Tribuna/Баскетбол/Блоги/Ноу Баланса/Коли не поза політикою: грузинські спортсмени реагують на протести в Тбілісі

Коли не поза політикою: грузинські спортсмени реагують на протести в Тбілісі

«Росія — окупант. Вони захопили 20% нашої країни».

Блог — Ноу Баланса
22 июня 2019, 23:28
45
Коли не поза політикою: грузинські спортсмени реагують на протести в Тбілісі

«Росія — окупант. Вони захопили 20% нашої країни».

Ввечері 20 червня близько семи тисяч людей вийшли на акцію протесту в Тбілісі. Їх обурило, що російський депутат-комуніст Сергій Гаврилов, який визнає незалежність Абхазії та Південної Осетії, виступив у грузинському парламенті, ще й сидячи на місці спікера.

Разом з візитом до Тбілісі російських депутатів це спровокувало протест з вимогами відставки парламенту, очільників МВС та Служби безпеки. Силовики придушили заворушення, застосувавши проти протестувальників сльозогінний газ, гумові кулі та водомети.

В сутичках постраждали 240 людей: 160 учасників акцій та 80 правоохоронців.

На наступний день на акцію вийшло ще більше людей, але цього разу влада ніяк не відреагувала. Тепер протестувальники вимагають проведення дострокових парламентських виборів й планують виходити на вулицю доти, поки їхні вимоги не виконають.

На події в країні реагують й навіть беруть участь грузинські спортсмени.

Захисник футбольної збірної Грузії та американського «Сан Хосе Ертквейкс» Гурам Кашія, який минулого року став першим лауреатом премії УЄФА #EqualGame, після участі в протестах написав у інстаграмі: «Росія — окупант. Вони захопили 20% нашої країни»:

Той самий меседж запостив на своїй сторінці дворазовий чемпіон НБА Заза Пачулія, який сьогодні виступає за «Детройт Пістонс»:

Колективну позицію висловило й тбіліське «Динамо», відповідно стилізувавши своє лого:

Схоже висловилися і в «Торпедо» Кутаїсі:

Більш промовисто ставлення до подій висловив футболіст «Емполі» Леван Мченлідзе:

Не приховує гордість за реакцію своїх співвітчизників партнер Ігоря Пластуна, Романа Безуса та Романа Яремчука по «Ґенту» Ґіорґі Квілітая:

Загалом заяви небайдужих спортсменів перегукуються:

Ситуація в Грузії далека від логічного завешення. Екс-гравець київського «Динамо» та збірної Грузії Каха Каладзе, який зараз є мером Тбілісі та спікером владної партії «Грузинська мрія», висловився в протилежній від інших спортсменів манері:

«Не можу не відзначити роль грузинської поліції, яка застосувала легітимну силу тільки в крайнє важкій ситуації, коли масове насильство загрожувало громадському спокою та конституційному порядку.

Всім правопорушникам та провокаторам доведеться суворо відповісти перед законом».

Сьогодні протести в Тбілісі продовжаться.

Фото: Gela Vasadze

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты