Tribuna/Футбол/Блоги/Тактический Борщ (UA)/Розбираємо воротарську гру у першій грі нового сезону УПЛ

Розбираємо воротарську гру у першій грі нового сезону УПЛ

Автор — Лебідь Антон
22 августа 2020, 06:17
3
Розбираємо воротарську гру у першій грі нового сезону УПЛ

Вона повернулась!

Фермер-ліга, Базар-ліга, як тільки не називають український футбол, але все-таки він наш, рідний і як би ми самі його "у серцях" не називали, все одно у глибині душі ми чекаємо на нього!

Відкриття нового сезону Української прем’єр-ліги розпочалось матчем Донецького «Олімпіка» проти київського «Динамо». У зв’язку із гарячими дискусіями щодо приходу на тренерський місток киян одіозного Мірчи Луческу, перший матч нового сезону був під особливим прицілом. Ми же розглянемо цей матч у свій «приціл» - розберемо воротарські дії голкіперів цього матчу.

 Жахливий старт для Артема Кічака

 Уже в дебюті матчу кияни понеслись забивати і створювати для цього моменти. На 6-тій хвилині Влад Супряга уже, мабуть, бачив м’яч у сітці воріт, підставляючи ногу після прострілу з  лівого флангу, але примудрився не влучити в ствір воріт!

Цей момент виник через не зовсім впевнені дії захисників та голкіпера донеччан. На скріншотах видно, що Артем міг би робити перехоплення і не дати м’ячу долетіти до форварда киян, проте Артем прийняв інше рішення -  рухатися паралельно лінії воріт і реагувати по удару. Ще невідомо чи врятував би Артем, якби Владислав влучив би як слід, адже Артем через коротку відстань від нападника до воріт, не зміг би витягнути, наприклад, з дальнього кута або якби  Супряга влучив би у проти хід Артему!

 

Уже за кілька хвилин Артем Кічак таки змушений був витягувати м’яч з сітки власних воріт – він не розрахував, що на шляху польоту м’яча знаходиться Буяльський. В підсумку воротар чекає на  м’яч у точці, в яку мав опуститися м’яч (на його думку), відкривши повністю правий від себе кут. Саме туди і спрямував м’яч Віталій Буяльський. На скріншоті Ви можете побачити, наскільки «прорахувався» воротар донеччан.

 

Ще через кілька хвилин «Олімпік» вже «горів» 0:2. Артем сподівався на відповідальність своїх захисників і, що називається, прогадав. На скріншоті Ви бачите, яку позицію під час навісу займав Артем – м’яч пролетів буквально в кількох метрах від нього! Артем зробив крок по напрямку польоту м’яча, проте в останній момент передумав (вочевидь, під тиском попереднього пропущеного голу) і зробив крок назад, залишивши момент під відповідальність захисників. М’яч почав рикошетити від захисника до захисника і зрадницьки від Тараса Завійського влетів у ворота «олімпійців» - 0:2. Артему залишалось хіба що розвести руками.

Артем взяв себе в руки

Треба віддати належне Артему – зрозумівши, що «на інших сподівайся, а сам не схиб», він взяв себе у руки і далі виконував свою роботу практично безпомилково – він почав і забирати верхові м’ячі…

… і зробив чудовий сейв на реакцію під час «дуелі» з нападником киян Владиславом Супрягою (знову привіт захисникам)…

… і відразив удар зі штрафного від Карлоса Де Пени, до останнього реагуючи по удару, без гадань-вагань.

Окремо хотілось би зупинитися на грі ногами Артема. Його передачі майже завжди були точними на своїх партнерів, він як міг допомагав своїм партнерам і за межами штрафного майданчика.

У другому таймі на 55-ій хвилині захисники «Олімпіка» знову підвели свого воротаря. Артем прийняв правильне рішення виходити на Віталія Буяльського і скорочувати кут обстрілу (цікаво, чи виходив би Артем чи так і залишався би чекати на лінії воріт, якби він не пропустив другий гол?). На скріншоті Ви бачите, яку площу Артем зміг закрити своїм виходом, але Віталій Буяльський вчасно помітив паралельно із собою праворуч головного «транжиру» сьогоднішнього матчу Владислава Супрягу і передав м’яч тому. Захисники Супрязі не завадили і рахунок став 1:3 на користь «Динамо».

До речі, Влад примудрився таки «протранжирити» ще і вихід сам на сам з Кічаком. Артем як і у першому таймі хотів зреагувати по удару, але запізно виставив свою ліву ногу, проте м’яч після удару Супряги пішов повз ворота

Ще через 2 хвилини Артем чудово врятував після удару Жерсона Родрігеса. Окремий плюс за те, що м’яч Артем відбив не перед собою, а в сторону.

Наприкінці матчу Віктор Циганков зумів забити і свій гол, встановивши остаточний рахунок 1:4.У цій ситуації важко обвинувачувати Артема, але все-таки варто зупинитися на позиції воротаря під час подачі з флангу. Особисто я не розумію, коли воротар під час флангових подач обтирає своїм светером ближню штангу. Пробивати з лицьової лінії воріт у ближній кут дуже рідко хто намагається. У 90% подібних випадків йдуть передачі у штрафний майданчик. На скріншоті ви можете побачити, в якій точці сів на свою «п’яту точку» Артем, і де він теоретично міг «зустрітися» з м’ячем. Тобто, логічно, що коли воротар стоїть у межах воріт, а не за межами воріт попереду ближньої стійки, він закриває більшу площу воріт. Це не дає, звісно, гарантію 100%, що воротар обов’язково відіб’є м’яч. Але шанси на порятунок команди дещо збільшаться.

В цілому Артем провів непоганий, хоч і неоднозначний матч, зробив і результативні помилки, і у той же час кілька разів рятував свою команду. З 7 ударів у створ воріт Артем три удари парирував, виграв кілька верхових дуелей та допомагав партнерам «внизу». Давайте все-таки не забувати, проти кого і у яких умовах грав сьогодні "Олімпік".

 А що Георгій Бущан?

Колега Артема Кічака, можна сказати, пронудьгував матч, але це не завадило йому пропустити гол.

Захисники киян «втратили» Сергія Політила, і той примудрився пробити з не самого зручного положення у дальній кут. Георгій у цей час робив рух назад, і в момент удару загнав сам себе у протихід. Тому зреагувати на удар не сталось можливим.

Надалі Георгій відверто сумував, задовольняючись хіба що вибиванням м’яча від власних воріт або рідко розминаючись при перехопленні навісів «олімпійців».

Важко давати оцінку роботи воротаря, коли цієї роботи практично не було.

Ну що ж, наша ліга стартувала, будемо стежити за перебігом подій. Нехай ніякі нинішні життєві проблеми не проскочать у ваші ворота, на кожну кризу робіть свій «сейв» і любіть футбол!

 Подписывайтесь, чтобы не пропустить следующий эпизод 

 

Другие посты блога

Все посты