Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольні історії/Football for fun

Football for fun

Як Юрген Клопп здійнявся на вершину світового футболу

Автор — sebmoran
12 августа 2014, 16:21

- Доброе вино похоже на женщину, - сказал он. - За тем исключением, конечно, что у него отсутствуют груди. Равно как руки и голова. Ну и говорить или вынашивать детей оно тоже не способно. На самом деле, если вдуматься, доброе вино и отдаленно-то женщину не напоминает. Доброе вино похоже на доброе вино.

                                                                                                                        Стивен Фрай  "Лжец"

Руководить - это значит не мешать хорошим людям работать.                      С. П. Капица

Що робить великого футболіста великим? Чому такі люди не стають метрами тренерського цеху? Здавалося б все має бути навпаки. Пеле, Марадона, Ромаріо повинні вигравати світові трофеї один за одним, а перемоги Лізі Чемпіонів - діставатися командам Ван Бастена чи Стоїчкова. В житті, звісно, все не так. За словами Моуріньо, щоб стати хорошим тренером потрібно бути готовим потратити роки на навчання - він прибічник научного підходу. Справді без знання фізіології, тактики, психології успіху не доб'ється ніхто. Це посильно тільки людям, що мають футбольний інтелект. 

У 2005 році на німецькому телебаченні вирішили запустити телепрограму про футбольну тактику. У якості експерта було запрошеного молодого тренера Майнца, в обов'язки якого, буквально, входило рухати фішки. Як не дивно, на проект чекав успіх, можливо, причина не стільки у жазі до глибшого розуміння громанськістю футболу, як яскрава і харизматична постать ведучого. Людям завжди приємно спостерігати за ентузіастом. У 2006 шоу було нагороджено як краща аналітична програма про футбол.

"Я виріс в Шварценвальді. В моєму селі жило 1500 жителів. Коли я поїхав, їх залишилось 1499"

Всю свою футбольну кар'єру, спочатку як форвард, а потім захисник, Юрген провів у Майнці. Тодішній Майнц - команда другої Бундесліги. Звісно в такого рівня командах грають відповідні гравці, сам Клопп іронізує з цього приводу: "Таланту в мене було зовсім небагато - десь на рівні регіональних ліг, але голова працювала - дай Бог кожному у Бундеслізі. В результаті з мене вийшов непоганий гравець другого дивізіону". Паралельно Клопп здобуває вищу освіту в університеті Франкфурта, де пише дипломну роботу по спортивній ходьбі. Після завершення кар'єри гравця, він очолює рідну команду і вже у 2004 виводить її до Бундесліги. Сам Клопп часто говорить, що як тренер, він потрапив під вплив Арріго Саккі: "В Майнці ми перші в Німеччині стали грати без ліберо. Навчальний фільм Аріго Саккі так вразив мене, що я дивився його разів 500. До того ми привикли думати, що сильніший суперник обов'язково переможе. Завдяки Саккі ми зрозуміли - можливо все". Мало того, що він протягом трьох сезонів Клопп втримує команду всередині таблиці, Майнц виходить у єврокубки (не "на пряму", а через Fair-Play). Правда у 2007 команда знову звалилася у нижчий дивізіон і Клопп заявив, що у разі невиходу в Бундеслігу наступного сезону, він не продовжить контракт. Команда не вийшла і перед Юргеном відкрились непогані перспективи: Баварія, Гамбург і Боруссія Дортмунд залишились без тренерів. Мюнхенці вибрали його тезку Клінцмана, на той час багатообіцяючий проект: "Баварія розглядала двох кандидатів: мене і Клінцмана. В кінцевому результаті вони вибрали Юргена. Не можна сказати, що я сильно розчарувався, попасти на замітку Баварії - не найгірше, що може статися з тренером команди другої Бундесліги". Гамбург зупинився на кандидатурі голландця Мартіна Йола. За легендою, голландець отримав місце, бо прийшов на співбесіду у офіційному костюмі на відміну від Клоппа "Якщо б я працював у банку, тоді мені довелося б і відповідно виглядати. Однак я не банківський працівник, я футбольний тренер"

"Після Майнца, я не думав, що ще десь буду працювати з такою ж віддачею. Ми залишали клуб з сльозами на очах, місто влаштувало прощальну вечірку, яка тривала тиждень. Такі емоції для звичайної людини - це занадто. Думав, що не витримаю такого роду навантаженої роботи. Але приїхавши в Дортмунд, пропрацювавши тиждень, я зрозумів - відчуття однакові"

У 2005 до керівництва Боруссії приходить Йоахім Вацке. Ситуація з командою була жахлива, клуб ось-ось мали оголосити банкротом, а за словами самого Вацке, якби фінансова криза наступила на два роки швидше, то ми більше б не побачили команду із Дортмунда. Вони разом із спортивним директором Міхаелем Цорком придумали нову стратегію для розвитку клубу: ставка на молодих гравців, швидкий атакуючий футбол. Для цього їм потрібен відповідний тренер, після двохгодинної розмови з Клоппом Вацке зрозумів - перед ним потрібна людина.

Перший сезон у Дортмунді а ніяк не можна назвати вдалим - 6 місце (тобто команда не гратиме в "Європі"), але чи могла команда у такому важкому фінансовому, моральному стані досягти кращого. Наступного - вихід в Кубок УЄФА, що гарантувало Юргену новий контракт. Але це все дрібниці, підготовка до справжньої вистави. Наступні два роки стануть справжнім святом для дортмундських фанів. Нарешті у 2011 році за два тури до завершення чемпіонату Боруссія стала чемпіоном. Після перемоги над Нюрдбергом Клопп скаже: "Не можу виразити словами який об'єм роботи виконали хлопці. Я радий, але думав, що відчуватиму ейфорію після перемоги. Але можливо це прийде пізніше". Відкриттям чемпіонату став Нурі Шахін, тут же стали поговорювати про його перемовини з мадридським Реалом. І турок все-таки переходить в Реал, тим самим розпочинаючи сумну для Дортмунду традицію: кожного сезону залишатись без ключового гравця. Сезон 2011-12 дуже важливий для Борусії, команда починає першість в ранзі чемпіона (втративши лідера, щоправда на заміну був куплений Ілкай Гюндоган), крім того не варто забувати про Лігу Чемпіонів. В останньму турнірі гра зовсім не склалася, команда Клоппа зайняла останнє місце в групі з Арсеналом, Марселем і Олімпіокосом. Однак на внутрішній арені справи йшли просто чудово - Боруссія вдруге виграла чемпіонство, додавши до цього перемогу у Кубку.

"Я гордий за свою команду, але поки переважає розчарування від поразки. Це нормально. Коли ти сильно чогось прагнеш і залишаєшся ні з чим - це боляче. Ми залишили всі сили на полі, грали серцем. Мої гравці заслужили на другий гол, в будь-якому випадку ми доказали, що потрапили в фінал заслужено"

Позаминулий сезон, без сумніву - бенефіс Баварії Хайнкеса. Мюнхенський клуб побив незліченну кількість рекордів, виграв все. Це незаслужено залишає Боруссію в тіні. Після втрати Кагави, а під час сезону стало відомо про перехід Гьоце в Баварію (темна історія, не личило оголошувати про трансфер до фіналу ЛЧ). Команда Клоппа добралась до фіналу найпрестижнішого турніру подарувавши вболівальникам багато незабутніх моментів: два голи в додатковий час у матчі з Малагою, емоційний півфінал з Реалом. У фіналі було важко щось зробити, хоча Боруссія мала для того можливості, цей рік - був роком Хайнкеса.

Боруссії важко сперечатись з Баварією, яка до того ж рік за роком переманює дортмундських лідерів: спочатку Гьоце, потім Левандовські. Однак така доля команди. За словами Вацке вони не продаватимуть більше одного ключового гравця за сезон, мало того, всі ці трансфери зовсім не бездумні. Пішов Шахін, замінили Гюндоганом. Продаючи Кагаву, клуб знав, що підпише Ройса, замість Гьоце - Мхітарян, на заміну Левандовські прийшов Іммобіле. Звісно команда знаходиться під впевненим керівництвом Клоппа, без якого цей проект приречений на провал. Боруссія - це синтез правильного менеджерського підходу, вдалої селекції і безсумнівно, тренерського генію! Наступного сезону команда спробує нав'язати боротьбу Баварії, нейтральних ж вболівальників Юрген агітує: "У людей є вибір: якщо вони поважають історію Баварії, виграні трофеї з 1970, вони можуть вболівати за них. Але ті, хто хоче нової, особливої історії повинні вибрати Дортмунд. Думаю, зараз ви маєте бути на нашій стороні".