Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольні історії/King Kenny. Історія шотландця, що підкорив Ліверпуль

King Kenny. Історія шотландця, що підкорив Ліверпуль

Частина ІІ. Ліверпуль

Автор — sebmoran
16 октября 2014, 02:09
1

Некоторые события оставляют в нас настолько глубокий след, что в воспоминаниях оказываются более весомыми, чем в тот момент, когда они происходили. Они никак не желают становиться прошлым и продолжают жить одновременно с нами, в такт биению наших сердец. Некоторые события не вспоминают - их переживают заново.

                                                                                                            Р. Скотт Бэккер "Князь пустоты"

25 травня 1977 року на Стадіо Олімпіко Ліверпуль перемагає Боруссію Менхенгладбах у фіналі Кубка Європейських Чемпіонів. Також відомо, що команду покидає один з лідерів - Кевін Кіган, він переходить у Гамбург.

Тодішній тренер мерсисайдців - Боб Пейслі раніше проявляв інтерес до Далгліша і зв'язувася з Стейном, але останній відмовив, хоча пообіцяв, що в Ліверпулі першими дізнаються, якщо Далгліш схоче залишити клуб. Юнайтед також хотіли шотландця, але Кенні відмовився. Ліверпуль - краща команда Європи, і його місце на Енфілді. Початкова сума трансферу складала 300 000, але після довгих перемовин клуби зійшлися на 440 тисячах фунтів - рекордною, на той час, вартістю трансферу між британськими клубами.

Дебют Кенні відбувся на матчі за Charity Shield на Уемблі, що завершився нульовою нічиєю. Треба сказати, що настрій у фанів був піднесений, але кожен тримав у голові той факт, що багато талановитих шотландців так і не змогли заграти в Англії. Після 12 турів чемпіонату Ліверпуль займав друге місце позаду Нотінгем Форест. Щоправда потім були три  поразки, що практично унеможливило виграш першості. Однак команда була сильно налаштована на захист Кубка Чемпіонів. У міжсезонні клуб підписав Сунесса (дуже відомий шотландець, зараз працює експертом на Sky Sports). Хоча на внутрішній першості команда не показувала видатних результатів, "червоні" дійшли до фіналу Кубка Чемпіонів. На шляху вибивши Динамо Дрезден, Бенфіку, а в півфіналі - Боруссію Менхенгладбах. Вирішальний поєдинок відбувався на Уемблі проти Брюгге. Через декілька годин на перших шпальтах газет красуватиметься Кенні з Кубком Чемпіонів на ліжку.

Перший сезон на Енфілді був для Далгліша більш як вдалим. Шотландець у 62 матчах забив 31 гол (20 з них у лізі, забивши в двічі більше ніж наступний бомбардир у списку), вигравши Кубок Чемпіонів, а також здобувши срібні медалі у Кубку і Кубку Ліги. Наступний сезон видався далеко не таким успішним, перш за все в "Європі". В той час в Агліії всіх продовжував дивувати Нотінгем Форест. Команда, яка ще декілька сезонів тому грала у другому дивізіоні, тепер не тільки виграла чемпіонат країни, а й вибила Ліверпуль у другому раунді КЧ (забігаючи вперед треба сказати, що нотінгемцям вдастся повторити досягнення Ліверпуля - вони теж виграють два розіграші Кубка Чемпіонів підряд). Історія цієї команди можливо одна із найзахопливіших у європейському футболі. Однак до цього, без сумніву, розчаровуючого вильоту дійсного переможця відбувся знаменитий матч "червоних" проти Тоттнхема, який вважають одним з кращих в історії команди.

В тому матчі Кенні відзначився дублем. Однак команда швидко оговталась від невдачі і в середині чемпіонату програла тільки двічі. Того сезону Ліверпуль став чемпіоном на 8 очок випередивши Нотінгем. Команда пропустила тільки 16 голів, кращий результат серед учасників. Того сезону Кенні було обрано капітаном, однак він не почував себе зручно у такому статусі, тому Пейслі передав капітанську пов'язку Філу Томпсону. Перші два сезони на Енфілді для Далгліша були більш ніж вдалими - в результаті він отримав нагороду кращого гравця року в 79.

Сезон 1979-80 розпочався відверто невдало. Ліверпуль, як і минулого сезону, вилетів у першому раунді Кубка Чемпіонів. Цього разу разу команда поступилася тбіліському Динамо. В цьому сезоні боротьба за чемпіонство у внутрішньому чемпіонаті відбувалася між Ліверпулем і МЮ. Вирішальною стала перемога мерсисайдців у передостанньому турі над Астон Віллою 4:1. Наступний сезон став повністю провальним - це найгірший сезон Кенні на Енфілді. "Суха" серія шотландця склала останні 16 турів чемпіонату, інший бомбардир - Джонсон теж здав у плані результативності. Результатом цього стало п'яте місце в чемпіонаті. Провал на внутрішній арені компенсували фінали Кубка Чемпіонів і країни. Проти мадридського Реалу Кенні вийшов  з травмою, тим не менше команда знову виграла Кубок Європейських Чемпіонів. Наступного сезону Далгліш стане кращим гравцем за версією футболістів і гравців, а ще через рік команду покине Боб Пейслі. Далгліш стане уособленням найбільшого успіху в Ліверпулі і свідком однієї з найбільших трагедій в світовому футболі.

Далі буде...

Лучшее в блогах
Больше интересных постов