Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/В Донецьку працює дитяча школа «Шахтаря». На змагання їздять через блокпости

В Донецьку працює дитяча школа «Шахтаря». На змагання їздять через блокпости

Серед тренерів там Віталій Віценець та Олексій Бахарєв.

Блог — Ноу Баланса
16 августа 2019, 23:31
40
В Донецьку працює дитяча школа «Шахтаря». На змагання їздять через блокпости

«Шахтар» в минулому сезоні став абсолютним чемпіоном на дитячо-юнацькому рівні. Вперше в історії чотири клубні команди в категоріях U14, U15, U16 та U17 одночасно взяли чемпіонство ДЮФЛ на своєму рівні. Раніше таке вдавалось лише «Динамо».

Однією з причин прориву можна вважати дитячу школу клубу, яка функціонує на непідконтрольній Україні території – в Донецьку. 

Їх залишили в Донецьку після початку війни?

Так.

П’ять років тому «Шахтар» переїхав до Києва, забравши з собою старшу частину клубної академії — групи від 14 років. Наймолодші залишились в Донецьку в стані невагомості.

Через рік, після короткого візиту в місто гендиректора гірників Сергія Палкіна, дитяча школа поновила роботу. «Я провів зустріч з Юрієм Дудінським, який курує напрямок академії. Звичайно, частина хлопців роз’їхалася, в деяких групах є недобори. Але тренування проводяться. Діти займаються на синтетичних полях та в манежі центрального стадіону «Шахтар», — розповів тоді Палкін.

Наповнивши групи, діти почали займатись в семи різних категоріях — від U-7 до U-13. Зараз кожна з них налічує від 15 до 20 дітей.

До війни в регіоні також діяли окремі філіали академії «Шахтаря», але з них в структурі залишились одиниці.

«Було 14 чи 15 філіалів, зараз їх просто немає. Є ще в Макіївці один (також в Маріуполі і Запоріжжі — Tribuna.com), але там менше людей, ніж у нас», – розповів у коментарі Tribuna.com один з тренерів дитячої академії в Донецьку, екс-гравець гірників Віталій Віценець.

Хто там займається?

Здебільшого місцеві діти. Але є й такі, що приїжджають з підконтрольних Україні територій.

«Групи укомплектовані, застою немає, навіть з України дітей привозять. Треную зараз одного такого хлопця. Батьки хочуть, щоб вчився футболу саме в школі «Шахтаря». Зняли квартиру і по черзі живуть в Донецьку заради хлопця. Через місяць-півтора міняються», — розповідав у травні в інтерв’ю «Матч!» Олексій Бахарєв — ще один колишній гірник, який зараз тренує в дитячій школі «Шахтаря».

«В основному діти з Донецька, Макіївки, Харцизька, Комсомольська. Всі прилеглі до Донецька міста. Всі місцеві. Хоча є й приїжджі з України, в кого родичі тут є, чи сам він родом з Донецька. Був от хлопчик з Дніпра, але потім повернувся. Загалом бувають такі випадки, але дуже рідко» — доповнив Бахарєва Віценець.

Пройшовши всі рівні та перерісши команду U-13, вихованці дитячої школи переїжджають до «старшаків» в Щасливе — село під Києвом, де після переїзду осіла академія «Шахтаря». 

В яких змаганнях вони беруть участь?

За словами тренерів, на турніри команди їздять через лінію розмежування. «Тут ми ні в яких змаганнях не беремо участь. Слава богу, керівництво з Києва нам допомагає — ми їздимо на турніри в Україну постійно. Маріуполь, Вінниця, Харків, Суми — по всій Україні їздимо.

Така ситуація склалась, ми ж невинні в цьому. Але майже завжди повертаємось із призовими місцями. Це приємно, постійно на виду. От останній раз грали в Миколаєві, виграли там. Але, на жаль, офіційної інформації про це ви ніде не знайдете», — говорить Віценець.

З іншого боку, в Донецьку та області є достатньо інших дитячих футбольних шкіл та турнірів. З іншими командами, за словами Віталія, вихованці «Шахтаря» зустрічаються в спарингах:

«Переважно ми граємо між собою, старші з молодшими. А якщо граємо з іншими командами, то з на рік-два старшими. Щоб опір був»

На змагання наймолодші гірники їздять на підконтрольні Україні території або за кордон. Для цього кожного разу доводиться долати блок-пости — на автобусах або машинах. Залізничного або авіасполучення немає.

«Виїхати та в’їхати нескладно, якщо ти в’їзний. Але з блокпостами проблема. Черги такі, що навіть порівняти ні з чим, по триста машин в кожну сторону. Пропускають по 20-30 автомобілів, люди днями стоять. Можна добу втратити, щоб доїхати 90 кілометрів з Донецька до Маріуполя. Раніше — година їзди», — описав загальну ситуацію Бахарєв.

Хоча в очах Віценця все не так драматично. «З проблемами на блокпостах не стикався. Та й у товаришів запитував про це — ні разу не було якогось конфлікту. Ні на митниці, ні в інших містах. Чогось серйозного не буває.

Навпаки, бажають удачі, щоб з кубками повертались. Вітають, коли назад повертаємось з перемогою. Навіть стараються, щоб нас швидше пропустили. Все ж таки діти.

Спочатку переходимо блокпост. Це не дуже приємна процедура. Але від неї нікуди дітись. Один блокпост, інший. Пересадки на автобус. А потім доїжджаємо до Волновахи чи Маріуполя, а далі поїздом.

А якщо кудись ближче їдемо, то так само переходимо блокпости, а там батьки вже наймають автобус».

У «Зорі» та «Олімпіка» теж там залишились дитячі академії?

На балансі обох клубів до 2014 року були дитячі школи. Луганці свою зберегли. «Є там [в Луганську] академія, де працюють наші тренери.

Ми їм допомагаємо матеріально. У повному обсязі наша школа має м’ячі і форму», — розповів нещодавно гендиректор «Зорі» Сергій Рафаїлов. Там займаються діти 2006-2009 років народження.

Поряд з тим, в Луганську є й інші дитячі школи, які частково використовують назву або емблему «Зорі». Наприклад, Луганська футбольна академія. «Але стосунок до клубу має лише одна, називається ФШК «Зоря» (Луганськ)», — пояснив у коментарі Tribuna.com колишній директор академії луганського клубу Ігор Гузь.

На запитання, в яких змаганнях діти беруть участь і куди потрапляють після випуску, він відповідати відмовився. «Ви ж розумієте, що всі публікації моніторяться. Навіщо дітям ці проблеми?» — сказав Гузь.

У «Олімпіка» інша ситуація. Як розповів Tribuna.com колишній прес-секретар донеччан Олег Барков, зараз клуб фінансово не підтримує жодну з дитячих шкіл в Донецьку: «Туди ніхто грошей точно не відправляє. Може щось і є там під брендом «Олімпіка», але це не від Гельзіна».

Натомість три роки тому в Києві почала роботу футбольна академія «Олімпік». Донецький клуб називає її своїм партнером.

Другие посты блога

Все посты