Tribuna/Водные виды/Блоги/Ноу Баланса/«Були у нас талановиті спортсмени, але не такі, як він». Захоплюємось Олексієм Середою

«Були у нас талановиті спортсмени, але не такі, як він». Захоплюємось Олексієм Середою

Наймолодший чемпіон Європи в історії стрибків у воду!

Блог — Ноу Баланса
13 августа 2019, 15:50
3
«Були у нас талановиті спортсмени, але не такі, як він». Захоплюємось Олексієм Середою

* Олексій Середа — сенсаційний чемпіон Європи зі стрибків у воду. Минулої неділі 13-річний українець, який вперше у своїй кар’єрі брав участь в континентальній першості, здобув дебютне на дорослому рівні золото. Він став найкращим в індивідуальних стрибках з вишки.

Ще раз — у 13 років! На п’єдесталі, для порівняння, він стояв вище за 26-річного француза Бенжамена Офре та 18-річного росіянина Руслана Тернового. Вдвічі приємніше, що Середа тріумфував на домашньому турнірі, який проходив у Києві.

І найголовніше — Олексій став наймолодшим чемпіоном Європи зі стрибків у воду в історії. Він побив досягнення британця Томаса Дейлі, який на ЧЄ-2008 переміг у віці 13 років та 10 місяців. Середі зараз 13 років та 7 місяців.

* Юний спортсмен вражає спокоєм та розважливістю — як у виконанні стрибків, так і в аналізі виступів:

«Я б не сказав, що я не нервував перед змаганнями. Якщо з боку здавалося інакше, то це не так. Просто продовжував обмірковувати свої стрибки, намагався зосередитися і виключити можливість будь-якої помилки. Я не звертав увагу на коефіцієнт складності інших учасників.

Я вперше змагався зі старшими на чемпіонаті світу, але це не вплинуло на мою підготовку до чемпіонату Європи і на мої виступи. Просто намагаюсь робити свою роботу якнайкраще і не дуже турбуюся про результати», – сказав Олексій після перемоги на ЧЄ.

* Індивідуальні стрибки з вишки — фішка Середи. Стрибаючи з 10-метрової висоти, Олексій в цьому році тріумфував також на молодіжному ЧЄ в російській Казані (в категорії 14-15 років), а після цього зупинився за крок від нагород на першому для себе дорослому чемпіонаті світу в корейському Кванджу.

Не набагато гірше він виступає в синхронних стрибках. На ЧЄ в Києві Олексій в парі з Олегом Сербіним посів друге місце, а на тому ж ЧС в Кореї вони разом фінішували четвертими. З трампліна Середа поки не стрибає.

* Юний рекордсмен — вихованець миколаївської школи зі стрибків у воду. «Вона одна з найкращих в Україні. Ми навіть тренувались із ним в одному басейні», — розповів у коментарі Tribuna.com бронзовий призер пекінської Олімпіади зі стрибків у воду Ілля Кваша, який також родом з Миколаєва.

«Його з дитинства, з шести років, тренує Тетяна Погребна. Це вона відчула в ньому талант і вивела на рівень чемпіона Європи. Були у нас в історії України талановиті спортсмени, але не такі, як Олексій. Він — феномен! Такі діаманти народжуються раз на сторіччя. Це просто неймовірно!», — захоплений Ілля, який, до прикладу, свою першу медаль завоював у 20 років. Щоправда, у стрибках з трампліна.

* Через рік Середа виступить на Олімпіаді в Токіо, де матиме шанс жирнішим шрифтом вписати себе в історію українського спорту. Принаймні, у нього точно є кілька переваг над суперниками. «Не можу виокремити сильні чи слабкі сторони Олексія — він хороший у всьому! Легко виконує стрибки, має ідеальний вхід у воду, вміє прибрати всі бризки. Він дуже чітко та без зривів виконує кожен стрибок.

З іншого боку, Олімпіада — це змагання, які ні з чим не зрівняти. Там зберуться найкращі. Шанси точно є», — описав перспективи Середи Кваша.

В історії України лише Олена Жупіна та Ганна Сорокіна (Сідней-2000), а також Ілля Кваша та Олексій Пригоров (Пекін-2008) виходили на п’єдестал Олімпіади в змаганнях зі стрибків у воду. В обох випадках це була бронза у синхронних стрибках.

Фото: fie.org

Другие посты блога

Все посты