Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/В УАФ говорять про успіх в боротьбі зі спекулянтами, але підрахувати це неможливо

В УАФ говорять про успіх в боротьбі зі спекулянтами, але підрахувати це неможливо

Квитки так і продають нелегально.

Блог — Ноу Баланса
20 октября 2019, 16:45
23
В УАФ говорять про успіх в боротьбі зі спекулянтами, але підрахувати це неможливо

Квитки так і продають нелегально.

Майже двісті оголошень в день гри з Португалією сервіс OLX видавав на запит «україна португалія квитки». Серед них було не важко розпізнати перекупників – безіменні акаунти через прорекламовані пости першими пропонували перепустки на різні сектори «Олімпійського» й у різних цінових категоріях. Звісно, дорожче номіналу.

В офлайні теж були до болю знайомі речі. Перед грою біля неробочих кас «Олімпійського» (через них цього разу квитки не реалізовували якраз в рамках боротьби з перекупами) на охочих як завжди чатували спекулянти. Знову тікети в різні сектори на вибір, але вже в кілька разів дорожчі за ціну в офіційно єдиного дистриб’ютора – квиткового сервісу Ticketsbox.

Як УАФ бореться з перекупниками?

Всі квитки – іменні. Щоб придбати, потрібно залишити паспортні дані. В теорії стюарди повинні при заході на стадіон в кожного перевіряти документи на відповідність прізвища. До того ж, кількість квитків, яку може отримати одна людина, обмежена (чотири).

До топ-матчу Україна – Португалія квитки взагалі реалізовували тільки онлайн та в декілька етапів, щоб звести до мінімуму людський фактор при продажу в касах. Відповідальні – онлайн-платформа Ticketsbox та компанія «УАФ Маркетинг», яка займається комерційною діяльністю Української асоціації футболу.

Внаслідок такої політики на Ticketsbox навіть в день гри можна було купити квиток, не маючи справи зі спекулянтами та, що гірше, шахраями. В обід 14 жовтня там все ще було з чого вибрати, хоч і більшість пропозицій стосувались центральних, дорожчих секторів.

Але, зважаючи на ціни у перекупників, цей нюанс не мав би засмутити покупців. В доступі були місця в 14-х секторах – хто хотів, все ще міг обійтись без перекупів.

І якщо перший етап (без прив’язки до матчу з Литвою в Харкові, відвідувачі якого могли на кілька днів раніше купити перепустку на Португалію) наробив багато галасу через збої в роботі Ticketsbox, далі проблем в роботі сайту не спостерігалось. Охочі на стадіон таки потрапили.

В УАФ цю ситуацію сприйняли з позитивом.

«Вдалось достатньо серйозно вдарити по ринку перекупів, – розповів у коментарі Tribuna.com генеральний директор «УАФ Маркетинг» Роман Волинець. – Ми поки не відкриваємо таємниці, але заведені кримінальні справи.

Ми моніторимо ринок [перекупників], пишемо претензії. Хочу віддати належне юристам. Вони – не буду називати сайти – знімають оголошення приватних осіб. Такі майданчики з розумінням до цього ставляться, що говорить про якісну зміну суспільства».

Чому це повністю не зупинило спекулянтів?

По-перше, перевірка документів, як з’ясувалось, не була масовою. Контролери на вході не завжди перевіряли відповідність імені на перепустці з персоною її власника. Ось який це мало вигляд:

Роман Волинець запевняє: перевірка була, просто вибіркова. На промисел спекулянтів вона точно не вплинула – один з таких радив своїм покупцям проходити контроль не швидше, ніж за годину до матчу, коли скупчення людей біля турнікетів найбільше.

З одного боку, відсутність перевірки дала можливість більшості вболівальникам встигнути заповнити трибуни ще до стартового свистка (ви теж це помітили?) й навіть застати концерт, який УАФ, до речі, організувала в партнерстві з івент-агентством «Квартал 95».

З іншого, так асоціація позбавила себе можливості визначити більш-менш реальний вплив перекупників.

Зрештою, як стверджують в УАФ, вводились іменні квитки в першу чергу не для цього: «Це персональна відповідальність людини, яка зареєструвалась на сайті, за свою поведінку. Як перед стадіоном, так і на трибунах. Якщо щось відбувається, ми все знаємо. Людина залишила свої дані», – розповів Волинець.

Тепер по-друге. Пройти на матч можна було також з безіменним квитком. Вони теж були офіційні – надруковані на бланках УАФ, їх важче підробити. Такі, зазвичай, виділяють для обласних федерацій та спонсорів. Тобто, дійти до звичайного покупця в них було менше шансів. Але у перекупників вони теж були.

«Ticketsbox відповідала виключно за електронні квитки. Що стосується квитків на бланках, за це відповідає компанія «ФФУ Тікет», якій «УАФ Маркетинг» делегувала частину своїх повноважень. Я знаю, як там влаштовані справи», – пояснив Волинець та порадив звернутись до директора «ФФУ Тікет» Володимира Філіповича.

«Ми зараз збираємо інформацію з усіх служб. Є механізми, через які можна визначити, чи ці квитки на бланках у перекупників – не підробка. Бо на OLX було багато зроблених через фотошоп фальшивок», – відреагував Філіпович.

На думку Володимира, йдеться саме про обман покупців, адже штрих-код навіть на підробних квитках повинен бути справжнім, щоб система спрацювала й людина зайшла на стадіон.

Та найбільш дивна річ, що Філіпович так і не зміг пояснити, за якою схемою «ФФУ Тікет» реалізовувала квитки на бланках: «Поки такою інформацією не володію».

А це відсутність прозорої схеми розповсюдження квитків на бланках. Що відкриває можливість для спекуляцій, бо немає відповіді на просте запитання: яким чином такі квитки потрапляють до перекупників?

УАФ може підрахувати, чи зменшилась доля спекулянтів?

За словами Романа Волинця, сьогодні перекупники не можуть масово закуповувати квитки. Хоча функціонер визнає, що вирахувати кількість людей, які все ж придбали перепустки у спекулянтів й пройшли на стадіон, у його команди інструментів немає (тут згадаємо про відсутність перевірки документів на вході).

Виняток стосується хіба що людей, які звернулись із фальшивими або підозрілими квитками в кризові центри Ticketsbox, що працювали на території «Олімпійського» в рамках матчу з Португалією. Тут підрахунок ще ведеться, Tribuna.com пообіцяли надати дані наступного тижня.

«Але масових звернень в кризові центри не було. Були люди, але не більше десятка-сотні. Все, що до 1% - це не проблема. Поки ми таким чином виявили один квиток на вигадане місце. Це те, чим ми можемо похвалитись», – пояснив Волинець.

Як УАФ планує покращити боротьбу з перекупами?

Директор «УАФ Маркетинг» окреслив три механізми, які на його думку збільшать ефективність протидії перекупам на матчах збірної України:

«Це боротьба з централізованими пунктами чи офісами перепродажів. Цим займаються органи, адже їхня діяльність незаконна. 

Друге, це щодо приватних осіб, які купують квитки на різні вигадані паспорти та ідентифікаційні коди. Квитки таких людей ми будемо анульовувати (як було також перед матчем з Португалією – прим.). Вказані ідентифікаційні коди будуть звірятись з чинними, база яких є в загальному доступі.

Ще один крок – ми будемо домовлятись про співпрацю з банками. Наприклад, з «Приватбанком». Щоб розуміти кількість транзакції з однієї карточки. Якщо я перекуп, то беру, приміром, дві карточки й починаю через них купувати велику кількість квитків.

Для цього ми хочемо переговорити з банками, щоб зрозуміти, як все відбувається, та займатись безпекою продажу квитків».

Фото: instagram.com/roman.kramarsky

Другие посты блога

Все посты