Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/«Українці не можуть впоратись з рівнем АПЛ? Це в минулому». Що чекає Зінченка та Ярмоленка в новому сезоні

«Українці не можуть впоратись з рівнем АПЛ? Це в минулому». Що чекає Зінченка та Ярмоленка в новому сезоні

Запитали в англійських журналістів.

Блог — Ноу Баланса
10 августа 2019, 08:03
7
«Українці не можуть впоратись з рівнем АПЛ? Це в минулому». Що чекає Зінченка та Ярмоленка в новому сезоні

Дуель українців вже в суботу.

Цими вихідними стартує АПЛ. Й одразу в першому турі відбудеться головний для українських вболівальників матч — «Вест Гем» Андрія Ярмоленка прийматиме «Ман Сіті» Олександра Зінченка.

Єдині представники нашого футболу в Прем’єр-лізі перебувають на старті в різних ситуаціях. Андрію після зіпсованого важкою травмою дебютного сезону в Англії належить заново завоювати місце в основі «молотобійців». Тоді як в Олександра, який вже встиг після міжсезоння виграти з «містянами» трофей, статус гравця основи, який тепер треба втримати.

Чи вдасться обом досягти своїх цілей? Чого взагалі чекати від них в сезоні 2019/20? Tribuna.com поставила ці запитання тим, хто краще за нас знайомий з поточними позиціями українців — англійським журналістам. Тут як автори широкого профілю, так і ті, хто конкретно слідкує за «Манчестер Сіті» та «Вест Гемом». Ось, що вони кажуть.

Сем Лі, Goal.com / The Athletic

На старті сезону Зінченко точно буде номером один в «Сіті» на позиції лівого захисника. За минулі шість місяців він став дуже важливою частиною команди, ключовим елементом при побудові гри — в першу чергу завдяки зміщенням в зону інсайду та середину поля, але також завдяки впевненій роботі з м’ячем. Зараз він часто його отримує, багато пасує, а це дуже важливо. З Мікелем Артетою він добряче попрацював над захисними діями, завдяки чому відчутно додав та став впевненим членом першої команди. Це великий сюрприз, зважаючи на його футбольний шлях – наприклад, ще рік тому він був близьким до переходу у «Вулвергемптон».

Ангеліньо теж буде виходити в деяких іграх, але Зінченко буде основним майже завжди, поки Менді не набере форму. Після цього за позицію змагатимуться ці двоє. Але Зінченко точно буде важливою частиною колективу в наступному сезоні.

Не впевнений, чи стане Алекс коли-небудь гравцем світового класу, але в нього дуже хороше ставлення до гри. А це одна з тих речей в ньому, які подобаються Ґвардіолі. Він може бути класним гравцем в команді Пепа, але мені також цікаво поглянути, як (і на якій позиції) він би виступав у іншій команді.

Саймон Байковскі, Manchester Evening News

Шанси Зінченка в «Сіті» ніколи не були кращими, ніж перед цим сезоном. Коли він прийшов у команду три роки тому, то навіть не підозрював, що його бачать саме на позиції лівого захисника. Але він важко працював, був відкритий до змін й зараз має можливість стати регулярним гравцем основи однієї з найкращих команд Європи. Пеп Ґвардіола позиціює його як одного з найталановитіших в роботі з м’ячем гравців у команді. Його ставлення до роботи також вражає — коли він не потрапляв у склад, то працював ще дужче, пробиваючи собі дорогу поміж суперників, не ниючи натомість.

Ангеліньо поки не справляє враження гравця, який буде серйозним конкурентом на позиції. Також Бенжамен Менді знову пропустить початок сезону. Тому це прекрасна нагода для Алекса зацементувати за собою позицію лівого оборонця. Він отримав додаткову допомогу в позиційній роботі він Венсана Компані, тому можна очікувати від нього подальшого прогресу в грі у обороні. А завдяки стилю «Сіті» він продовжить багато зміщатись в опорну зону, гра в якій йому так добре вдається в матчах за національну команду.

У нього є всі шанси відіграти одну з головних ролей в сезоні, який, як очікується, стане ще одним серйозним випробуванням для «Сіті» в боротьбі за чотири трофеї.

У нього цілком реальні шанси стати одним з найкращих лівих оборонців у АПЛ. Поряд з тим, він ще молодий, тому залишок кар’єри може провести та закінчити не на цій позиції. Його універсальність без сумнівів допоможе йому в цьому. Завдяки їй же його важливість у «Сіті» ще ніколи не була такою високою.

Джек Россер, London Evening Standard

Прихід Ярмоленка рік тому викликав справжнє захоплення. На початках у нього був навіть більш перспективний вигляд, ніж у Феліпе Андерсона, якому, втім, вдався хороший дебютний сезон.

Фани «Вест Гема» надто мало побачили того, що може дати Андрій. Настільки, що перед стартом нового сезону його повернення можна сприймати як новий трансфер.

Якщо йому вдасться уникати спадів, у Пеллеґріні в арсеналі буде добротний гравець, якому, втім, ще належить поборотись за впливову роль в команді наступного сезону. У тренера зараз так багато опцій в атаці — Андерсон, Антоніо, Форнальс, Снодґрасс, Лансіні. 

Така конкуренція повинна вичавити з Ярмоленка найкращі якості. До того ж, у нього хороша репутація в клубі. Ширина складу також дасть Пеллеґріні шанс поберегти Андрія, якщо в нього знову почнуться проблеми з травмами.

Минулого сезону Зінченко вийшов на новий рівень. У нього хороша статистика – в АПЛ він виграв кожну гру, в якій брав участь (22 з 22-х). Це рекорд. В новому сезоні Алекс буде дуже важливим для «Сіті», оскільки вони не дуже й підсилили лінію захисту. (Данкан дав коментар до підписання Канселу – авт.)

Ярмоленко з очевидних причин мав мало ігрового часу, але став четвертим в історії «Вест Гема» гравцем, який відзначився дублем в першому ж матчі АПЛ, на який він вийшов у старті. Востаннє таке вдавалось Демба Ба в лютому 2011-го в грі проти «Вест Бромвіча». Але що чекає Андрія в новому чемпіонаті.... Хтозна!

Адам Гаррей, The Telegraph

У Зінченка унікальна роль в «Ман Сіті». Лівий оборонець — все ще найпроблемніша позиція в команді. Але замість того, щоб витратити на неї ще більші гроші, Ґвардіола показав, що для цього може перевести гравця в зовсім іншу для нього площину.

Зараз проблема Зінченка в тому, що він, швидше за все, недостатньо хороший, щоб на тривалий час забути про проблему лівого оборонця. Але в нього все ще є маленький шанс стати атакувальним півзахисником в цій команді.

Якщо Менді набере минулу форму, а Ангеліньо покаже ті ж надії, які показував у минулому сезоні в «ПСВ», Зінченку, можливо, доведеться зробити вибір: залишитись в «Сіті» й виграти ще більше трофеїв або почати творити власну долю в іншому місці. Він може бути добротним гравцем рівня АПЛ в якійсь іншій команді ліги. Плюс ми все ще не знаємо його можливостей в ролі атакувального півзахисника.

Щодо Ярмоленка, то мало гравців так довго пов’язували з переходом в АПЛ перед тим, як вони зрештою потрапили в цю лігу. В 28 років він, звикаючи до нового чемпіонату, зазнав однієї з найгірших травм, яка може спіткати гравця атаки.

Зараз Андрій каже, що знову почувається новим підписанням для «Вест Гема». Але тепер перед ним велике випробування — мало хто з гравців його віку, відновившись після такої травми, ставали успішними в Прем’єр-лізі.

Хоча «Вест Гем» — надто непередбачуване місце.

Для більшості англійських вболівальників українські футболісти асоціюються з Шевченком та Ребровим, які не змогли виправдати той рівень очікувань, який покладався на них в АПЛ. Хоча, попри перемогу в Прем’єр-лізі, часто забувають про Олега Лужного, який залишився в пам’яті фанів «Арсенала» під лагідним прізвиськом «Кінь».

Тож і від Олександра Зінченка, і від Андрія Ярмоленка чекали того ж — українські футболісти, які грають в Англії без успіху. Нібито вони просто не можуть тут прижитись. Але зараз ця теорія починає звучати застаріло.

Для прикладу, Ярмоленко, перфоменси якого здатні вигравати матчі. Коли він здоровий, їхня зв’язка з Андерсоном на протилежному фланзі робить «Вест Гем» фантастичним в атаці завдяки своїй ширині. Для фанів клубу це та зв’язка, яка в хорошій формі може підняти команду в таблиці. В Андрія є все, щоб бути успішним в Прем’єр-лізі. В тому числі, знання англійської. Він та Зінченко комфортно почуваються перед камерами, а також пристосувались до англійського стилю життя.

Ярмоленко сподіватиметься, що травми не вплинули на його швидкість, що він ще може запалювати в АПЛ. Зазнати пошкодження в момент, коли ти тільки почав набирати впевненості, було великим розчаруванням. Але в нього є всі необхідні атрибути. Тепер цей сезон — той випадок, коли треба показати себе сповна.

Зінченка це також стосується. Шарм щасливчика у «Сіті» провокує жорстку боротьбу за місце в старті. Але зараз його позиція в команді — це заслуга, а не наслідок травм інших. Він продовжує розвиватись на позиції лівого оборонця, про що багато українських вболівальників ніколи б не подумало.

Іронія в тому, що потенційно найбільш титулований українець в Прем’єр-лізі досягнув цього статусу на непритаманній для себе позиції. Його найважливіші вміння — це наполегливість, віра і, найважливіше, довіра баченню Ґвардіоли. Нагорода за це — місце в основі однієї з найкращих команд світу.

Тому думка про те, що українці не можуть впоратись з рівнем АПЛ, стає міфом минулого. Багато в чому завдяки Зінченку.

Фото: Getty Images, Reuters

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты