Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/«Маріуполь» в єврокубках вбила залежність від «Шахтаря»

«Маріуполь» в єврокубках вбила залежність від «Шахтаря»

Розгром від «АЗ» підкреслив очевидне.

Блог — Ноу Баланса
16 августа 2019, 09:21
23
«Маріуполь» в єврокубках вбила залежність від «Шахтаря»

Розгром від «АЗ» (0:4) підкреслив очевидне.

* «Завтра очікую побачити аналогічну картину матчу з контратаками «Маріуполя». Було б чудово, як і тиждень тому, створити ігрову перевагу і конвертувати її в небезпечні ситуації. У нас хороші відчуття перед матчем-відповіддю», — тренер «АЗ» Арне Слот легко прочитав майбутній поєдинок з маріупольцями ще на прес-конференції. Українська команда нічим його не здивувала.

Без свіжих ідей азовці були приречені. Очевидна ставка на гру від оборони цього разу не зіграла, хоча в основу повернувся основний центрбек Яворський, який матч в Одесі пропустив через травму. За іронією Сергій став антигероєм у двох ключових епізодах. В першому голі суперник скористався величезним розривом між двома центральними захисниками «Маріуполя», а в другому Яворський зрізав у свої ворота. Промовистішого закінчення цьому матчу годі й придумати.

На фоні затяжної подорожі не допомогла команді Бабича й ротація основи в недільному матчі з «Карпатами».

* «АЗ» настільки круто увійшов у сезон, що йде через насичений графік, майже не змінюючи стартову одинадцятку. Арне Слот на матч-відповідь виставив той самий склад, що й в Одесі та на крайній матч чемпіонату проти «Ваалвейка» (2:0). При цьому команда з Алкмара досі ще не пропускала в цьому сезоні і поки не виграла лише в одному єдиному матчі — в одеському. Але ж ми знаємо, що це було просто непорозуміння імені Рустама Худжамова. Тиждень тому нідерландці теж повинні були перемагати «Маріуполь». Із запасом перемагати.

* Три тайми азовці грали проти «АЗ» в однаково захисну гру й лише в четвертому почали бити по воротах, коли не бігти в атаку було вже проти логіки. Але через травму Руслана Фоміна та відсутність інших нападників у складі Бабичу ні на кого було покластись попереду. В Гаазі він зіграв з Вакулою на вістрі, в першому матчі на цій позиції зіграв Тищенко. Граючи без форвардів, дивуватись відсутності голів не треба.

А от трансферній політиці маріупольців — навіть дуже. Коли учасник єврокубків настільки щільно залежить від кадрових рішень тренерського штабу «Шахтаря», який вирішує, кого відправити в оренду в Маріуполь, а кого — ні, жаліти його за найбільшу поразку на євроарені не хочеться.

В це міжсезоння азовці поповнились (принаймні, поки) лише гравцями «гірників». Що заважає клубу шукати підсилення в інших місцях? Щоб потім не жалітись через втрату Борячука, Зубкова чи Піхальонка.

* Втрата Піхальонка стала ще однією причиною такого результату. У «Маріуполя» просто не працював вихід з оборони в атаку. «Більшу частину матчу ми відбирали м’яч, не було контролю, не було високого нападника, щоб зачепитись за м’яч. Було завдання грати низом, але не вдавався перехід з оборони в атаку», — пояснив після розгрому Бабич.

Головним чином це саме про Олександра, на втрату якого жалівся тренер маріупольців ще перед першим матчем з «АЗ». Ще раз згадуємо про вибіркову трансферну політику клубу, в умовах якої головному тренеру постійно треба ліпити колектив з того, що тобі дали. Точніше, залишили. Але в українських реаліях навіть така команда може пробитись в єврокубки. Сумно.

* Класу та порядку «АЗ» з надлишком вистачило, щоб підкреслити розрив між командами. Попри обіцянки Вакули показати хорошу гру в Гаазі з перших хвилин, «Маріуполь» обрав найбільш передбачуваний для суперника варіант гри, не розрахувавши сил та побоявшись сміливіших дій. Ви скажете, іншого варіанту у них і не було, зважаючи на проблеми в атаці? В такому випадку, азовці провалили ці єврокубки ще до ігор, на етапі комплектації.

Хоча щодо слова «провалили» є сумніви. Здається, в азовців і не було серйозних планів на цей турнір. В результаті страждає репутація українського футболу. «У Нідерландах ми граємо у справжній футбол, а не лише захищаємось», — слова захисника «АЗ» Влаара після першого матчу боляче вказують на наші проблеми. Подякуємо «Маріуполю» хіба що за те, що вкотре нагадав нам про них.

Фото: АЗ

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты