Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Цей сезон – вирішальний для кар’єри Ярмоленка на топ-рівні

Цей сезон – вирішальний для кар’єри Ярмоленка на топ-рівні

Або зараз, або буде вже пізно.

Блог — Ноу Баланса
11 августа 2019, 09:41
25
Цей сезон – вирішальний для кар’єри Ярмоленка на топ-рівні

З чим Ярмоленко входить в сезон

Вісім місяців тривала реабілітація Андрія після розриву ахіллового сухожилля, який прикро обірвав його підйом в дебютному сезоні за «Вест Гем». Але як би іронічно це не звучало, Андрію в непростий момент допоміг досвід пережитих травм у Дортмунді. Звісно, було непросто.

«Перші два тижні без футболу пройшли ще якось спокійно. Голова була забита травмою, операцією і так далі. Але коли все внормувалось, стало складніше. Я вже тиждень ночами граю в футбол. Сниться, як забиваю голи. Прокидаюся, а на нозі цей чудовий чобіт, який завжди зі мною. І відразу стає прикро», — розповідав Ярмоленко ще минулої осені.

Проте Андрій з користю використав масив вільного часу, який зненацька звалився на голову в розпал сезону. За межами реабілітації після операції українець підтягував англійську, налагоджував дружні зв’язки в клубі, зустрічався із вболівальниками «молотобійців», підіймав авторитет в їхніх очах регулярними походами на домашні матчі команди. Робив усе, щоб повернутись не лише здоровим.

«Сім’я, партнери, персонал клубу — мені допомогли усі. «Вест Гем» — велика родина, і це мені допомагає. Я отримав безліч повідомлень зі словами підтримки від фанатів. Для мене це дійсно важливо, це допомагає», — ділився згодом теплом Андрій.

Окрему роль в цій історії відіграв Мануель Пеллеґріні. Тренер лондонців, як людина, яка й хотіла бачити Ярмоленка в клубі, всі ці вісім місяців систематично згадував Андрія в коментарях, втримуючи його зв’язок з командою та не даючи про нього забути. Зрештою, він навіть ввічливо сподівався на повернення Андрія ще в минулому сезоні, але той лише в травні відновив тренування в загальній групі.

Допоміг футболісту й інший його тренер. Андрій Шевченко не ризикнув би заграти Ярмоленка в червневих іграх проти Сербії та Люксембурга, але все одно викликав гравця на збір. 

«У Ярмоленка — вільний графік роботи. Після шести місяців відсутності через травму найважливіше завдання для нього — відновитися. Він тільки почав цей процес, тому ніхто не буде форсувати його підготовку. У Андрія на тренуваннях свої завдання», — піклувався про лідера збірної Шевченко.

В підсумку, відновившись та відпочивши, Ярмоленко з новими силами повноцінно пройшов передсезонні збори з «Вест Гемом». А сторінку затьмареного травмою минулого сезону Андрій остаточно перегорнув, змінивши 20-й ігровий номер на 7-й: «Сподіваюся, він допоможе мені добре виступати за «Вест Гем». Я стану ніби новим придбанням для команди».

Що за цей час змінилося у «Вест Гемі»

Перший сезон Пеллеґріні в Східному Лондоні — це провальний старт, повільна трансформація під вимоги нового тренера та впевнений фініш, нагорода за який — 10-те місце. Цілком те, чого «молотобійці» й заслужили.

Прогрес «Вест Гема» при чилійцеві очевидний. І все ж команда залишається важкою для прочитання. Це простежується навіть в прогнозах на сезон від англійських ЗМІ — одні пророкують лондонцям боротьбу за місце в топ-7, інші віщують їм знову фініш не вище середини таблиці. Для такого люфту є переконливі причини.

Фактори на користь підйому — форма найкращого за межами топ-шістки воротаря Лукаса Фаб’янскі (найбільше сейвів у попередньому сезоні АПЛ — 148), невпинний прогрес молодого опорника та віднедавна гравця збірної Англії Деклана Райса та реформа атаки. Особливо, третє.

В попередньому сезоні у Пеллеґріні було три різних за стилем форварди: трансформований у нападника атакувальний хавбек Марко Арнаутовіч, кілер в межах штрафної Хав’єр Ернандез та класичний таранний страйкер Енді Керролл. Це позбавляло їхню атаку ідентичності — все залежало від того, який нападник сьогодні грає.

В міжсезоння клуб продав австрійця та англійця, на заміну яким оформив рекордний в своїй історії трансфер. За 45 млн фунтів лондонці купили у франкфуртського «Айнтрахта» француза Себастьяна Аллє, який на початку року дублем допоміг «орлам» вибити з ЛЄ донецький «Шахтар». Так от, цей 25-річний француз — готовий гравець основи «Вест Гема», який поєднує в собі описані вище якості Арнаутовіча, Чічаріто та Керролла. І він має стати надійним джерелом голів.

В допомогу йому та другому найкращому форварду команди в минулому чемпіонаті Андерсону (9 голів) «Вест Гем» придбав у «Вільярреала» технічно обдарованого Пабло Форнальса. Крім цього, в останній день трансферного вікна «молотобійці» підписали одного з найкращих нападників чемпіонату Швейцарії — Алб’яна Айєті із «Базеля».

Натомість, окрім Арнаутовіча та Керролла, з гравців атаки клуб також покинули екс-гравець «Карпат» та «Динамо» Лукас Перес, Самір Насрі та Ґрейді Діанґана. Жодна інша лінія команди не зазнала настільки масштабних змін цього літа. Нічого дивного — в підсумковій таблиці минулого чемпіонату «Вест Гем» став єдиною в топ-10 командою, яка забила менше, ніж пропустила.

А це те, що підводить нас до прогнозів не на користь підйому «молотобійців». Захисна лінія — та ланка, яка вселяє найменше впевненості в грі лондонців. І спаринги в міжсезоння це підтвердили. З шести поєдинків на зборах «Вест Гем» не пропустив лише в одному — проти «Фулгема» (1:0). Тут же згадаємо рекорд Фаб’янскі, який не від хорошої гри захисту видав аж 148 сейвів (3,8 в середньому за матч).

Але підсилення цієї лінії в міжсезоння не відбулось. З «Боавішти» прийшов юний центрбек Кардосо, що на фоні вливань в атаку має мізерний вигляд. Пеллеґріні розраховує на тих же бійців — Діопа та Бальбуену в центрі захисту, а також Крессуелла та Фредерікса/Сабалету на флангах.

Нічого не робив клуб і з проблемою центрального півзахисника — вісімки в парі з Райсом. Тут надія на 32-річного капітана Марка Ноубла, якому пора готуватись до втрати місця в основі, та на воскресіння Джека Уілшира, який, як і Ярмоленко, пропустив майже весь минулий сезон через травму.

Яка роль в цій команді у Андрія

«Андрій — одна з опцій Пеллеґріні в атаці. Зазнавши розриву ахіллового сухожилля, йому може знадобитись час, щоб повернути втрачену форму. Відновитись після такої травми вкрай важко, тому фанам «молотобійців» слід притримати закиди на його адресу на найближчі кілька місяців», — описав позиції Ярмоленка перед стартом сезону автор The Athletic Рошейн Томас.

І справді, в міжсезоння Пеллеґріні найчастіше грав за схемою 4-2-3-1, в якій чіткий ударний кулак під кінець зборів сформували Аллє, Форнальс, Лансіні та Андерсон. Саме Феліпе найчастіше займав позицію правого хавбека/вінґера, яка найбільше підходить Ярмоленку. Андрій же разом з Антоніо, Чічаріто, Снодґрассом, Уілширом та Айєті поки в найближчому атакувальному резерві.

Але ставлення тренера до українця точно не змінилось. Пеллеґріні як і раніше розраховує на нього, просто прямо зараз у Мануеля є оптимальніший вибір на цю позицію. Ярмоленку залишається тільки відвоювати її.

«Конкуренція повинна вичавити з Ярмоленка найкращі якості. До того ж, у нього хороша репутація в клубі», — прокоментував для Tribuna.com перспективи Андрія журналіст London Evening Standard Джек Россер.

Обережні ознаки повернення Ярмоленка на попередній рівень вже є. Наприклад, в останньому матчі «Вест Гема» на передсезонних зборах проти «Атлетіко» (2:2) Андрій став одним з найкращих гравців, які вийшли на поле по ходу гри, за індексом InStat. І хоч лондонці в підсумку поступились в серії пенальті, українець свій удар з точки реалізував.

Те, що Ярмоленко одразу після відновлення не став основним, є цілком нормальним. Для гравця його амплуа розрив ахіллового сухожилля – надто серйозна травма, щоб легко повернутись без наслідків. В першу чергу, мова про втрату швидкості та різкості. Якщо гравцям оборонного плану легше відновити свій рівень після порваного ахіллу (маємо приклади Дзанетті та Кошчельни), то на футболістів атаки пошкодження має відчутніший вплив.

Вісім місяців без гри — надто великий термін для безболісного відновлення кар’єри. Але в Андрія все одно хороші позиції у «Вест Гемі». Хоч він і після травми, але він все ще потрібен тренеру. Хоч йому вже 29 (в жовтні буде 30), але в нього є необхідний для подолання невдач досвід.

Непокоїть лише те, що ще одного зіпсутого травмою сезону його кар’єра на топ-рівні може не витримати. Або зараз, або буде пізно.

Фото: Phil Noble/Reuters, Getty Images

Другие посты блога

Все посты