Tribuna/Хоккей/Блоги/Хокей України/Як хокейній збірній України потрапити на Олімпіаду. Розповідає президент ФХУ

Як хокейній збірній України потрапити на Олімпіаду. Розповідає президент ФХУ

Олімпійська золота медаль поряд із перемогою в Кубку Стенлі вважається одним із найбільших досягнень у кар’єрі будь-якого хокеїста. Так само як і для країни, яку він чи вона представляє. Яким має бути алгоритм дій, щоб Україна найближчим часом потрапила в ряд таких?

30 июля 2021, 10:12
22
Як хокейній збірній України потрапити на Олімпіаду. Розповідає президент ФХУ

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Георгія Зубка – президента Федерації хокею України. Сьогодні він написав на цікаву тему. Підтримайте його підпискою і коментарями.

Олімпійська золота медаль поряд із перемогою в Кубку Стенлі вважається одним із найбільших досягнень у кар’єрі будь-якого хокеїста. Як і для країни, яку він чи вона представляє. Яким має бути алгоритм дій, щоб Україна найближчим часом потрапила в ряд олімпійських медалістів?

***

Зимові Олімпійські ігри 2002 року — перший і до цього часу єдиний олімпійський турнір, в якому брала участь хокейна збірна України. За підсумками турніру вона зайняла десяте місце. 

На жаль, українських спортсменів немає у жодному командному виді спорту на Іграх. Ні в футболі, ні в баскетболі, ні в гандболі, ні у волейболі, ні в баскетболі 3х3, ні в хокеї на траві, ні у водному поло. Нас немає ні в чому. І навіть у жіночій командній шаблі, де ми були олімпійськими чемпіонами, ми не кваліфікувалися на Ігри. 

У прийдешній зимовій Олімпіаді у 2022 році зіграє 12 чоловічих збірних хокейних команд, з яких 9 уже забезпечили собі участь: вісім найкращих команд світу та Китай як господар змагань. Склад вісімки — Канада, Росія, Швеція, Фінляндія, Чехія, США, Німеччина та Швейцарія. Ще три команди будуть визначені за підсумками олімпійської кваліфікації.

За правилами олімпійського комітету, після проведення передолімпійської кваліфікації у складі олімпіади грає 12 збірних із поділом на 3 групи по 4 команди. Переможці груп, а також найкраща з других команд виходять відразу до чвертьфіналу, а всі інші 8 команд проходять у кваліфікаційний плей-оф. Далі стандартна олімпійська система з грою на вибування.

На Олімпіаді в хокей чоловіки грають з 1920 року, жінки — з 1998-го. У період між 1920 і 1968 роками хокейний олімпійський турнір вважався також чемпіонатом світу з хокею з шайбою. По сьогоднішній день за підсумками олімпійського турніру визначається найкраща жіноча збірна світу. 

Повернемося до України. Президент України Володимир Зеленський заявив про амбіції привезти в Україну Олімпійські ігри. Насамперед для цього має бути достатня матеріально-технічна база, професійна підготовка спортсменів та досвід проведення міжнародних змагань з олімпійський видів спорту.

Так, проведення міжнародних змагань потребує великих коштів з бюджету. Досвід Євро-2012 показав: щоб витрачені кошти були релевантно використаними, потрібно залучати інвесторів «до», розвивати туризм «після» та, головне, регулярно використовувати побудовані об’єкти спортивної інфраструктури «щодня», так звану спадщину Олімпіади. 

Федерація хокею України реалістично дивиться на перспективи участі в Іграх. Нещодавно командою Федерації було презентовано рестарт організації та хокею в країні загалом. Драфт стратегії на 12 років передбачає участь сьогоднішніх семирічних хлопчиків і дівчат у складі збірної України з хокею на Олімпійських іграх-2034.

Щоб наші хокеїсти зробили довгоочікуваний прорив, ми покроково вибудовуємо піраміду хокею України разом із батьківщиною хокею — Канадою.

Перший крок — обов’язковий, але все ще недостатній — будівництво спортивної інфраструктури. Всеукраїнська програма такого будівництва вже на столі у президента України. Паралельно має бути активне  залучення місцевої влади. Губернатори та мери міст з населенням бiльше 100 тисяч хочуть хокей. Льодову арену. Або краще — мультифункціональний спортивний комплекс (лід + басейн + ігровий зал). Самодостатній. Прибутковий. 

Друге. Без методики не обійтися. Зараз цього в Україні немає. На чемпіонаті світу з хокею в Ризі ми вже домовилися зі шведською хокейною асоціацією про спільну програму — методику підготовки юних хокеїстів. Це одна з найбільш ефективних програм у світі.

Третє. Наше завдання — створити привабливість української тренерської хокейної школи. Майстер-класи від кращих експертів світу, участь у провідних семінарах та конференціях, доступ до провідних світових першоджерел.

В основі піраміди розвитку українського хокею: доступна інфраструктура, мода, наука, успішні клуби і на самій вершині — золоті нагороди наших збірних.

Правду кажуть, дисципліна перемагає креатив. Якщо дії будуть правильними — успіх неминучий. Головне — діяти професійно та єдино. Тим більше цього року вперше в історії Міжнародний олімпійський комітет змінив девіз Олімпійських ігор, додавши слово «разом». Швидше, вище, сильніше — разом.

Фото: ФХУ