Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Сербська «Маракана», лого «Газпрому», тунель-бомбосховище — сьогодні Україна зіграє в пеклі

Сербська «Маракана», лого «Газпрому», тунель-бомбосховище — сьогодні Україна зіграє в пеклі

«Райко Мітіч» — випробування не для слабкодухих.

Блог — Ноу Баланса
17 ноября 2019, 13:58
18
Сербська «Маракана», лого «Газпрому», тунель-бомбосховище — сьогодні Україна зіграє в пеклі

Фінальний матч євровідбору Україна зіграє на «Райко Мітіч» — домашній арені «Црвени Звезди», що має ім’я першої легенди клубу. Це найбільший стадіон Сербії, аншлаг тут здатні створити 55 тисяч вболівальників.

Атмосферу на червоно-білій арені звично запалюють фанати-шибайголови. За це «Райко Мітіч» часто отримує бани. Наприклад, три дні тому Сербія зіграла з Люксембургом за порожніх трибун — УЄФА покарала балканців за расистські вигуки та фаєри фанів у вересневому домашньому матчі проти Португалії.

Покарання поширилось і на звітний матч з Україною, але цього разу умовно. А це одна з причин, чому сьогодні «Райко Мітіч» буде ревіти та волати. Після паузи в попередній домашній грі та з думками про реванш за львівські 0:5 сербські фанати залюбки вихлюпнуть на поле весь запал.

Коротко розповідаємо, чого ще чекати нашій команді на стадіоні в Белграді.

Моторошна підтрибунка

Шлях від роздягальні на поле «Райко Мітіч» займає всього пару хвилин. Але це непрості пару хвилин для суперника. Дорогою на газон потрібно пройти гнітючий тунель прямо під шалені крики трибун над головою.

Агресивні графіті, відчуття бомбосховища та шеренги спецпризначенців по боках — ось який це мало вигляд два роки тому на прикладі найпринциповішого для «Црвени Звезди» матчу, дербі проти «Партизана».

Щоправда, відтоді інтер’єр тунелю покращав — все-таки «Црвена Звезда» другий рік поспіль грає в групі ЛЧ. Але якщо цей матч дійсно принциповий для сербів, то наші футболісти відчують це ще до виходу на поле.

Лого «Газпрому» на центральній трибуні

В трансляції ми цього не побачимо, бо трибуни напевно будуть вщент заповнені. Але гравці збірної України матимуть таку нагоду на передматчевих тренуваннях. Одну з двох центральних трибун белградської арени займає велике лого генерального спонсора «Црвени Звезди» — російського газовидобувного гіганта «Газпром».

П’ять років тому сербські ЗМІ подейкували навіть про плани «Газпрому» викупити «Црвену Звезду» за 100 млн євро. З росіянами клуб партнериться з 2010 року — це найтриваліша співпраця з одним титульним брендом в історії белградців.

Скажені фанати

За останні роки найгучніше сербські фанати заявили про себе в жовтні 2010-го. Тоді вони на шостій хвилині зірвали матч в Генуї проти Італії, влаштувавши заворушення на трибунах та кидаючи фаєри на поле. Тодішньому президенту Сербії довелось згодом просити вибачення у прем’єра Італії Сільвіо Берлусконі. УЄФА пізніше зарахувала сербам поразку 0:3.

Через два роки фани Сербії заявили про себе в домашньому матчі проти молодіжної збірної Англії в Крушеваці. Їхні расистські вигуки на адресу Денні Роуза спровокували захисника на схожу з нещодавньою поведінкою Тайсона реакцію — він вибив м’яч на трибуни та показав їм два підняті великі пальці. Дійшло навіть до сутички між футболістами обох команд. Проте Федерація футболу Сербії заперечила прояви расизму на матчі.

2005 року сербські фанати в матчі кваліфікації на ЧС-2006 проти Боснії та Герцоговини вивісили плакат «Нож, Жица, Сребреница» (Ніж, Дріт, Сребрениця — прим.) з нагадуванням про геноцид, відомий під назвою «Різня в Сребрениці» — тут в липні 95-го сербська армія розстріляла понад 8 тисяч боснійців.

А минулого року фани «Црвени Звезди» в матчі ЛЄ відкрито підтримали Ратко Младіча — сербського генерала, який в 90-х командував загоном боснійських сербів у Югославії та якого Гаазький трибунал пізніше звинуватив у загибелі тисяч боснійських мусульман.

Для сербських фанатів, як і расизм та неонацизм, підтримка Младіча — звична справа.

Ворожа атмосфера

«Райко Мітіч» легко можна зустріти в рейтингах найбільш ворожих за духом стадіонів світу. В продовження попереднього пункту, це все завдяки фанатам, яких дехто навіть називає найбільш гучними, пристрасними та небезпечними. Не дивно, що тут в минулому сезоні не витримав та програв майбутній переможець Ліги чемпіонів «Ліверпуль».

Місцеві вболівальники називають стадіон «Мараканою» — колись він був таким же величним як і бразильський оригінал, але в 90-х УЄФА наказала ліквідувати на арені стоячі місця. Так місткість «Райко Мітіча» впала вдвічі — зі 110 тисяч до 55-ти. Але назва залишилась, як і наелектризована атмосфера.

«Всі знають, скільки енергії та сил надають нам вболівальники з першої до останньої секунди, — розповідав два роки тому захисник «Црвени Звезди» Мілан Родіч. — Суперників реально чекає пекло на «Маракані».

Нагадаємо, що українського гостьового сектору на матчі в Белграді не буде. УАФ відмовилась від своєї квоти квитків на гру з міркувань безпеки та задля уникнення конфліктів між вболівальниками команд. Так само зробила й сербська федерація перед червневим матчем збірних у Львові.

Фото: crvenazvezdafk.com, AFP

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты