Tribuna/Футбол/Блоги/Тактический Борщ (UA)/Розглядаємо дії воротарів у матчі «Ворскла» - «Дніпро-1»

Розглядаємо дії воротарів у матчі «Ворскла» - «Дніпро-1»

Розбір дій воротарів

Автор — Лебідь Антон
20 июня 2020, 10:18
4
Розглядаємо дії воротарів у матчі «Ворскла» - «Дніпро-1»

Схоже, в Полтаві крок за кроком, матч від матчу сходить нова зірочка. Чемпіон світу U-20 Дмитро Різник у свої 21 рік демонструє досить впевнену гру. Тьфу-тьфу-тьфу, аби не зурочити, але якщо цей хлопець буде продовжувати діяти так, як сьогодні – на нього чекає цікава кар’єра.

Матч у Полтаві вийшов доволі жвавий, а відтак, голкіперам було що показати. Давайте опустимо шикарні і не дуже дії гравців, незрозумілу ситуацію з рішенням арбітру матчу щодо пенальті у ворота «Ворскли» і зосередимось на окремих моментах воротарської гри.

Про важливість воротарської стійки

З перших хвилин Дмитро Різник показав наскільки він сьогодні мотивований та уважний. І ось уже на перших хвилинах гри Дмитро робить грамотний блок ногою. Зверніть особливу увагу на розташування рук Дмитра – вони перебувають у паралельному із газоном становищі. Завдяки цьому голкіпер збільшує площу, яку він може закрити собою.

Для того, щоб ви розуміли наскільки важлива саме така стійка для воротаря у таких моментах, ось вам скріншот голу Манчестер Сіті у ворота лондонського «Арсеналу». Якби Лено тримав руки у такій же позиції, як Дмитро, у «каноніра»  був би шанс відбити м’яч.

Перший гол полтавчан

Подія, яка погнала дніпрян на ворота Різника, розгорнулась на 18-тій хвилині - «Ворскла» забиває гол. Як бачимо, Кулач отримує м’яч, перебуваючи у шикарній позиції. Воротар дніпрян Валерій Юрчук займає правильну позицію – він перебуває у метрі від ближньої штанги. Така позиція дозволяє йому у разі удару з гострого кута контролювати і ближній кут, і в той же час він стоїть на шляху потенційного польоту м’яча в дальній кут.

Щоб переконатись, що дальній кут воріт з цієї позиції, як правило, завжди контролюється голкіпером, (ну або має контролюватися голкіпером) дивіться на аналогічну ситуацію біля воріт «Ворскли».

Повертаючись до моменту з голом полтавчан: Валерій Юрчук бачить, що з флангу пішла передача в центр штрафного майданчика на Кулача. Валерій повертається в бік нападника.

Його позиція в рамці воріт «змушує» нападника господарів бити в дальній кут, куди і стрибає без вагань Юрчук після удару Кулача. Проте, відбиває не зовсім в сторону, чим і користується Степанюк, який грає на добиванні. І все одно обвинувачувати воротаря у такій ситуації важко – надто «теплу ванну» у ці секунди отримали від дніпрян полтавчани.

Бенефіс Дмитра Різника

І тут настав бенефіс Дмитра Різника! Хтозна, як би закінчився матч, якби не його впевненість.

Дмитро абсолютно вчасно виходив і забирав м’ячі. При чому робив це як на низу…

…так і на «другому поверсі».

Про важливість вибору позиції

А на наступних скріншотах видно, що Дмитро приділяє велику увагу вибору позиції. Так, вірно обрана ним позиція кілька разів рятувала полтавчан після кутових. Дмитро намертво брав удари головою, а на 61-ій хвилині так і взагалі хотілось крикнути «Буффоніще!» Його в упор розстрілюють ударом головою, а він, ніби знущаючись, забирає м'яч намертво! Зізнатись по чесному, так я кілька миттєвостей після сейву Дмитра не міг второпати, куди відлетів м'яч, доки не зрозумів, що м'яч у нього в руках!

Ну що тут скажеш: правильно обрана позиція - запорука успіху. Будь Дмитро у цих моментах на метр ліворуч чи праворуч від центру воріт - думаю, шанси на гол у дніпрян збільшились би.

Був у матчі момент, який показав, як важливо для воротаря не бути заблокованим гравцями під час подачі кутового удару. На скріншоті ми бачимо, як м’яч летить в дальній кут, але Дмитро безсилий у даній ситуації – зміститись в потрібну точку йому заважає і свій гравець, і гравець «Дніпра-1». На щастя для Дмитра, м’яч потрапив у стійку воріт. Ну коли "пре" - так "пре по повній"!

Другий гол полтавчан

За описанням моментів з чудовою грою Дмитра, якось відійшло на другий план те, що полтавчани на початку другого тайму втекли в контратаку і той же Степанюк влучно пробив у дальній кут. На скріншоті бачимо, що голкіпер дніпрян в момент нанесення удару робить стрибок вперед і приземляється на ноги коли удар уже нанесений. А відштовхується для стрибка він, коли м’яч вже подолав чи не половину дистанції. 2:0 і так стається, що у 2020 році Юрчук поки не зміг відстояти "на нуль" (у матчах "Дніпра-1", які закінчились "сухими перемогами" у воротах стояв не він).

Згідно даних Wyscout у Дмитра було 3 виходи - і 100% виграних "дуелей". У його дніпровського колеги не було жодної "дуелі".

Варто звернути увагу, що у воротаря дніпрян Юрчука і у першому, і у другому таймі точність пасів на своїх гравців дорівнює 100%, тоді як у Дмитра Різника у першому таймі 78% пасів на своїх гравців були точними, а якщо брати статистику його дальніх передач, то з 14 передач 10 були точними. У другому таймі у Дмитра ці показники зменшились ледь не вдвічі, але в другому таймі і гості окупували половину поля господарів.

Резюмуючи написане, не можу ще раз не похвалити юного полтавського голкіпера. Так тримати, Дмитро! Дуже приємно бачити таку наполегливу працю і бажання юного таланта. Авжеж, можна припускати і такі думки, як "а якби дніпряни били зароблений на 5-тій хвилині пенальті...", та зрештою цього не сталось, а в підсумку ми побачили цікавий матч і кураж Різника.

Подписывайтесь, чтобы не пропустить следующий эпизод

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты