Tribuna/Футбол/Блоги/У світі футболу/Наближається ера прагматизму

Наближається ера прагматизму

Блог «У світі футболу» спробував зазирнути в майбутнє футбольного світу, відштовхуючись від того, що ми бачимо зараз.

Автор — Igor99
20 марта 2018, 13:49
6
Наближається ера прагматизму

Футбол стрімко розвивається, рухається вперед семимильними кроками і блог "У світі футболу", відштовхуючись від того, що ми бачимо зараз, спробував спрогнозувати, що ж буде з грою №1 далі

Футбольна інфляція.

Як ми бачимо, вже зараз футбольний світ божеволіє від грошей. В 2009 році "Реал" придбав Роналду за рекордні на той час 94 млн. євро. Тоді здавалося, що цей трансфер протримається у статусі рекордного щонайменше десятиліття. Але це насправді тільки здавалося. Вже через 3 роки найдорожчим став Бейл, а потім і Погба. А минулого року скандальний трансфер Неймара взагалі подвоїв цей рекорд.

Та тепер вже ні в кого ненемає сумнівів, що і цей фантастичний рекорд, вартістю 222 млн. євровалюти, незабаром впаде. ЗМІ вже пліткують про перехід Кейна в "Реал" за 300 млн. та інші, не менш вражаючі трансфери, тож оновлення рекорду може відбутися навіть найближчого літа.

Вже зараз просто хороші футболісти європейського рівня коштують від 100 млн. євро і набирає актуальності питання, за якого ж футболіста буде заплачена сума з дев'ятьма нулями.

 

Прагматизм наступає

Хоча ціни на футболістів і ростуть, але не можна сказати, що  ми дуже часто стаємо свідками справжнього видовища, про яке хотілося б розповісти всьому світу і яке назавжди відклалося б у пам'яті. 

Навіть навпаки, все більше клубів схиляються до прагматичної манери гри. От візьмемо, наприклад, "Барселону". Теперішня гра каталонців разюче відрізняється від того, що було ще рік тому. Так, з того часу бугато води втекло, замість Енріке прийшов Вальверде, з команди втік (інакше не можу це назвати) Неймар і це неодмінно вплинуло на гру "блаугранас". Так, у Вальверде зовсім інший стиль гри, кажучи простими словами, він побудував той же "Атлетік", тільки в рази якісніший і з генієм Мессі. Але керівництву "Барселони" було чудово відомо про тактичні плани Ернесто, з чого напрошується висновок, що саме таку "Барселону" керівництво "кулес" хотіло бачити.

З Іспанії пропоную перейти до Англії, де Антоніо Конте виявилось мало професії футбольного менеджера і він завзято займається машинобудуванням (намагається збудувати "автобус"). Якщо раніше, в попередньому (він же і чемпіонський) сезоні у "синіх" був чіткий баланс між обороною і атакою, то тепер гра команди в захисті стала для Конте пріоритетом (італійська національність взяла своє), а в атаці - будь, що буде. Щоправда, "автобус" Конте ще далеко не досконалий, а в недавньому матчі проти "Ман. Сіті" взагалі виглядав зламаним. 

Але остаточно мене переконали в прагматичному майбутті слова Юргена Клоппа напередодні поєдинку "Ліверпуля" проти "МЮ".

 Всім добре відомо, що Клопп - прихильник яскравого, на всю голову атакуючого футболу, та  перед матчем з "червоними дияволами" він сказав, що готовий принести в жертву яскравість гри на користь результату. Та це, власне, і не дивно, враховуючи важливість матчу, але якщо вже Клопп готовий вдатися вдатися до прагматизму, то що вже говорити про інших тренерів, які, напевне, теж незабаром стануть на прагматичну стежину.

Але вдаватися до такого кроку німецькому фахівцю не довелося, та і, мабуть, не вдалося, бо так вже воно є в футболі, що одна команда повинна атакувати, а інша - захищатися, а Моуріньйо припаркував цілий автобусний парк і кілька тролейбусів біля своїх воріт, тож атакувати повинні були "мерсисайдці". Той матч був яскравим прикладом протистояння нападупроти захисту проти нападу з красномовним результатом та ще красномовнішою грою. Ось чому "футбольних романтиків" стає дедалі менше.  

Побільшає справедливості

Зараз активно тестується система відеоповторів. Поки - що її використовують лише у матчах чемпіонатів Німеччини та Італії і у деяких матчах Кубка Англії, проте вже ухвалено рішення про використання VAR на цьогорічному Мундіалі і є усі підстави вважати, що вже найближчими роками відеоповтори будуть застосовуватися у всьому футбольному світі, або, принаймні, у значній його частині.

Перед впровадженням такої інновації було багато побоювань, та вони не виправдалися. VAR - хороша допомога арбітру, на плечах якого значно зменшився тягар відповідальності. Система відеоповторів майже повністю нівелює так званий, людський фактор, завдяки чому помилок у діях арбітра, які могли б вирішити долю матчу, значно менше.

 

 

  

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Феномен «Реала»
6 июня 2018, 01:00
4
Несломленный
20 мая 2018, 12:14
Великий провал
7 мая 2018, 12:47
1
Все посты