Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/«Шахтар» пристосовується до нової схеми: Сікан знову забив, Болбат повернувся в основу

«Шахтар» пристосовується до нової схеми: Сікан знову забив, Болбат повернувся в основу

Мінімально обіграли ЦСКА з Софії.

Блог — Ноу Баланса
30 июня 2019, 17:43
5
«Шахтар» пристосовується до нової схеми: Сікан знову забив, Болбат повернувся в основу

Мінімально обіграли ЦСКА з Софії.

* В другому матчі на чолі «Шахтаря» Луіш Каштру продовжив почате кілька днів тому. Гірники крок за кроком пристосовуються до нової схеми 4-1-4-1, паралельно перемагаючи. Щоправда, цього разу суперник дозволив українській команді зробити менше. На відміну від чемпіона Болгарії «Лудогорця», віце-чемпіон цієї країни «ЦСКА» зумів лише мінімально поступитись донеччанам.

Цього разу на перший тайм Каштру виставив основу, в якій Богдана Бутка на правому фланзі захисту замінив Сергій Болбат. Важлива зміна, зважаючи на проблемний статус цієї позиції в «Шахтарі», та на те, що Сергій тільки відновився й участі в першій грі на зборах не брав. Схоже, поки його тренери розглядаються як основного виконавця на цій позиції.

* Натомість здивувало те, що на вістрі атаки з’явився не Жуніор Мораєш, який навіть не потрапив в заявку на матч проти колишнього клубу. Вийшов Данило Сікан, який в минулому матчi забив дебютний гол за «Шахтар». Й відіграв найбільше зі всіх гравців стартової одинадцятки — його замінили лише на початку другого тайму.

Новоспечений чемпіон світу шансом скористався й забив уже на самісінькому старті поєдинку. Другий гол в другому матчі поспіль — непогана заявка закріпитись в команді, де основний нападник немає гідного конкурента, й змусити технічний персонал таки нанести прізвище на свою футболку (Данило — сьогодні єдиний гравець стартового складу, на чиїй спині був лише номер). Хоча потрібно також пам’ятати про повернення Бланко Лещука, про яке пишуть ЗМІ.

* Також у порівнянні з грою проти «Лудогорця» Каштру змінив пари центрбеків, хоча продовжив їх тасувати. Проти «ЦСКА» зі старту в дуеті зіграли Кривцов та Матвієнко, а по перерві їх замінили Хочолава та Бондар. Але як і в першій грі, сповна оцінити гру перелічених гравців, як і всього захисту гірників, не вийде. Бо хоч софійська команда й діяла в атаці різноманітніше на фоні «Лудогорця», але гострих моментів біля воріт П’ятова та в другому таймі Шевченка було обмаль. А найгостріший епізод біля воріт «Шахтаря» й зовсім стався після помилки П’ятова на виході, але в порожні ворота з далекої дистанції «ЦСКА» не забив.

* Тарас Степаненко, схоже, не зовсім підходить під уявлення Каштру оптимального для його гри опорника-плеймейкера. Захисні дії лідер донеччани виконує, звісно, як слід. А от розганяти та спрямовувати атаки Тарасу вдається гірше. Через це в першому таймі до нього на підмогу часто опускались Марлос або Коваленко, які в новій схемі розташовані трохи вище опорної зони. В цьому слід вбачати вихід із ситуації від Каштру, оскільки поки натяки на повернення до старої схеми не спостерігаються, а місце Степаненка в основі сумнівам не підлягає.

* В другому таймі основу повністю замінили резервісти й гра стала рівнішою. В таких умовах збільшилась активність попереду ЦСКА, у зв’язку з чим Каштру однією заміною зробив гру «Шахтаря» більш контратакувальною. Такий акцент зробив вихід замість Сікана Додо. Оскільки номінальних форвардів на полі не залишилось, в атаку перемістився Фернандо. Забити не вдалось, хоча позиція для нього не геть незнайома.

* В підсумку, Каштру продовжує награвати нову схему й чітко відділяє основу від резерву. Оскільки про прихід нових виконавців інформації мало, поки найбільшою інтригою залишається те, чи зможе пробитись в обойму та стати конкуренту Мораєшу Данило Сікан.

Огляд матчу.

Фото: ФК «Шахтар»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты