Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/З чим «Зоря» Скрипника входить в новий сезон

З чим «Зоря» Скрипника входить в новий сезон

Без Караваєва, але з Юрченком та новою схемою.

Блог — Ноу Баланса
25 июля 2019, 15:02
14
З чим «Зоря» Скрипника входить в новий сезон

Без Караваєва, але з Юрченком та новою схемою.

Сьогодні о 21.45 «Зоря» відкриє новий сезон в українському футболі. Невдачі минулої кампанії спровокували в команді стільки змін, що навіть збереження поточних позицій від луганців слід чекати обережно. Попри прихід в команду іменитих людей, сподіватись на закономірний прохід «Будучності» не варто. На це є кілька причин.

Тренерська: перша за вісім років зміна

Минулий сезон для «Зорі» був невдалим: творець «мужиків» Юрій Вернидуб після восьми років роботи на посаді покинув клуб одразу на наступний день після закінчення чемпіонату. Рішучі зміни напрошувались.

Генеральний директор клубу Сергій Рафаїлов назвав сезон провальним: «Можливо, були також помилки тренерського складу. Самозаспокоєність. Мені не подобалися слова тренерів. Вони говорили, що все роблять як завжди, а результату чомусь немає. Значить, «як завжди» не підходить. Потрібно робити щось інше. Суперники не сплять. Вони навіть не дрімають. А ми, виявляється, робимо все як завжди».

Керівництво задумало збадьорити команду й почало з позиції тренера. За чутками ще при Вернидубі йшли перемовини з Романом Санжаром (що частково теж наче стало причиною відходу Юрія), на днях Рафаїлов розповів навіть про бажання самого Свена-Йорана Ерікссона попрацювати з луганцями. Але в підсумку боси зупинились на середньому між цими двома варіанті – знайомий з українським футболом спеціаліст з досвідом роботи в топ-чемпіонаті та європейським менталітетом.

Прихід Віктора Скрипника точно вдало підкреслює прагнення «Зорі» — повернути статус третьої сили в УПЛ та стабільне місце в груповому раунді ЛЄ. Та й сам тренер говорить, що його амбіції збігаються з клубними. Також це гучне рішення, яке привертає увагу до клубу.

Але чи правильний це вибір для команди, яка тривалий час працювала з тренером з іншим стилем роботи? Скрипник на хвилі успіху після золотого дублю на чолі латвійської «Риги». Віктор 12 років пропрацював тренером в академії рідного «Вердера» й навіть встиг два сезони потренувати першу команду, в яку приходив у кризовий період. Але 49-річний спеціаліст ніколи раніше не брався за колектив, повністю виліплений та заточений іншим тренером.

Не кажучи вже про досвід роботи в українському чемпіонаті. Чи сприймуть ліберального Скрипника гравці, які звикли до режимного стилю Вернидуба?

Сумніви щодо новоспеченого наставника «Зорі» посилює й те, що він не прийшов зі своїм штабом на заміну команді Вернидуба (клуб також покинув голова науково-аналітичної групи). Натомість зі Скрипником прибув лише колишній помічник Ніколая Костова в «Металурзі» Д, «Таврії» та «Карпатах» Веселін Атанасов, який працював з Віктором у «Ризі». В купі з ними новий тренерський штаб луганців утворили Сергій Попов та Григорій Ярмаш, які працювали в клубі раніше.

Лише ці факти підштовхують до висновку, що на початках у нової «Зорі» справи не йтимуть гладко — тут точно потрібен час притертись.

Кадрова: відхід незамінного лідера

Відхід Олександра Караваєва завдає «Зорі» непоправної прямо зараз втрати. В команді просто немає ким повноцінно замінити свого найкращого в минулому сезоні гравця. Екс-капітан луганців відправився на заслужене підвищення в «Динамо», у якого «Зоря» на заміну орендує іншого Олександра — Тимчика. Саме йому в парі з Хомченовським доведеться закривати правий фланг, що залишився без Караваєва.

При Вернидубі у цієї пари точно були б шанси вийти на новий рівень. Скрипнику ж поки тільки належить довести здобуті у «Вердері» навички розвивати футболістів. І мова не лише про цих виконавців.

За міжсезоння «Зорю» покинули п’ятеро гравців: Караваєв, Чечер, Чуваєв, Леонардо та Гордієнко. Їм на заміну прийшли також п’ять новачків: воротар Василь («Нюрнберґ»), захисники Абу Ханна («Маґдебурґ») та Лазіо («Ітапемірім»), а також хавбеки Іванісеня («Динамо» Тбілісі) та Юрченко («Вайле»), який поки є найгучнішим підписанням луганців, але приєднався до команди найпізніше.

Також повноцінний контракт підписав орендований раніше Михайличенко, а з резервістів у основі став частіше з’являтись 20-річний півзахисник Єгор Шалфєєв. На зборах хавбек став найкращим бомбардиром (3 голи) й навіть відправився з командою в Чорногорію на перший матч із «Будучністю». 

При цьому команда ще не закінчила підсилення. За словами Рафаїлова, «Зорі» залишилось укомплектувати позицію форварда, у зв’язку з чим клуб вів перемовини з «Динамо» по оренді Русина. Дається взнаки слабка форма Пилипа Будківського в попередньому сезоні. Хоча не лише в нього проблеми з доступом до основи.

Сілас пропустив майже всі збори, через що не полетів з командою в Чорногорію й навіть не потрапив до заявки в УПЛ. Цей факт неприємно накладається на інформацію, що інший бразилець «Зорі», воротар Луїс Феліпе, повернувся з відпустки з відчутно зайвою вагою. Зрештою, його теж поки немає в заявці на УПЛ. Рафаїлов скаржиться, що легіонери прибули в клуб непідготовленими й не виключає варіант їхньої оренди в іншу команду.

Тактична: перехід на нову схему

При Скрипнику «Зоря» перейшла на схему 4-4-2 ромб (або 4-1-3-2), змінивши притаманні при Вернидубі 4-2-3-1. В схожому стилі Віктор грав у «Вердері», передумови для цього тренер побачив і в луганській команді: «У нас є кваліфіковані гравці, які можуть добре грати за цією схемою».

На літніх зборах роль єдиного та ключового в такій схемі опорника брав на себе новачок Іванісеня, а парою форвардів зазвичай були Громов та Кабаєв (ще один мінус Будківському), під якими діяв Лєднєв. Хоча ця позиція має відійти якраз Юрченку, як тільки він віллється в новий колектив.

З новачків близьким до основи є також німець Абу Ханна, який в спарингах здебільшого закривав позицію лівого захисника. Решту новоприбулих поки в ротації та для глибини. На інших ролях знайомі обличчя. На воротах є вибір між Шевченком та Махарадзе. В центрі захисту разом з Вернидубом награвався молодий Чеберко. А на флангах півзахисту частіше діяли Кочергін (зліва) та Хомченовський (справа).

Перехід на схему з двома форвардами свідчить про бажання Скрипника грати в атакувальний футбол з коротким та середнім пасом, якого його навчили у «Вердері». Про це говорить сам тренер, але дипломатично зважає на можливості своїх гравців:

«Всі хочуть, щоб ми подобалися уболівальникам. Я грав у «Вердері» — клубі, який завжди грав вперед і забивав багато голів. Я теж прихильник атакувального футболу. Але якщо ми з шашкою наголо будемо бігти в іграх з «Динамо» або «Шахтарем», то всі прекрасно розуміють, що нас там чекає. Потрібно раціонально використовувати ті якості гравців, які у нас є»

***

Результати спарингів не дають відповіді на запитання, чи задум вдається. Попри те, що на зборах луганці жодного разу не йшли з поля без забитого м’яча, перемогти вдалось в трьох випадках з восьми: «Шкендію» (3:0), «Маріуполь» (3:1) та аматорський «Скорук» (2:0). Ще менше було сухих ігор, але тут нічого дивного, зважаючи на бажання Скрипника поставити в першу чергу гру в атаці, а не в обороні.

З одного боку, такі гойдалки закономірні. Команда за короткий проміжок пережила чимало змін, звикає до нових вимог та умов. З іншого боку, керівництво чекає негайного результату. Інакше слова Рафаїлова про те, що «часу на розкачку немає», не розтлумачити.

При цьому гендиректор розмито говорить про цілі «Зорі» на сезон. Перед зборами він очікував від нової кампанії конкретні результати: «Хотів би побачити медалі іншої якості, зіграти як в Лізі Європи, так, можливо, поборотися і за місце в Лізі чемпіонів». Але в процесі став висловлюватись обережніше: «В нас одна ціль — показувати хороший футбол в кожному матчі».

Схоже, в клубі уже готові до можливих проблем з результатом. Як мінімум на старті нового етапу після ери Вернидуба.

Фото: ФК «Зоря»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты