Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Тренер «Лестера» працював у «Таврії». Він покинув Крим за дивних обставин

Тренер «Лестера» працював у «Таврії». Він покинув Крим за дивних обставин

Адама Седлера пов’язували з Дмитром Селюком

Блог — Ноу Баланса
8 апреля 2023, 17:45
13
Тренер «Лестера» працював у «Таврії». Він покинув Крим за дивних обставин

Цей текст був вперше опублікований на Tribuna.com у 2019 році. Відставка Брендана Роджерса, що трапилась три дня тому, знову зробила його актуальним. Адже саме Седлер, головний герой цієї публікації, готуватиме «Лестер» до найближчих офіційних поєдинків у якості виконувача обов'язків головного тренера.

Пригадуємо його дивовижну історію.

***

Після приходу Брендана Роджерса «Лестер» знову готовий творити казку. Минулого сезону призначення екс-тренера «Ліверпуля» надихнуло «лисиць» на яскравий фініш, а цього вони йдуть на другому місці, поступаючись лише «Ліверпулю». 

Причетний до цього успіху Адам Седлер (ні, не актор. Того звати Адам Сендлер). 39-річний англієць — тренер в штабі Роджерса, хоча в «Лестер» він потрапив ще задовго до приходу Брендана. Адам став співтворцем сенсаційного чемпіонства лестерширців в сезоні 15/16. Тоді він працював клубним аналітиком.

Все це Седлер міг і пропустити, якби 2014 року не покинув сімферопольську «Таврію», яка тоді в усіх сенсах котилася в прірву ще до анексії.

Що? Англієць в «Таврії»?!

Ага. Адам Седлер приїхав у Сімферополь вслід за Яннісом Христопулосом влітку 2013-го. 

На той час справи у сімферопольців йшли так собі. Після сезону 12/13 команду покинув Олег Лужний, фінішувавши з нею на 11-му місці. «Таврія» якраз переживала трансферний бан (невдало судилась з нігерійським екс-футболістом команди Абулвахідом Афолабі).

Не маючи можливість підписувати нових гравців, керівництво сімферопольців покликало двох знаних по роботі з молоддю тренерів. Точніше, їх покликав для них агент Дмитро Селюк, зв’язок якого з «Таврією» тоді ще був відчутним.

До Криму Седлер працював у академіях «Ньюкасла» та «Манчестер Сіті». «Таврія» стала для нього першим закордонним досвідом роботи в тренерській кар’єрі.

«Футбол — це велика павутина, — пояснював свою появу в Сімферополі Седлер. — Прошу не запитувати мене, хто конкретно допоміг мені дізнатися про цей варіант. У нашому світі багато хто знайомий. Я отримав дзвінок. Були дискусії. Як тільки я зрозумів, що хочу поїхати з Англії, відразу зважився на цей крок.

Англійські тренери майже не залишають країну. Вони думають, що це свого роду ганьба — працювати не на батьківщині футболу. Але я розмовляв з декількома тренерами, які все ж виїжджали на роботу на материк. Вони сказали, що це дивовижний досвід для прогресу в тренерській кар’єрі. Я знав, що хочу спробувати свої сили за кордоном. Але не знав, в яку країну поїду, і не знав, коли це зроблю. Як тільки надійшла пропозиція від «Таврії», я відразу ж погодився».

З Седлером підписали контракт на один рік й дали завдання якомога краще та швидше готувати кадри для першої команди. «Українці — доволі технічні та працелюбні», — вірив тоді в краще англієць.

І як англійцю працювалось в Криму?

Недовго і без успіхів. Як і Христопулос, в «Таврії» Седлер працював півроку. Як і Янніс в першій команді (лише дві перемоги за 18 ігор), Адам з молодіжкою кримчан виграв лише один матч із 17.

Обидві команди боролись при тренерах-іноземцях за виживання. Обидва спеціалісти покинули клуб під час зимової перерви. Грека звільнили через незадовільні результати ще в грудні 2013-го, хоча Селюк натякав на нечисту гру з боку керівників клубу: «З Христопулосом не вкрасти, а хороший клуб за невеликі гроші нікому в «Таврії» не потрібен».

Дивнішим вийшло розлучення зі Седлером. На зимову перерву він пішов ще в статусі головного тренера другої команди, потім кримчани повідомили, що з англійцем припинили співпрацю. А ще за два тижні «Таврія» оголосила, що Адам все ж продовжить свою роботу в клубі.

Згодом англієць розпочав передсезонні збори з дублем й без проблем дав інтерв’ю клубному сайту. «Радий після відпустки повернутися в Україну. Буду радий побачити своїх колег з інших команд чемпіонату. Вся «Таврія» U-21 в очікуванні другої частини сезону, де ми хочемо продовжити нашу спільну працю».

Але більше повідомлень про роботу Седлера в «Таврії» або її припинення не було.

«З Христопулосом в «Таврії» працював тренер дубля, англієць Адам. Він приїхав з «Манчестер Сіті», де його поважали і гравці, і батьки. Але тут йому було дуже важко, — заявив тоді Селюк в своєму блозі на Tribuna.com, підіймаючи градус протистояння з тодішнім гендиром кримчан Бойцаном. — Заявити нікого не можна, гравців талановитих практично немає, небагатьох хороших забирають в основну команду.

Доводилося набирати дев’ятнадцятирічних, а ті у своєму віці теж на останніх місцях. Мало того, були люди навколо, які вставляли йому палки в колеса».

Сам Бойцан говорив, що проблема співпраці з англійцем у мовному бар’єрі: «Робота зі школою, U-19 та дублем — це більше педагогічна робота, ніж фізична чи тактична. Розмов з футболістами нам не вистачає. Або нам вчити англійську, або навпаки». Це частково підтверджує, що ідея запросити іноземців йому не належить.

Схоже, Седлер, як і Христопулос, просто обрали несприятливе місце для апґрейду кар’єри, опинившись під перехресними вогнями. Хоча навіть за таких умов Адам залишив по собі й хороші спогади.

Завдяки роботі з ним тренер В’ячеслав Бєляєв, який працював помічником Седлера в дублі, згодом отримав роботу в «Металісті». «З Харкова поїхав тренер з фізпідготовки, і керівництву клубу запропонували мою кандидатуру. Можливо, з огляду на мої спеціальні навички, які я набув і розвивав, працюючи з англійським тренером в «Таврії». Він мені дуже багато дав».

Ці хлопчаки з відео, мабуть, теж вдячні Адаму, який розпочинав ігрову кар’єру як воротар, але без особливих успіхів вже у 21 рік перейшов на тренерство:

Як кар’єра Седлера розвивалась після «Таврії»?

На краще. Після Криму Седлер вирішив, що досить з нього іноземного досвіду, та повернувся в Англію. Тут він пробув без роботи ще кілька місяців, після чого влаштувався на посаду тактичного аналітика в «Лестер», який тоді якраз закінчував сезон в Чемпіоншипі перед виходом в АПЛ.

Рік тому, коли «лисиць» ще очолював Клод Пюель, Адама повернули до тренерської роботи — його перевели в штаб француза. Коли боса звільнили, а Роджерс ще не заступив на його місце, Седлер в парі з Майком Стоуеллом керували командою в матчі з «Брайтоном», який «Лестер» виграв 2:1.

Попри унікальний, як для будь-якого англійського тренера, період роботи в Україні та драматичний від’їзд з Криму за два місяці до анексії, Седлер не так вже й багато розповідав про цей досвід в інтерв’ю.

«В «Лестер» я прийшов у 2014 році. Тоді я саме повернувся з України, і Найджел (Пірсон, тодішній головний тренер «лисиць» — прим. Tribuna.com), з яким ми разом працювали колись в «Ньюкаслі», запросив мене на три чи чотири останні гри команди в Чемпіоншипі. Йому потрібен був хтось із тренерським досвідом, хто б переглядав ігри найближчих опонентів у Прем’єр-лізі та аналізував їх», — розповів Адам в єдиному інтерв’ю зі згадкою про Україну, яке вдалось знайти.

Мабуть, нічого дивного. Седлер описує себе як завжди налаштовану на позитив людину. Тому згадувати малоприємну історію з роботою в Україні йому навряд чи хочеться.

«Я є тим хлопцем, який закоханий в гру, в тренерство. Люблю бути на газоні, разом з гравцями. Заряджаю їх ентузіазмом якомога більше. Це важливо — так ми формуємо середовище, в якому вони викладаються на всі сто. Атмосфера повинна бути веселою та приємною. Моя головна ідея — це заряджати такими енергією та ентузіазмом, якими тільки можу»

Слідкуйте за «Лестером» — зараз в їхній грі багато задоволення. Не в останню чергу завдяки Седлеру.

Фото: , «Лестер»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты