Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольні історії/King Kenny. Історія шотландця, що підкорив Ліверпуль

King Kenny. Історія шотландця, що підкорив Ліверпуль

Частина І. Молодість в Глазго, кар’єра в Селтіку

Автор — sebmoran
22 августа 2014, 17:43

Якби би це банально не звучало але у кожної команди є злети і падіння. Часом злети бувають на матч, часом на 8 років, але спади є завжди. У Ліверпуля справжнього ігрового підйому вже давно не було. В історії кожної команди є поворотні, деколи трапляються і безповоротні, точки. Особливо зараз люди з розумним виразом на обличчях часто повторють про циклічність історії. Це, на мою неотесану думку, "чепуха несусветная", але історія Кенні Далгліша у Ліверпулі спровокувала б у багатоьх вищезгаданий настрій.

31 січня 2011 року Фернандо Торрес підписав контракт з лондонським Челсі. Сума угоди - 50 млн. фунтів, на той час це третій, після Кріштіану Роналду і Кака, за вартістю трансфер. Покинувши Ліверпуль, іспанець заявив, що нарешті знайшов місце гідне місце для реалізації своїх амбіцій. Однак ще до офіційного продажу Торреса  було придбано Енді Керрола з Ньюкасла і Луіса Суареса з амстердамського Аякса. Якими ж кардинально протилежними стали ці трансферами. Для Ліверпуля настав новий період. Саме уругвайцю судилося стати лідером команди. З приходом Далгліша мерсисайдці демонструють сміливий атакуючий футбол, у фанів зароджується надія. Але на результат в турнірній таблиці це не вплинуло. Наступного сезону тренером Ліверпуля став Брендан Роджерс.

Шотландський вибір

4 березня 1951 року в Далмарноку в західній частині Глазго, звідки рукою подати до стадіону "Селтік Парк", у родині інженера-католика народився Кенні Далгліш. Через 30 років кожен хлопчак в Британії буде знати це ім'я. Однак невдовзі сім'я переїхала в північну частину міста до Мілтона, звідки був прекрасний вид на тренувальні поля Рейнджерс. Змалку Кенні мав непереборне бажання грати у футбол. Вперше його талант був оцінений в команді YMCA (Young Men's Christian Association - давня молодіжна волонтерська організація). Звідки він був запрошений до нацональної збірної Шотландії U-15.

В серпні 1966 Кенні побував у Ліверпулі: "Мені було 15, до того ж я ніколи не був за межами Глазго. Якщо бути відвертим, то колір мого обличчя був не менш червоним ніж футболки хлопчаків, які просили автографів у гравців знаменитої команди Шенклі" згадує у своїй автобіографії Далгліш. Інтернетом гуляє красива історія, що тоді легендарний тренер не помітив молодого шотландця і ніби-то  десятиліттями після цього звалював вину на організаторів перегляду, мало того, Кенні також відмовили і у Вест Хемі. Сам Далгліш це спростував: обидвом командам він підійшов, однак через вік вирішив не поспішати з переїздом до Англії.

1967 знаковий не тільки для шотландського, а і для британського футболу загалом. Вперше місцева команда виграла в Кубку Чемпіонів. Ту легендарну команду Стейна назвуть "Лісабонськими Левами". У той час Кенні підписує контракт з Селтіком. Історія підписання також незвичайна. Відомо, що в юності Кенні вболівав за Рейнджерс, тож коли Шон Фаллон приїхав в дім молодого гравця, останньому довелося поспішно зривати плакати Рейнджерс з стін.

Тогочасні реалії шотландського футболу були такими, що молодим грацям спочатку необхідно було пограти у футбол на напівпрофесійному рівні. Зазвичай молодих гравців Селтіка відправляли у Касбернаулд, Кенні не оминув цієї участі. У своєму дебютному матчі Далгліш відмітився покером, а загалом в сезоні він забив 37 м'ячів. Результати були хорошими, але Стейн хотів залишити хлопця ще на один рік. Кенні шалено прагнув виступати на професійному рівні. Він вмовив батька переконати тренера взяти його у основну команду і,  в результаті, у квітні 68 Кенні був у складі Селтіка. "Ми тренувались з ними. Нам було 16-17 років, а поруч бігали гіганти, які щойно виграли Кубок Чемпіонів. Ми були горді і вдячні їм за перемогу"

Першим офіційним матчем у футболці Селтіка для Кенні став четверть фінал Кубка, де він з'явився у другомі таймі, коли команда вела зрахунком 4:2. Протягом всього сезону 1968-69 Далгліш був запасним гравцем: 17 матчів, а в них лише 4 голи. Наступного сезону його перевели в півзахист і очікування виправдали себе. Вперше в основному складі Кенні вийшов проти Рейт Роверс у листопаді 1969. "Коли до мене підійшов Боббі Мьордок і спитав, чи я не хвилююся, я відповів: "Ні, в жодному разі" - "Це добре, бо ти перепутав місцями бутси". Одягнувши праву бутсу на праву ногу, а ліву - на ліву я вийшов на поле і Селтік виграв той матч 7:1".  Незважаючи на таку кількість голів, Кенні не вдалося відзначитися ні в тому, ні в наступних трьох матчах. Маючи талант форварда,  граючи  у півзахисті, Кенні у 31 матчі забиває 19 голів. Того сезону Селтік виграв чемпіонат і кубок. Наступного сезону Селтік чекає не менший успіх.

Фінал 1970 Селтік програв без участі Далгліша

Сезон 1971-72 Кенні відіграв не менш жваво: 23 м'ячі у у 49 матчах і його вперше визнали кращим гравцем року у Шотландії. Наступний сезон став особливим для Кенні - він дебютував за національну збірну і забив 41 гол у 53 матчах - результат справді фантастичний. З 1973 у Селтіка почалися проблеми. Зарплата у гравців команди була невеликою, а пропозиції від англійських клубів поступали регулярно. Та не зважаючи на негаразди в колективі, Селтік знову виграє чемпіонат і Кубок Шотландії, а також доходить до півфіналу Кубка Чемпіонів, де програє Атлетіко Мадрид.

Протистояння вийшло дуже жорстоким, у першому матчі в Глазго було вилучено 3 гравці Атлетіко. "Без сумніву найгірша гра, в якій мені довелося брати участь. Насилля було повсюди",- згадує той матч Далгліш. У сезоні 1974-75 Рейнджерс перервав домінування "кельтів". 24-річний Кенні вимушений повернутись у півзахист, де виконує роль "вільного художника". Наступного сезону Далгліш стає капітаном команди. Того ж року головний тренер Селтіка Стейн потрапляє в автокатастрофу, де зазнає серйозних травм. Селтік, не оговтавшись від негараздів, знову програє чемпіонство, хоча Кенні визнано кращим гравцем року за версією шотландських футболістів. Капітан починає хвилюватися за майбутнє, але залишається в клубі ще на один (як виявиться останній) сезон. Стейн повертається і виграє з командою чемпіонат і кубок. У Селтіку Далгліш провів 322 матчі, де забив 167 м'ячів. Він переріс рівень команди, ніхто не сумнівався, що його чекає велике майбутнє.

Тим часом стало відомо, що Кевін Кіган переходь в Гамбург. Ліверпулю необхідно знайти заміну лідеру.

Далі буде...

Лучшее в блогахБольше интересных постов