української асоціації футболу, яка є легітимною одиницею в системі УЄФА. Юридично ФФК залишається відповідальною за кримський футбол, але фактично опікуватись ним може лише на підконтрольній Україні території. Наприклад, сімферопольською «Таврією», яка після анексії перебралась в Берислав Херсонської області.

Tribuna.com вирішила з’ясувати, що сталось із цими мільйонами.

Ще раз — що це за гроші?

В рамках власної програми розвитку інфраструктури HatTrick два роки тому УЄФА виділив КФС та ФФК по мільйону євро «для придбання безпечного та сучасного обладнання на підтримку масового та молодіжного футболу».

«[У випадку з КФС] УЄФА буде безпосередньо керувати проектом, вибирати найбільш низькозатратних та професійних постачальників, а також контролювати результати імплементації цього проекту на півострові.

Щоб забезпечити баланс в регіоні, УЄФА також надасть рівноцінну допомогу Футбольній федерації Криму, яка базується в Херсоні, для реалізації аналогічного проекту. У цьому випадку фінансова допомога виділяється і контролюється спільно з Федерацією футболу України», — пояснили тоді в УЄФА.

Такий жест з боку керівного футбольного органу в Європі обидві сторони розцінили по-різному. Тодішній президент ФФК Сергій Куніцин повідомив, що мільйон євро підуть на покращення інфраструктури «Таврії» в Бериславі. У свою чергу очільник КФС Юрій Ветоха заявив, що таке рішення може стати першим кроком до зняття блокади з кримського футболу з боку української федерації за посередництва УЄФА.

Згодом українська сторона такий сценарій категорично відкинула.

Що сталось із цими мільйонами?

З цим та іншими запитаннями-уточненнями Tribuna.com минулого місяця звернулась в УЄФА. Відповідь довелось чекати два тижні, і вона виявилась несподівано короткою:

«Кошти досі не перерахували ні Федерації футболу Криму, ні Кримському футбольному союзу (з особливим статусом)».

В УЄФА не пояснили, чому саме, тому ми звернулись до інших учасників історії на два мільйони.

ФФК

Сергій Куніцин в коментарі Tribuna.com пояснив, що УЄФА досі не дав хід грошам, бо чекає старту будівництва в Бериславі стадіону — саме на нього має піти мільйон євро:

«Відразу було домовлено, що ці гроші підуть туди. Десь місяць тому нам сказали, що в рамках цього проекту УЄФА бере на себе завдання постелити на стадіоні газон та сертифікувати його. Щоб там могла грати навіть команда Прем’єр-ліги. За їхніми підрахунками, це якраз обійдеться в один мільйон євро. А на українській стороні зобов’язання збудувати трибуни, роздягальні і таке інше — все, що навколо газону.

З нашого боку ми зробили проект стадіону в Бериславі — його створила дніпропетровська компанія. Районна рада виділила на це мільйон гривень та землю. Як депутат я добився, щоб з бюджету виділили 10 мільйонів гривень».

За словами Куніцина, УЄФА таким чином хоче пересвідчитись, що обіцяні наміри залучити грошову допомогу на стадіон справдяться. Але й після запуску будівництва організація не перерахує кошти на рахунок ФФК:

«Вони самі будуть займатись встановленням цього газону, а не перерахують нам просто гроші. Нас це влаштовує. Тому всі домовленості цілі».

На запитання, чому все це затягнулось на два роки, в Куніцина просте пояснення – щоб добитись фінансування, отримати землю та зробити проект потрібен не один день. Але невдовзі будівництво таки має розпочатись.

Принаймні, в системі держзакупівель Prozorro з шостого разу таки відбувся тендер на побудову бериславського стадіону.  Вартість проекту — 112 720 344 грн, які збираються взяти з державного та місцевого бюджетів, згідно з інформацією в заявці.

Доцільність такого стадіону в райцентрі на Херсонщині — інше питання. Наприклад, вболівальники сімферопольської «Таврії», яка базується саме в Бериславі та виступає в другій лізі, скептично ставляться до цієї ідеї. Хоча визнають — в арені можуть бути зацікавлені й інші:

«Стадіон в Бериславі потрібний в першу чергу місцевим мешканцям, місцевим молодим футболістам. Загал же вболівальників «Таврії» не бачить Берислав місцем дислокації команди на довгі роки. Тому ідея побудови нового стадіону в Бериславі аж великої підтримки серед нас не знаходить. Переважна більшість кримчан, які виїхали через анексію на материк, оселились в Києві. А Берислав — досить важкодоступне місто без залізничного сполучення. Лише автобусне. Тому ми пов’язуємо подальший розвиток «Таврії» з дислокацією в Києві та з базою в одному з передмість.

Ймовірно, що на проекті нового стадіону захочуть нагрітися місцеві царьки. Ми ж не хочемо, щоб першого чемпіона України просто використали для дерибану. Тому спостерігаємо за розвитком ситуації», —пояснив у коментарі Tribuna.com Федір, який називає себе вболівальником таврійців із 25-річним стажем.

УАФ

На наш інформаційний запит в Українській асоціації футболу не відповіли, на відміну від УЄФА. Проте, за інформацією Tribuna.com, в УАФ є інше розуміння, на що саме має піти відведений ФФК мільйон євро — тут говорять про матеріальну допомогу у вигляді екіпірування, м’ячів та іншого інвентарю для дитячого футболу, а не про газон на новому стадіоні в Бериславі. Щоправда, її досі не отримали.

Схожу підтримку УЄФА два роки тому надав КФС. Тоді Дитячий фонд УЄФА передав структурі 760 м’ячів для дитячого футболу на півострові. Щоправда, ця допомога пройшла в рамках окремої співпраці КФС та УЄФА — домовленості про благодійну допомогу дитячому футболу в Криму. Це не про мільйон євро, про який йдеться.

Очевидно, якась зі сторін хибно трактує початкові домовленості (два роки тому чомусь навіть йшлося, що на виділений мільйон претендуватиме також Херсонська обласна федерація футболу), поки УЄФА не дає чіткої відповіді натомість. Дещо прояснює картину наступна інформація. Як стало відомо Tribuna.com, скупа відповідь УЄФА та її відсутність з боку УАФ пов’язані між собою. Керівний футбольний орган у Європі з обережністю ставиться до фінансування КФС — підконтрольної російській владі структури в делікатному в політичному плані регіоні. Простіше кажучи, вони досі на це не наважились.

Тому поки УЄФА воліє стерильно висловлюватись з цього питання й те саме радить причетним федераціям.

КФС

Відомо, що тут допомогу УЄФА планували використати для будівництва на півострові міні-футбольних майданчиків зі штучним покриттям. Але обіцяного мільйону теж не отримали.

Президент сімферопольської «ТСК-Таврії» Олександр Гайдаш відсутність грошей пояснював санкціями проти Росії. «УЄФА виділив нам гроші, але через санкції не знає, як їх доставити», — скаржився він два роки тому.

То про мільйони можна уже забути?

За непідтвердженою інформацією, Виконком УЄФА збирається переглянути рішення про виділені два мільйони на кримський футбол. Щоправда, зараз невідомо, коли саме відбудеться розгляд питанням і чого саме торкнуться зміни.

Знову ж таки, закрита позиція УЄФА не дає розуміння ситуації й породжує різні трактування та домисли. Тому зараз достеменно невідомо, чи можуть ФФК та КФС розраховувати на ці мільйони надалі.

Фото: Yevhenii Chak, Radio Svoboda

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты