Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Чому справу Димінського досі не закрили: погрози, домовленості, політика

Чому справу Димінського досі не закрили: погрози, домовленості, політика

Президента «Карпат» досі розшукує поліція.

Блог — Ноу Баланса
26 ноября 2019, 12:57
56
Чому справу Димінського досі не закрили: погрози, домовленості, політика

Співвласник львівських «Карпат» Петро Димінський вже майже два роки як в розшуку. Українська поліція підозрює 64-річного бізнесмена в скоєнні смертельної аварії.

В серпні 2017-го під Львовом одна з машин його кортежу Mercedes S 65 AMG (за інформацією львівського видання Zaxid.net, саме ним зазвичай керував Димінський), йдучи на обгін по зустрічній смузі всупереч дорожній розмітці, врізалась в авто Opel Astra, що саме звертало із траси. В результаті зіткнення 31-річна жінка-водій цього авта Наталя Тріла загинула на місці ДТП.

Димінського не одразу запідозрили у вбивстві, попри докази його присутності на місці аварії. Вину на себе взяв охоронець олігарха Андрій Борщ, але експертиза встановила протилежне — за кермом «Мерседеса» був не він (хоча охоронець згодом пробував відновити справу проти себе).

Через кілька днів після аварії Димінський приватним літаком вилетів зі Львова до Женеви й більше не з’являвся на допити слідчих. В грудні 2017 року суд оголосив його в розшук та заочно арештував, хоча публічно про наявність прямих доказів проти бізнесмена невідомо досі.

Відтоді повідомлень про істотні зрушення в розслідуванні не було. Натомість з’являються спроби захисту Димінського закрити справу.

Димінський досі за кордоном?

Судячи з інформації в публічному доступі, так. Після перельоту в Женеву олігарх ще деякий час пожив у Швейцарії, а згодом перебрався до Греції — недалеко від Афін Димінський орендує віллу в готельно-відпочинковому комплексі.

Це підтверджує діяльність бізнесмена. В Афінах він ще 2017 року зустрічався з потенційними покупцями тоді ще його медіахолдингу «ZIK», а весною цього року там же його допитували детективи НАБУ в іншій справі, про яку піде мова нижче.

Достеменно невідомо, чи бував Димінський протягом цих двох років на території України. При цьому, на фб-сторінці «Чесне розслідування вбивства Наталі Тріли», яку запустили її колеги по роботі з метою публікації даних власного розслідування, є відео з Греції — в ньому персонал вищезгаданого комплексу розповідає, що бізнесмен до України все ж літає.

Щоб з’ясувати, чи відомо слідству про місце перебування президента «Карпат» (зокрема, про факти присутності в Греції), Tribuna.com надіслала відповідний запит в Головне слідче управління Нацполіції, яке веде цю справу. Але відповідь ми поки не отримали.

В якому стані його справа зараз?

Про це ми теж запитали в запиті до ГСУ Нацполіції. Поки ж можна говорити про одне: справа Димінського затихає (або її затихають).

По-перше, захисту бізнесмена вдалось домовитись із матір’ю Наталі Тріли Марією. В грудні 2017-го вона отримала компенсацію — повне матеріальне відшкодування збитків від ДТП.

Крім цього Марія Тріла відкликала довіреності третім особам на представництво її інтересів у цій справі в судах та інших установах. Це була довіреність брату жертви ДТП Степану Мацевку, який від початку переконував, що саме Димінський «вбив сестру». «Цією ж заявою мене усунуто від справи. Без коментарів», – відреагував на це рішення чоловік.

«Однак моральні претензії до того, хто забрав життя моєї доньки, у мене будуть до кінця життя. Розслідування у кримінальній справі не припинене», — пояснила Марія Тріла, додавши — написала заяву, щоб відчепились.

При цьому, минулого року в інтерв’ю виданню Zaxid.net вона також розповіла про погрози, які отримала за спілкування з журналістами. Як і її племінник Степан Мацевко, який вів своє розслідування. За ним також стежили.

Дісталось навіть собаці Марії Тріли — невідомі завдали їй кілька ножових поранень. Тварину вдалось врятувати, а слідчі навіть пропонували надати охорону жінці, але вона відмовилась.

«Одного разу прийшов від Димінського якийсь генерал, такий старший дядько – вже десь під 60 років. Каже мені: «Повірте, я з Димінським на другий день після аварії на базі «Карпат» був, він дуже переживає, місця собі не знаходить». Дуже на жалість давили. Але все це – брехня», — розповіла матір.

По-друге, через рік після цих подій адвокат Димінського Микола Лисий спробував добитись закриття справи проти його клієнта. Підстава — охоронці досі не вручили бізнесмену підозру.

«Немає підстав притягнення Петра Димінського до відповідальності, у матеріалах справи досі немає жодного належного доказу його вини в цій ДТП. У тих матеріалах справи, які я бачив, не було продовжено термін розслідування. Тому я звернувся у прокуратуру Львівської області, щоб справу закрили», — розповів Лисий в червні цього року, додавши, що не знає, де зараз перебуває його клієнт.

Але в прокуратурі звернення адвоката не задовольнили — ще не всі докази досліджені.

Проте захист Димінського це не зупинило. Наприкінці вересня через Галицький районний суд Львова вони добились повторного розгляду прокуратурою їхньої заяви про закриття справи.

Результат цього рішення поки невідомий.

На що тоді чекають в поліції? Чому справа затягується?

А тепер про політику. Ще на початку цієї історії адвокати Димінського говорили про політичну складову справи проти нього. Микола Лисий називав розслідування «упередженим та політично вмотивованим», через що його клієнту небезпечно перебувати на території України.

«Для пошуку зразків ДНК Димінського за місцем його проживання та роботи було мобілізовано 28 (!) слідчих ГСУ та шести територіальних управлінь та відділів Нацполіції. До них слід додати ще десятки залучених оперативників для супроводу та фізичного захисту спецоперації.

Вказані працівники поліції у повному обмундируванні були готові штурмувати спортивні бази ФК «Карпати», офіси Димінського і телеканалу «ZIK». У мене виникають запитання: Невже у нас усі злочини, в т.ч. тяжкі та особливо тяжкі, розкриті?

Не виключаю, що відповідь на поверхні. Телеканал «ZIK»! Ось що цікавить представників певної політичної сили!» — написав тоді Лисий на своїй сторінці в фейсбуці.

Ця версія на користь захисту президента «Карпат», який на сьогодні уже не володіє медіахолдингом (цього року «ZIK» викупив соратник Віктора Медведчука, нардеп Тарас Козак) має підстави на існування.

15 грудня 2017 року телеканал «ZIK» опублікував заяву, в якій звинуватив Адміністрацію президента Порошенка в невдалій спробі рейдерського захоплення каналу.

Того ж дня Димінського оголосили в розшук. Через кілька днів поліція також подала документи на нього в Інтерпол для міжнародного розшуку, але у відповідь олігарх поскаржився у відомство на політичне переслідування в Україні.

Згодом перебіг справи стих. А вже в лютому цього року журналіст телеканалу «ZIK» Олексій Братущак заявив, що йде звідти через «інформаційну співпрацю» каналу з тодішнім президентом.

Він виявив у ефірі «ZIK» збільшення трансляцій «діяльності» Порошенка та зникнення відвертої «чорнухи» про нього, пов’язавши це з домовленістю між президентом та бізнесменом.

«Сам Димінський відверто розповідав про це людям, які відвідували його за кордоном», — розповів Братущак.

Порошенко уже не президент. Політики в справі Димінського поменшало?

Ні. Після перезавантаження влади в країні (що, втім, не торкнулось керівництва МВС) справа Димінського залишається в незмінному стані. Натомість, тепер бізнесмен фігурує в ще одному розслідуванні. Тільки тепер не як підозрюваний, а як свідок.

Національне антикорупційне бюро України влітку оголосило підозру колишньому міністру палива та енергетики Ігорю Насалику. Підстава: він не задекларував отриману в липні 2014 року позику від Димінського в розмірі 1,2 млн доларів.

В рамках цієї справи детективи НАБУ весною цього року допитали президента «Карпат» в Греції. За інформацією Zaxid.net, зустріч відбулась на території українського посольства.

Tribuna.com звернулась в НАБУ із запитом, щоб переконатись, чи дійсно був цей допит і чи були детективи вправі затримати Димінського як підозрюваного в іншій справі. Як і у випадку зі зверненням в Нацполіцію, відповіді ми поки не отримали.

Справа Ігоря Насалика, зокрема, може бути точкою інтересу президента Зеленського, який не раз наголошував на важливості посадки корупціонерів й обіцяв такі вже цієї осені після запуску Антикорупційного суду.

«Я регулярно збираю наради з правоохоронцями й, не впливаючи, запитую про результати розслідувань», — говорив нещодавно Зеленський.

Конкретно в справі Насалика Димінський є ключовою фігурою, хоча сам колишній міністр вважає, що так львівський бізнесмен зводить з ним рахунки:

«Біглий олігарх Димінський мстить мені, бо, коли мене призначили міністром, я відмовився призначати його людей на посади в системі ПЕК та вирішувати інші питання», — сказав Насалик минулого місяця.

Микола Савельєв — головний редактор львівської газети «Ратуша», обізнаний в справах крупних бізнесменів регіону — говорить, що в справі Димінського вплив політиків має визначальне значення.

«Думаю, це договорняк. Він і свій «ZIK» продав через те, що йому пообіцяли, що він не сяде. Якби сюди не втрутилась політика, Димінський би всі свої справи порішав би з її [Наталі Тріли] родичами і все. Хоч і фактів цьому немає», – сказав Савельєв у коментарі Tribuna.com.

Як все це впливає на «Карпати»?

Через два місяці після ДТП, коли Димінський ще не був у статусі підозрюваного, з’явилась інформація про його перемовини з власником «Руха» Григорієм Козловським. Начебто президент «Карпат» був не проти передати тому клуб.

Але процес ускладнювала структура власності львів’ян: Димінський володіє лише половиною акцій клубу, інші 50% належать Ігорю Коломойському. Сам Козловський пізніше заперечив факт таких перемовин.

Зрештою, передачі так і не відбулось, хоча чутки про це час від часу виникають — наприклад, про злиття трьох львівських клубів: «Карпат», «Львова» та «Руху».

Попри це Димінський відкрито відвідував іноземні збори львів’ян, коли ті були в Туреччині та Польщі й давав коментарі клубному сайту. Дистанційно він по черзі керував клубом за допомогою Юрія Дячука-Ставицького, Олега Смалійчука та тепер Ростислава Ящишина та Вадима Шаблія. При цьому фанати «Карпат» не раз виступали проти чинного президента клубу.

В підсумку відсутність Димінського істотно не впливає на роботу клубу. Проте роль відіграє його імідж підозрюваного, через який міська влада Львова побоюється давати «Карпатам» землю навколо стадіону «Україна» під масштабну реконструкцію — потрібні чіткі гарантії від інвестора. Хоча тут річ не лише в цьому.

Тим часом, Димінський без проблем підтримує відчуття присутності в клуб. Про це говорить тренер «Карпат» Санжар, в цьому запевняє гендир львів’ян Ящишин:

«Фізично президента нема. Але він постійно на зв’язку, всі питання вирішуються. Це не проблема».

Лучшее в блогах
Больше интересных постов
Показать еще 56

Другие посты блога

Все посты