Tribuna/Футбол/Блоги/Football as a lifestyle/Ми ходимо не на футбол, а на Уніон (ч. 2)

Ми ходимо не на футбол, а на Уніон (ч. 2)

Німецький футбол крізь призму життя одного клубу

Автор — Маша Чала
22 мая 2014, 15:57
1

З моменту свого заснування у 1966 році берлінський Уніон ніколи не грав у першій Бундеслізі. Здавалося б, і для фанатів, і для команди це має бути найзаповітнішою мрією. Але вболівальники Уніона чомусь не хочуть такого щастя.

Берлінська команда знаходиться у власності членів клубу, яких зараз нараховується близько 10 тис. Кожен учасник зобов'язаний платити фіксовані внески, а також має право голосувати на загальних зборах щодо доленосних рішень - спонсорських угод, кадрових призначень тощо. Ясно, що 10 тис. ніколи не збираються, але, тим не менш, всіх завжди запрошують і кожен може прийти.

У клуба досить конструктивні стосунки з ультрас, по більшості питань сторонам вдається домовлятись, проте трапляються і жорсткі протиріччя.

З лідерами ультрас-груп Уніона вдалося поспілкуватись у їх фан-пабі неподалік стадіону "An der Alten Försterei". Це основне місце їх зустрічей, і випадкові люди туди майже не потрапляють. Сьогодні ультрас Уніона розділені на дві групи - Wuhlesyndikat (від назви річки Вуле, яка протікає через Кьопенік, район, де розташований стадіон) та Hammer Hearts. Hammer Hearts відокремились від Wuhlesyndikat у 2004 році за певними ідеологічними мотивами, але угрупування мають хороші стосунки і багато співпрацюють. У чому ж полягала реальна причина роз'єднання, особливо не поширюються. 

Wuhlesyndikat, яку вважають рупором руху, зараз нараховує 45 активних членів, Hammer Hearts - 35. Також ще є молодіжна організація Teen Spirit, до якої входять уболівальники, починаючи з 15-16 років (іноді приймають і раніше, але зазвичай воліють не ризикувати). Зараз у ній 20 активних фанатів. Усі платять внески: молодіжні становлять 30 євро на півроку, дорослі - 30 євро на місяць.

Лідер Hammer Hearts (природно, що ніхто з ультрас не назвав свого імені) розказав, що вболівальники Уніона можуть увійти до лав їх групи, лише якщо пройдуть 6-місячний випробувальний термін. Критерії - це те, наскільки ти підходиш до групи і наскільки ти активний. Він сказав, що після півроку зазвичай залишаються не більше 50% фанатів.

Обидві групи позиціонують себе як аполітичні. При цьому, зазначають, що всередині угрупувань є прибічники різних ідеологій, але не крайніх поглядів. 

Фанати Уніона по праву вважаються одними з найкращих у Німеччині. Я вже писала про те, як силами одних лише вболівальників була команди. До того ж, у фанатів Уніона багато різних традицій, і однією з найвідоміших є спільне святкування Різдва на стадіоні. Вперше це відбулось ще 2003 року і триває й досі. Останніми роками на "An der Alten Försterei" збирається більше 20 тис. фанатів. Правда, чим популярнішою стає традиція, тим менше вона подобається ультрас: "Стало надто попсово. Раніше збирались лише ті, хто дійсно вболіває за Уніон, а зараз приходять всі, бо це вважається круто". 

От саме таких речей фанати Уніона бояться більш за все. Зараз 22-тисячний стадіон команди заповнюється вщент майже на кожному матчі, але випадкових людей на трибунах практично немає. До того ж, у команди більш-менш стабільне фінансове становище, клуб є самоокупним. Тому в другій Бундеслізі, розіграш якої берлінці цього сезону закінчили на дев'ятому місці, фанатів зараз все влаштовує. "Перша Бундесліга - це зайві витрати, ліві люди на трибунах, нові вимоги до стадіону. Це дестабілізація клубу. Ні, ну на один сезон можна - виключно подивитись, що воно таке, поїздити по нових містах. Але потім назад до другої", - говорить лідер Hammer Hearts.

Таких клубів, як Уніон, по Німеччині немало. Вони утримуються самими членами клубу, мають власні традиції та особливості, не витрачають більше, ніж заробляють, розвивають дитячо-юнацький сегмент. Ці клуби не живуть заради одноразового успіху, а мають свою продуману стратегію, якій слідують. 

Безперечно, для фанатів важливо бачити перемоги власної команди, але ще важливіше не втратити власну ідентичність. "Ми ходимо не на футбол, а на Уніон", - говорять фанати берлінського клубу. І це дійсно правда.

І у якості бонуса - гімн Уніона "Eisern Union" ("Залізний Уніон"), який записала одна з найвідоміших панк-співачок світу, мама німецького панку Ніна Хаген: https://www.youtube.com/watch?v=_wsKfROlvsw

Лучшее в блогах
Больше интересных постов