Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/«Шахтар» не хоче нашивати нові шеврони. Але клубу поки навіть не треба платити штраф

«Шахтар» не хоче нашивати нові шеврони. Але клубу поки навіть не треба платити штраф

Блог — Ноу Баланса
18 августа 2019, 09:09
70
«Шахтар» не хоче нашивати нові шеврони. Але клубу поки навіть не треба платити штраф

Протистояння гірників з «Динамо» перейшло і на букмекерську площину.

 

Що за нашивки і до чого тут букмекерські компанії?

7 серпня УПЛ оголосила про титульне партнерство з букмекерською компанією Favbet. Сторони підписали дворічний контракт, за умовами якого у УПЛ, як змагання, з’явились нові назва та лого. І як наслідок, нові титульні нашивки.

Їхнє використання прописане в нормативних документах УПЛ. Так, згідно зі статтею 14 п.17 регламенту на цей сезон, «під час матчів чемпіонату та Суперкубка на правому рукаві футболки на рівні середини плеча розміщується емблема змагань (УПЛ або спонсора УПЛ)».

І навіть більше. Ця ж емблема розміщується на тренувальних манішках команд. Також згідно з регламентом на спині ігрової футболки під номером клуби розміщують окремий логотип спонсора ліги. Ось який це має мати вигляд:

 

Але оновлене лого Favbet Ліги в минулому турі з’явилось лише на рукавах футболістів. «З Favbet про інший брендинг на формі ми не домовлялись. Лише на рукавах», — розповів у коментарі Tribuna.com віце-президент прем’єр-ліги Маркіян Ключковський.

Чому в попередньому турі з новими нашивками зіграли всі, окрім «Шахтаря», «Маріуполя» та «Львова»?

УПЛ дала клубам час, щоб нашити нові шеврони. «Уже в четвертому турі футболісти вийдуть на поле з новою нашивкою на футболках», — йшлось в прес-релізі про підписання угоди з Favbet. В матчах третього туру порушення не відбулось.

В регламенті також нечітко прописані покарання за такі порушення — немає конкретних штрафів або дискваліфікацій. Є хіба що пункт описаної вище статті 14: «Футболіст, екіпірування якого не відповідає Правилам гри і вимогам цієї статті, до участі в матчі не допускається». Такі речі має відстежувати делегат поєдинку та повідомляти УПЛ.

«Маріуполь» та «Львів» відсутність шевронів у виїзних іграх з «Карпатами» та «Ворсклою» відповідно пояснили просто — не встигли нашити.

«Коли відбулася офіційна презентація нового титульного спонсора? Правильно, 7 серпня, коли ми вже були в Одесі, маючи з собою комплекти форми тільки зі старими шевронами. Тому нові шеврони на футболках гравців «Маріуполя» обов’язково з’являться вже після нашого повернення додому», — пояснив після матчу у Львові віце-президент азовців Андрій Санін.

Те саме відповіли нам і в прес-службі «Львова»: «Нам повідомили про це в момент, коли команда вже поїхала в Полтаву. Але в наступному турі ми уже будемо з новими нашивками».

 

У «Шахтаря» складніша ситуація. «В силу того, що титульний спонсор «Шахтаря» Parimatch перебуває в одній бізнес-категорії зі спонсором ліги, ми не можемо піти на деякі прояви, які необхідні для виконання контракту. Але з огляду на ситуацію, що склалася, ми готові заплатити штраф в розмірі суми, яка нам належить [за контрактом]», — відреагував комерційний директор донеччан Дмитро Кириленко.

В УПЛ також грають «Олімпік» та «Карпати», в яких титульними партнерами теж є букмекерські компанії — той же Parimatch та Marathon відповідно. І в третьому турі обидві команди зіграли з новими шевронами.

Відмов їх нашивати від цих клубів до УПЛ не надходило, підтвердив нам у розмові Маркіян Ключковський.

І що, «Шахтар» справді платитиме штрафи?

Поки ні.

Мабуть, за збігом обставин саме в цьому сезоні УПЛ вирішила ввести окремі небрендовані шеврони для чинного чемпіона. Щоправда, про це чомусь стало відомо вже після другого туру та підписання угоди з Favbet вже по ходу чемпіонату.

«11 команд, окрім чемпіона, гратимуть матчі у формі, на якій буде шеврон із новим логотипом.

Чемпіон попереднього сезону, виступатиме зі спеціальною емблемою змагань для клубу-переможця попереднього чемпіонату. Це наше нововведення, котре ми запровадили з поточного сезону», — пояснив після третього туру президент УПЛ Томас Ґрімм.

В регламенті турніру на сайті УПЛ про це досі нічого не вказано.

«Це компромісне рішення — місце на рукаві не буде продано іншому спонсору. З цим погодилися в «Фавориті» при підписанні контракту.

Визнаємо, що спонсором ліги є «Фаворит» і не збираємося індивідуально продавати це право будь-кому. У цьому принципова відмінність ситуації з титульним спонсором ліги і рішенням кількох клубів продавати самостійно телеправа: ми не торгуємо тим, що нам не належить», — сказав Кириленко.

Але в УПЛ компромісним це рішення не називають. «Так неправильно було б казати. Про те, що в чемпіона буде своя особлива нашивка, було відомо ще до фінальної стадії переговорів з «Фаворит». Компанія про це знала й не була проти. Це нововведення прописане в регламенті цього сезону», — пояснив Ключковський.

Він також підтвердив: якщо в цьому сезоні «Шахтар» втратить чемпіонство, в наступному розіграші він зобов’язаний нашити новий титульний шеврон ліги.

Що стоїть за цим конфліктом?

«Шахтар» співпрацює з Parimatch в рамках преміум-партнерства вже два роки — лого компанії, зокрема, раніше було на лівому рукаві команди у внутрішніх змаганнях.

Але 26 липня, за два тижні до підписання угоди між УПЛ та Favbet, донецький клуб оголосив про новий рівень співпраці з Parimatch. Компанія стала титульним спонсором гірників, які відважились на таку заміну вперше з 2008 року. Весь цей час на грудях команди було лого System Capital Managment — групи компаній власника клубу Ріната Ахметова.

Сама компанія Parimatch уже була на місці Favbet. В сезонах 15/16 та 16/17 саме цей букмекер був титульним спонсором УПЛ, а змагання називалося Ліга Парі-Матч. Але влітку 2017 року компанія припинила співпрацю з УПЛ й одразу стала партнером «Шахтаря»:

«Будь-який контракт має свій початок і свій кінець. Ми були надійними партнерами, всі свої зобов’язання виконали. Завершивши контракт з УПЛ, ми вибрали одну з найкращих команд України», — розповів тоді директор зі зв’язків з громадськістю «Парі-матч» Вадим Місюра.

 

У свою чергу, свіжу футбольну активність компанії Favbet, яка на українському ринку представлена брендом «Фаворит Спорт», можна пов’язати з персоною колишнього президента УПЛ Володимира Генінсона.

В цьому сезоні Favbet, окрім УПЛ, співпрацює також зі «Зорею», «Маріуполем», «Колосом» та «Десною». Але найпомітніша колаборація у них з «Динамо». Сторони уклали угоду в грудні минулого року, а з того часу столичний клуб стали пов’язувати з Генінсоном.

«Взимку кияни віддали багато своїх медійних та фанатських активностей на сторону. Керівництво «Динамо» прийняло рішення не морочитися й віддати все маркетинговому відділу букмекерської компанії «Фаворит».

Це один з ключових спонсорів «Динамо», а контролює всю цю історію неоголошений директор компанії Володимир Генінсон. Чому неоголошений? Будучи офіційним делегатом УЄФА, працювати директором букмекерської компанії — це явний конфлікт інтересів. Тому в тусовці знають про директорство, але офіційно не оголошують», — писав місяць тому журналіст Кирило Крижановський.

Відтепер Favbet — титульний спонсор УПЛ. За непідтвердженою інформацією, за це партнерство проголосували 10 клубів з 12. Офіційно невідомо, хто був проти, але після ситуації з «Карпатами», які постфактум відкликали свій голос за передачу телеправ єдиному мовнику УПЛ, Томас Ґрімм ще раз наголосив:

«Не бачу ніякої відмінності між ситуацією з пулом і тим, що у «Шахтаря» і «Маріуполя» не було нашивок Favbet. Більшість клубів проголосувало за цю компанію. Тому всім [за винятком «Шахтаря»] доведеться носити нові шеврони».

Фото: «Шахтар», Parimatch, УПЛ, «Маріуполь», «Ворскла»

Лучшее в блогахБольше интересных постов
Показать еще 70

Другие посты блога

Все посты