Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Що треба знати про новачка збірної Іванісеню

Що треба знати про новачка збірної Іванісеню

Здається, Шевченко шукає план Б.

Блог — Ноу Баланса
5 ноября 2019, 21:17
14
Що треба знати про новачка збірної Іванісеню

Здається, Шевченко шукає план Б.

25-річного опорника «Зорі» Дмитра Іванісеню несподівано викликали до головної збірної. Андрій Шевченко захотів перевірити хавбека в підготовці до матчів проти Естонії та Сербії.

Рішення тренерського штабу України несподіване, але має під собою логічний ґрунт. Іванісеня – основний та системотворчий гравець в моделі Скрипника, більше якого в складі луганців у цьому сезоні не зіграв жоден інший футболіст (19 матчів, 1 672 хвилини).

Зважаючи на проблему відсутності надійної заміни в збірній для Тараса Степаненка, рішення Шевченка придивитись ближче до Дмитра є цілком очевидним. Розповідаємо, чому та чим ще цікавий ключовий гравець «Зорі».

* Іванісеня – уродженець Кривого Рогу та вихованець «Шахтаря». Він пройшов кілька рівнів академії гірників й навіть виступав за молодіжні збірні України, поки влітку 2015 року не опинився в «Маріуполі» (тоді ще «Іллічівці»), який виступав у першій лізі.

В складі азовців Дмитро провів два сезони, впродовж яких, втім, взяв участь лише в 17 матчах – завадили травма та зміна тренера (після Кривенцова прийшов Севідов, який менше довіряв хавбеку).

* Влітку 2017-го шляхи «Маріуполя» та Дмитра розійшлися. Азовці вийшли в УПЛ, а Іванісеня в статусі вільного агента покинув клуб та взявся за пошуки нової команди, які затягнулись на півроку.

Лише в лютому 2018-го хавбек підписав дворічний контракт з «Динамо» (Тбілісі). Там він одразу став гравцем основи, виступаючи на позиції центрального або опорного півзахисника аж до переходу в «Зорю».

* В табір луганців Іванісеня потрапив минулого літа, коли команду очолив Скрипник. За інформацією Transfermarkt, «Зоря» підписала його вільним агентом, хоча з «Динамо» Іванісеня мав контракт на два роки, а за три дні до повернення в Україну ще зіграв у матчі чемпіонату Грузії. Німецький сайт оцінює гравця у 200 тисяч євро.

Але не лише ця умова зробила прихід Дмитра в «Зорю» (теж з контрактом на два роки) одним з найкращих літніх трансферів клубу. А, можливо, й найкращим – зараз в команді Скрипника важко знайти більш незамінного гравця.

* «Прийняли мене добре. Багатьох хлопців знав і до цього. Адаптацію пройшов швидко. У команді чудова атмосфера. Мені все подобається. Віктор Скрипник – дуже дисциплінований тренер. Вимагає дисципліни на полі. Багато нововведень вводить в команду. Просить грати в короткий і середній пас», – виступати в «Зорі» Іванісені однозначно до душі.

Хоч він і один з найдешевших футболістів у складі луганців, за співвідношенням «ціна-якість» йому немає рівних. Він – диригент «Зорі». В Дмитра з відривом найбільше серед усіх гравців команди як передач загалом, так і точних передач.

При цьому, серед його ігрових характеристик є вміння грамотно сфолити. На його позиції важко не бути лідером команди за кількістю фолів (21), але при цьому Іванісеня далеко не на першому місці в «Зорі» за кількістю жовтих (3).

* Дмитро – навряд чи пряма заміна Степаненку. В кожного з них свої сильні якості. Якщо Тарас в першу чергу руйнівник, то Дмитро – глибинний плеймейкер, який розпочинає атаки й досить непогано загострює з глибини. В першому колі УПЛ Іванісеня – найкращий за кількістю пасів в останню третину поля серед всіх гравців чемпіонату.

Зараз Степаненко – не тільки один з найкращих гравців збірної, але і її найбільша проблема. Прямої заміни для Тараса немає. Можливо, Шевченко шукає шляхи для розробки плану Б, за яким збірна спробує зіграти без чистого руйнівника.

* Роль Іванісені в сучасній «Зорі» відзначив навіть попередник Скрипника Юрій Вернидуб: «Дмитра начебто не видно на полі, але він робить саме те, що потрібно для тактичної схеми Віктора».

Відзначив хавбека й експерт програми «Великий футбол» Михайло Метревелі. Саме в тому контексті, в якому ми сьогодні й придивляємось до футболіста.

«Є один півзахисник, який з часом може замінити Степаненка в збірній України. Думаю, Андрій Шевченко вже знає.

Цей футболіст грає в «Зорі». Мені здається, цей хлопець, маючи високий футбольний інтелект і можливості руйнувати й починати атаки, зможе бути корисним збірній. Це Діма Іванісеня», – говорив Метревелі два місяці тому.

* Не забуває відзначати важливість Дмитра й сам Скрипник. Віктор пробує грати різними складами та схемами, але в кожному випадку завжди знайдеться місце для Іванісені. Навіть тоді, коли тренер експериментує в опорній зоні та ставить там пару футболістів:

«Сподіваюсь, пара центральних півзахисників Іванісеня-Лазіо буде в мене грати й в іграх чемпіонату. Іванісеня мені потрібен в півзахисті», – говорив Скрипник після жовтневого спарингу з «Маріуполем» (3:1).

Фото: «Зоря»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты