Tribuna/Водные виды/Блоги/Халат Милевского/Як це влаштувати: Чемпіонат Європи зі стрибків у воду

Як це влаштувати: Чемпіонат Європи зі стрибків у воду

5-11 серпня у київському Центрі спорту ЛІКО відбувся Чемпіонат Європи зі стрибків у воду. Це третя поспіль подія такого масштабу в Україні: у 2017 Київ вже приймав «дорослий» Чемпіонат Європи, а у 2018 – юніорський мундіаль, який повернеться до української столиці у 2020-му. 40 за ліком європейська першість принесла Україні 3 золота, 3 срібла, 1 бронзу і 2 місце у загальнокомандному заліку. Що потрібно щоб провести такі змагання, про місце української школи стрибків у світі та перспективи на Токіо-2020 розповідає виконавча директорка Федерації України зі стрибків у воду Ніна Уманець.

Автор — h.ts
28 августа 2019, 14:58
1
Як це влаштувати: Чемпіонат Європи зі стрибків у воду

5-11 серпня у київському Центрі спорту ЛІКО відбувся Чемпіонат Європи зі стрибків у воду. Це третя поспіль подія такого масштабу в Україні: у 2017 Київ вже приймав «дорослий» Чемпіонат Європи, а у 2018 – юніорський мундіаль, який повернеться до української столиці у 2020-му. 40 за ліком європейська першість принесла Україні 3 золота, 3 срібла, 1 бронзу і 2 місце у загальнокомандному заліку. Що потрібно щоб провести такі змагання, про місце української школи стрибків у світі та перспективи на Токіо-2020 розповідає виконавча директорка Федерації України зі стрибків у воду Ніна Уманець.

Як отримати ЧЄ

Тендер на право проведення чемпіонату зі стрибків у воду відбувається за стандартною для багатьох видів спорту процедурою: європейська чи міжнародна федерація направляє листа своїм членам про те, що певного числа відбудеться розгляд претендентів на проведення першості світу чи континенту. Далі кожна країна оцінює свої ресурси і визначається чи братиме вона участь у тендері.

У нашому випадку ми в першу чергу звертаємося до Міністерства молоді та спорту, позаяк згідно з чинним українським законодавством воно обов’язково має надати нам свою підтримку. Також окреме звернення щодо підтримки отримує адміністрація міста у якому має відбутися змагання. У нашому випадку це була Київська міська державна адміністрація. Після отримання листів про надання підтримки ми додаємо їх до нашої заявки на проведення чемпіонату і подаємо весь пакет документів до Європейської ліги плавання. Ліга у відповідь надсилає контракт з конкретними сумами, щоб місцеві федерації розуміли скільки їм це коштувати і прийняли остаточне рішення щодо проведення змагань.

Також до заявки додають проморолик, щоб ЄЛП розуміла в яких умовах відбуватиметься змагання: на що схоже місто, котре його прийматиме, чи має країна відповідний досвід та якої якості басейн. Ми це робили під час нашої першої заявки на проведення Чемпіонату Європи у 2017 році, тому цього разу обійшлися без відео, бо Ліга вже в курсі, який рівень ми можемо забезпечити та як виглядає Центр спорту ЛІКО.

Європейський чемпіонат зі стрибків у воду відбувається щорічно. Раз на два роки його проводять спільно з іншими водними видами спорту, раз на два роки – окремо. Минулого року об’єднану європейську першість приймав шотландський Глазго, проте провести все в одному місті не вдалося. Через брак відповідного басейну, всі стрибкові дисципліни переїхали до Единбургу.

Так само проходять й світові чемпіонати – раз на два роки з кожного виду спорту окремо, і раз на два роки – об’єднаний мундіаль. Цього року об'єднаний світовий чемпіонат з водних видів спорту відбувався з 12 до 28 липня в південнокорейському Кванджу. Зрозуміло, що об'єднані першості потребують більше часу та витрат.

Скільки це коштує

Місцева федерація оплачує право проведення чемпіонату, що дорівнює 100 000 євро, надає місце для проживання й виступів учасників, а також забезпечує телевізійну трансляцію. Для цього треба виготовити сигнал, передати його до Європейської мовної спілки, яка потім продаватиме його всім охочим транслювати це змагання країнам та ТБ-каналам. Також треба додатково викупити в ЄМС місце в сітці трансляцій. Ні Суспільне, ні держава не мали на це грошей, тому наша місцева федерація оплачувала це спонсорським коштом. Йдеться про чималі суми, та оскільки ми виготовляли сигнал власними силами, ЄМС надала нам знижку на викуп місць у їхній сітці трансляцій.

Про трансляції, кількість відвідувачів і популярність стрибків у воду

Крім основної трансляції на Суспільному нам вдалося домовитися ще з п’ятьма телеканалами про окреме висвітлення результатів українського ЧЄ у своїх щоденних новинах. Також була реклама Чемпіонату на Суспільному та ТРК Київ.

Наразі виходить так, що не телевізійники бігають за нами, а ми за ними. Зате тепер безліч ЗМІ побігли за Олексієм Середою. Тому що всесвітня сенсація, вундеркінд, якому всього 13 з половиною років. Та ми розуміємо, що для того щоб телебачення прибігло до нас першим, в нас мають бути постійні високі результати. А поки що стандартна відповідь від телеканалів: «Спорт, окрім футболу, не матиме високих рейтингів». Втім, подібні складнощі з трансляцією зрештою виправдовують себе – після успіхів того ж самого Середи купа дітей попросить батьків відвести їх на стрибки в воду, що для нас означатиме популяризацію нашого виду спорту і шанс знайти та виховати майбутнього чемпіона чи чемпіонку.

Час трансляції, розклад фіналів і кваліфікацій ми погоджували з ЄЛП, і це була не наша примха ставити перші фінали на 16:30. Якби було багато невдоволених, то ми б одразу ж переглянули розклад. Безпосередньо ж у басейні вечірня програма постійно збирала аншлаги, хоча ми боялися, що через сезон відпусток такого може не трапитися. Одна з умов ЄЛП, щоб місткість басейну становила 1500 глядачів. ЛІКО ж може розмістити трошки більше за 1400 глядачів, яких ми легко збирали щовечора, в тому числі й завдяки тому, що Центр розташований у спальному масиві. Дуже ймовірно, що якби цей ЧЄ відбувався б в іншому місті Україні, він би зібрав більшу кількість глядачів, адже в Києві не бракує спортивних подій міжнародного класу. Але зараз Україна має тільки один басейн для стрибків у воду, що повністю відповідає вимогам ЄЛП, і до того ж єдиний у світі побудований повністю приватним коштом.

Були також побоювання чи зможе ця першість зібрати всіх зірок європейських стрибків у воду. Та на ЧС стрибкова програма фінішувала 21 липня, а тому спортсмени мали час на акліматизацію та відпочинок. Наша збірна виступала основним складом. Також приїхали німецькі, нідерландські, французькі й російські топи світового рівня. Другим складом приїхала хіба що Великобританія, але все одно це були міцні суперники з купою титулів та вагомими результатами.

Платний вхід будемо робити після того, як проведемо ще два таких чемпіонати. Заробляти на змаганнях такого рівня можливо, але все залежить від рівня популярності спорту. Стрибки у воду – видовищне змагання, проте не таке популярне у нашій країні, як той самий футбол. Втім, ми вже маємо своїх глядачів і працюватимемо над збільшенням їх кількості.

Про українську школу стрибків у воду

Власні школи зі стрибків у воду мають Маріуполь, Харків, Запоріжжя, Миколаїв, Дніпро, Покрова (Дніпропетровська область), Львів, Київ, де працюють одразу дві школи та Яворів (Львівська область). В останньому не так давно зробили ремонт коштом фонду регіонального будівництва, який виділяє гроші й на реконструкцію спортивних споруд.

Сильну школу мала Луганська область, вона була однією з найкращих в Україні. Після початку воєнних дій на Донбасі діти й тренери переїхали до Києва, тому ця школа продовжує досить успішно працювати. Скоро запрацює школа у Вінниці, зараз там роблять реставрацію. Загалом хотілось би принаймні 15 шкіл – по одній у кожній області. Адже що більша конкуренція, то вищий загальний рівень українських стрибків у воду.

До речі, головній тренерці збірної України Тамарі Токмачовій під час змагань в Кванджу не раз казали, що зараз наша школа друга в світі після китайської. Тому що, наприклад, той самий Олександр Бондар, золотий призер ЧЄ у Шотландії та володар срібла й бронзи на цьогорічному ЧС – екс-українець, вихованець луганської школи стрибків у воду.

Про Олексія Середу

На Олімпійських іграх дозволяють виступати з 14-ти років, тому він матиме право туди поїхати наступного року. Він живе цим, він дуже налаштований на результат, впевнений в собі, має чудову техніку і не боїться ускладнювати програму, а його тренери грамотно ведуть Олексія через складний підлітковий період. Втім, багато говорити про майбутні успіхи й результати ще зарано.

Круто, що ми змогли домовитися з китайською Федерацією зі стрибків у воду і відправити Олексія з ще трьома спортсменами на два місяці до бази підготовки національної збірної Китаю. Важливо, що вони побачили як працює інша збірна. При чому збірна в якій по суті відсутній перший номер, тому що перша десятка спортсменів виступає на одному рівні й має однакову складність і якість стрибків.

Чого чекати від Токіо-2020

Наразі Україна має 4 ліцензії завдяки Олексію Середі, Олегу Колодію, Софії Лискун та Вікторії Кесарь. Проте зазначу, що в стрибках у воду ліцензія не особиста, її виборюють для країни. Тобто якщо у підсумку інший спортсмен готовий краще, то на Олімпіаду їде він, а не той, хто цю ліцензію виборював. Тому що до Олімпіади ще цілий рік і сказати, хто й у якому стані підходитиме до Токіо, просто неможливо. Стрибки у воду – спорт ризикований та дуже травматичний. Зараз, наприклад, у однієї з лідерок збірної Софії Лискун немає напарниці для синхрону з 10-метрової вишки. Просто через те що всі підходящі спортсменки травмовані. Та й сама Лискун зараз не на 100% здорова.

Втім, точно можу сказати, що українські спортсмени змагаються на одному рівні з китайцями чи росіянами. Ми маємо у збірній тренерів, які можуть створити надскладну програму. Та важливо, щоб і самі спортсмени не боялися ускладнювати стрибки, бо деякі відмовляються це робити через страх, травми чи з якоїсь іншої причини. Та в сучасних стрибках у воду чемпіонами стають ті, хто мають найскладніші стрибки та найбільш чисте виконання.