Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Ярмоленка у «Вест Гемі» оточили любов та захоплення. Він – лідер

Ярмоленка у «Вест Гемі» оточили любов та захоплення. Він – лідер

Нарешті.

Блог — Ноу Баланса
14 октября 2019, 22:11
28
Ярмоленка у «Вест Гемі» оточили любов та захоплення. Він – лідер

Через два тижні Ярмоленку виповниться 30. Рубіж, на якому не заведено очікувати, що максимум гравця ще попереду. Тим паче, коли його показники ефективності впали з виходом на рівень топ-чемпіонатів. І особливо, якщо два попередні сезони зіпсували важкі травми.

Але ж ні. Ударний вересень в АПЛ — і ось ми вже сподіваємось, що найкраще в кар’єрі Андрія ще попереду.

Три голи, один з яких — переможний в грі з «Манчестер Юнайтед», та дві передгольові передачі за короткий період перетворили Ярмоленка з сумнівного гравця ротації «молотобійців» в одного з найвпливовіших бійців основи.

Та річ не лише в результативних діях. Вони тільки унаочнили роботу за межами поля, завдяки якій Андрій несподівано швидко став одним з лідерів лондонців.

Мова про чудові стосунки з усіма — як всередині клубу, так і навколо нього. Але в першу чергу з тими, хто витягнув його після порваних ахіллів.

Медичний штаб

Зворушливий момент. Перший в сезоні домашній матч «Вест Гема», в якому Ярмоленко виходить в старті — вперше після травми. Четвертий тур, гра проти «Норвіча». На 56-й хвилині Андрій ловить м’яч на добиванні й забиває надважливий для себе гол.

Наступної миті Ярмоленко біжить до своєї лави запасних, щоб відсвяткувати гол з фізіотерапевтами команди. Твіттер «Вест Гема» реагує на це постом «У всіх на очах сльози».

Через кілька днів у британських медіа з’явилась інформація: повернувшись до повноцінних тренувань після затяжного відновлення, Ярмоленко віддячив медперсоналу вечерею в ресторані. Там же він пообіцяв відсвяткувати разом з ними перший після травми гол.

«Відновлення триває так довго. В цей період надважливо, щоб ти та гравець симпатизували один одному. Усвідомили, що вам довго працювати разом, — пояснив чуттєвість моменту в коментарі The Athletic колишній спортивний терапевт «Вест Гема» Баррі Сіґріст. — Футболісти повинні знати, що ти повністю занурений в роботу над ними й звернеш гори, щоб зробити їх кращими.

Так мило, що Ярмоленко виокремив допомогу медичного штабу «Вест Гема». Більшість гравців цього не роблять. Та й це не те, про що просять самі медики. Це було рішення Андрія. Хоч він міг залишити все це в думках й нікому не розповісти».

Спеціаліст пояснив: фізіотерапевти проводять багато часу зі спортсменами, коли ті морально розбиті травмою. В такі моменти важливо побудувати правильні стосунки. Особливо, коли йдеться про таку важку травму як порвані ахілли.

Вона означає складну операцію та важке повернення минулої форми, впливає на швидкість та різкість, після неї збільшується ризик нових пошкоджень.

Пройшовши ці випробування, Ярмоленко зі свого боку зробив так, щоб клубні медики сповна відчули причетність до його успіху. Можливо, це якось пов’язано з тим, як українець свого часу покинув «Боруссію». Влітку минулого року саме від представника медштабу дортмундців Андрій дізнався, що не входить в плани нового тренера Люсьєна Фавра.

У «Вест Гемі» з ним навряд чи так вчинять. Не лише через красивий жест у випадку з терапевтами. В клубі йому симпатизують не лише вони.

Тренер

Ярмоленко — гравець Пеллеґріні, який купив Андрія, тільки очоливши лондонців. Чилієць побачив у ньому підсилення й з цим переконанням йде до кінця.

Довіри головного тренера українцю не бракує. Ви також не знайдете інтерв’ю, в якому Пеллеґріні критикує Ярмоленка. Натомість легко натрапити на важливі слова підтримки від чилійця в період реабілітації хавбека, радість від його успіхів та наголос на його сильних сторонах.

«Він здатен бути одним з найкращих хавбеків ліги. Його якість та стиль гри показують, що Андрій — гравець топ-рівня», — сміливо заявив тренер після нещодавніх голів Ярмоленка.

«Він важливий гравець для «Вест Гема», «Андрій має великий вплив на нашу гру на половині суперника», «Ярмоленко — особливий гравець. Я задоволений його виступами», — Пеллеґріні залюбки хвалить українця. А судячи з кар’єри хавбека, таке ставлення тренера і спонукає його до кращої гри.

На фоні сумбуру та непорозумінь в Дортмунді зараз Ярмоленко працює в комфортних умовах. Й віддячує за віру й довіру не лише голами.

«Він завжди в доброму гуморі. Так само було й тоді, коли він отримав важку травму і взнав, що вилетів на шість чи сім місяців. Андрій завжди любить пожартувати. В цій ролі він завжди допомагає команді», — розповів Пеллеґріні в коментарі The Telegraph.

Видання дотепно назвало Ярмоленка «джокером тренера в обох сенсах слова» (хто не в курсі, «joke» англійською — жарт). Недарма ж клубні соцмережі назвали рік перебування українця у «Вест Гемі» «роком усмішок»:

Гумором Андрій підтримує дружню та невимушену атмосферу в роздягальні. Як от перед нещодавнім поєдинком з «Манчестер Юнайтед», коли українець уклав парі з одним із членів клубного персоналу: якщо Андрій оформить хет-трик, той пострижеться налисо.

І хоч забив Ярмоленко лише раз в цій грі, половину матчу потенційна жертва провела в легкій паніці після голу хавбека. Зате команді було з чого покепкувати.

Партнери

Якщо ви слідкуєте за інстаграмом Андрія, то знаєте багато веселих сюжетів з його життя у «Вест Гемі». Дружба з Андерсоном, підколи від Нобла, гімн України з тоді ще воротарем «молотобійців» Адріаном, челенджі, тролінг, стьоби — Ярмоленко залюбки дуркує з одноклубниками, долаючи комунікаційні бар’єри.

Здається, в команді його люблять усі. Додайте сюди важливі голи та асисти на полі й отримаєте визнання одним з лідерів колективу.

Ще в минулому сезоні капітан лондонців Марк Нобл назвав Андрія системотворчим гравцем команди. Конкурент українця по позиції Роберт Снодґрасс запевняв, що після травми Ярмоленко повернеться ще сильнішим, бо «такий у нього характер». А нещодавно захисник «Вест Гема» Ісса Діоп зізнався, що всі в колективі є шанувальниками хавбека.

Все це не за красиві очі та дотепні жарти. В поточному сезоні Андрій також закриває творчу проблему лондонців. За даними WhoScored, в АПЛ у Ярмоленка серед основних гравців «Вест Гема» найкраще співвідношення зіграних ігор (7) до створених моментів (10).

«Раніше в плані креативності «Вест Гем» покладався на Лансіні, але в цьому сезоні роль відійшла до Ярмоленка, поки Форнальс шукає себе, а в Андерсона знову важкий старт сезону», — описав ситуацію автор The Athletic Рошейн Томас, який спеціалізується на «молотобійцях».

Виокремлює особливість Андрія і його партнер на правому фланзі, захисник Раян Фредерікс:

«Він трохи вирізняється. Завжди важко грати проти вінґерів, які можуть як зміститись до центру, так і пройти далі по флангу. Через це він стає непередбачуваним. Це гравець топ-класу й він ставатиме тільки кращим по ходу сезону.

Він був поза грою вісім місяців. Мені байдуже, хто ти, але коли ти пропускаєш так багато, ти не повертаєшся у футбол наче на крилах. Та Андрію це непогано вдається. Час від часу він тягне нас. Нам кортить віддати йому м’яч якомога частіше, бо ми знаємо — з цього щось буде».

Фанати та навіть власники клубу

Ви ж бачили й чули трибуни «Лондон Стедіум» в матчі проти «Манчестер Юнайтед», коли Ярмоленко йшов з поля? Що це як не справжня фанатська любов? 

Андрій зумів завоювати прихильність фанів зі знаменитої Зеленої вулиці з перших днів у Лондоні. «Радянський Салах зробив це знову», «Кому потрібен Шевченко, якщо в нас є Ярмоленко?», «Я вже знаю за кого проголосую як за гравця року», «Коли він заряджає свою ліву, будьте певні – він заб’є» – на форумах фани «Вест Гема» оспівують українця як найбільшу зірку команди.

Вони визнають його гравцем матчу, перепиняють біля бази в черзі за автографами, дратуються, коли він пролітає повз стартову одинадцятку й шаленіють на трибунах, дивлячись його гру.

Позитивний ефект від перебування Ярмоленка на полі визнає і Пеллеґріні. «Атмосфера на «Лондон Стедіум» зараз геть інша. Тепер можна відчути, що всі ми дійсно єдині», — відзначив чилієць, говорячи, зокрема, про вплив Андрія.

По-своєму сприймають це та співпереживають Ярмоленку власники клубу. Влітку минулого року вони ризикнули взяти немолодого футболіста з незвично високим як для вінґера ростом, який не зміг себе проявити в топ-чемпіонаті через травму. 

За інформацією The Telegraph, у перемовинах по трансферу Андрія з «Боруссії» вагому роль відіграв син одного зі співвласників «Вест Гема» Девіда Саллівана Девід-молодший, який залучений до управління клубом. Отримавши рекомендацію гравця від представника впливової агентської компанії «USM» Уілла Солтгауза та почувши негайне схвалення від Мануеля Пеллеґріні, Девід-молодший запустив придбання.

17,5 млн фунтів спочатку здались марно витраченими, коли українець вилетів на весь сезон, тільки подавши ознаки успішної акліматизації. Та новий сезон тішить надією, що Ярмоленко голами та лідерством компенсує витрати та переживання.

Принаймні, цьому точно радіє інший співвласник «молотобійців» Девід Ґолд. Коли Андрій відзначився вперше після повернення на поле, той відреагував твітом щастя:

«Я такий радий, що Ярмоленко забив свій перший за цілий рік гол. Він так важко працював, аби повернутись в команду. Успіхів тобі, Андрію».

Ще хтось сумнівається, що Ярмоленка у «Вест Гемі» люблять усі?

Фото: twitter.com/westham

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты