Tribuna/Футбол/Блоги/Half Time/Фонсека у «Евертоні»? Як і чим можна втримати португальця у «Шахтарі»?

Фонсека у «Евертоні»? Як і чим можна втримати португальця у «Шахтарі»?

Автори блогу «Half Time» розмірковують про перспективи Пауло Фонсеки у топовому чемпіонаті.

Блог — Half Time
Автор — Half Time
16 февраля 2018, 00:41
14
Фонсека у «Евертоні»? Як і чим можна втримати португальця у «Шахтарі»?

Кінець травня 2016-го року ознаменував завершення епохи Мірчі Луческу у «Шахтарі».  На його місце прийшов 42-річний Пауло Фонсека, попереднім місцем роботи котрого була «Брага». Тодішні чутки говорили, що Рінат Ахметов обрав кандидатуру Фонсеки через його єврокубкові успіхи на чолі португальського колективу і не менш впевнений виступ на внутрішній арені. Президент донецького клубу відзначав, що у новому тренері йому подобається сміливість рішень та схильність до атакуючого стилю гри у поєднанні з тотальним контролем на усіх ділянках газону.

Прихід нового наставника, з одного боку, викликав занепокоєння, а з іншого, причин для хвилювання, ніби то, і не було. На відміну від команд, які Фонсека очолював раніше (наприклад, «Пасуш ді Ферейра», або «Порту»), «Шахтар» виглядав збалансованим та не мав ані кадрових, ані моральних проблем, за виключенням відсутності домашнього стадіону. Фонсека прийшов на «нагріте місце». Ніхто не сперечатиметься із тим, що сьогоднішнього чемпіона, у більшій мірі, побудував саме Луческу, займаючи пост головного тренера впродовж довгих дванадцяти років (з 2004-го по 2016-й роки).

Ні в якому разі не хочеться мінімізувати заслуги Пауло Фонсеки. Він також доклав свою руку до сьогоднішнього образу «помаранчево-чорних», виступивши у ролі новатора. Йому вдалося те, що з тих, чи інших причин не виходило у румунського спеціаліста.

Спершу амбітний тренер, звісно, бажав змінити ігрову схему і увесь малюнок гри. Але тактична схема 4-4-2 не дала гідного результату на євроарені (головний біль від швейцарського «Янг Бойз» і прикра похибка у матчі-відповіді із «Сельтою» ще довго згадуватиметься незадоволеними перфекціоністами). Тоді Фонсека був вимушений повернутися до конспектів Луческу, додавши до нього регулярну ротацію лінії оборони та нападу.

Таким чином, новий наставник знайшов антидот від усіх проблем із втомленістю і призвичаїв команду до напруженого ігрового графіку. У чемпіонаті «гірники», як завжди, йшли прямо та гордовито, зрідка спотикаючись від «Динамо», або «Зорі» і у Лізі Європи показали класний виступ у груповому раунді, виносячи своїх суперників («Коньяспор», «Гент» та «Брагу», до речі) вперед ногами. Помітним став прогрес окремих виконавців, котрі чомусь не могли адаптуватись, або завоювати місце в основі при Луческу. Зокрема, Бернарда, Ордеця, Бутко і Малишева.

Перший рік на посаді тренера «Шахтаря» вийшов для Фонсеки доволі успішним. Чергове чемпіонство та Кубок для клубу стали першими трофеями португальського «коуча» в Україні.

Цікаво було спостерігати за тим, як новий наставник разом із своїм штабом вестиме підготовку до старту нового сезону і яким чином здійснюватиметься трансферна політика «Шахтаря». Влітку особливих підсилень не відбулося – до складу донецького колективу приєднались Іван Петряк та Давид Хочолава (центрбек «Чорноморця»). Таких кадрових додатків вистачило, аби у підсумку першого кола УПЛ з мінімальним відривом від «Динамо» посісти першу сходинку у таблиці та забезпечити собі єврокубкову весну у Лізі Чемпіонів.

Про виступи «гірників» на євроарені хотілося б поговорити окремо. Погодьтеся, що одразу після жеребкування багато хто з нас сподівався, хоча б, на третє місце у квартеті з «Манчестер Сіті», «Наполі» та «Феєнордом». Однак, у результаті із групи «Шахтар» вийшов, ще й переміг англійський гранд у 6-му турі.

Велика порція «піару», фірмова голлівудська посмішка і визнання футбольною Європою викликали ряд чуток, за якими на молодого тренера стали вести полювання клуби з топ-чемпіонатів. Зокрема, як повідомляється, у послугах Фонсеки зацікавився англійський «Евертон», хоча були й інші пропозиції від доволі сильних команд.

Такі новини наводять на роздуми про можливі наслідки у тому випадку, якщо шанс попрацювати у умовній АПЛ змусить португальця урочисто помахати рукою харківським трибунам і поїхати на туманний Альбіон.

Такий розклад, безумовно, можливий, адже Фонсека ще поки не у тому віці, щоб міцно триматись за один клуб, виграючи з ним рік за роком внутрішні титули і не відчуваючи конкуренції. Хоча, сам він говорив, що перемагати йому подобається. Однак, на відміну від того ж Луческу, не можна сказати, що португалець зв’язався із командою на емоційному рівні. Це приходить із часом та усіма пережитими негараздами. Згадаймо час Мірчі. Упродовж усіх дванадцяти сезонів від відбудовував стиль, манеру гри «Шахтаря», вирішував внутрішні проблеми команди і врешті-решт, пройшовши тернистий шлях від критики до визнання та аплодисментів стоячи, приводив її до титулів.

Якщо Пауло, все ж, вирішить не продовжувати свій контракт, то ми не скажемо, що «завершилася епоха Фонсеки». Швидше, нам просто буде шкода, що із сильної команди пішов сильний тренер, котрий просто якісно виконував свою роботу та поставлені перед його штабом цілі.

А що ж чекатиме на нього в умовній АПЛ? Уявімо, що пропозиція від тих самих «ірисок», все ж, надійшла і ось португалець дякує трибунам за підтримку, футболістам за гру і відправляється слід за Фредом підкорювати один із найсильніших чемпіонатів Європи. Дати точний прогноз перспективам Фонсеки у іншій команді важко, адже тут не вгадаєш. «Евертон» на даний момент йде на 9-й позиції у таблиці і переживає не найкращі для себе часи. Після втрати Лукаку та дестабілізованої гри основних виконавців англійці дали осічку, яка б і зовсім могла опустити команду на саме дно.

Клуб калібру «Евертона» ставить перед собою високі цілі – як мінімум, щорічний виступ у груповому етапі ЛЄ. Дивлячись на турнірне положення «синьо-білих» можна припустити, що у кінці сезону «іриски» зможуть закріпитися у єврокубковій шістці та спробувати пробитися до основної сітки Ліги Європи. Таке завдання може дістатися саме Пауло, у випадку, якщо португалець вирішить не продовжувати співпрацю із «гірниками». Але чи готовий він до протистояння іншим «монстрам» АПЛ? Так, це безцінний досвід, але і ризик. Фонсека зустрічався із сильними опонентами, більшою мірою, у Лізі Європи та Лізі Чемпіонів. У чемпіонаті Англії немає ані «Ріу Аве», ані кропивницької «Зірки» із «Маріуполем»…

Чи варто Фонсеці йти? Залежить від пропозиції та особистих мотивів. Якщо у португальці дійсно зацікавиться умовний «Евертон», «МЮ», чи «Челсі», то зрозуміти бажання не продовжувати контракт із «Шахтарем» можна. Тоді не залишиться сумнівів у тому, що у футболі тренера цікавить не сума зарплатні, а нові виклики, можливість реалізації власного потенціалу та безстрашність перед можливими невдачами, якщо серйозно розглянути саме пропозицію «Евертона». Команда, ніби то, вірить у тренерські здібності Фонсеки. Тож, у випадку зміни ОСК «Металіст» на «Гуддісон Парк» ми зможемо говорити, що «Шахтар» переправляє у Англію не лише гравців, а й тренерів.

Звісно, реалізувати власні амбіції можна і на чолі «гірників». Донецький клуб давно мріє про здобуття чаші Ліги Чемпіонів. Тож, роботи у португальця непочатий край. До того ж, зараз для «Шахтаря» гостро стоїть питання чемпіонського титулу, на відміну від рекордного відриву минулорічної давності. Саме цим, на мій погляд, і можна втримати Фонсеку в Україні, додавши кілька «нуликів» у персональний контракт і пішовши на зустріч його пропозиціям щодо кадрових підсилень.

У випадку впевненого «золотого дублю» в Україні та гідного виступу у Лізі Чемпіонів, Фонсека дійсно може стати ціллю футбольних грандів. Шукати потенційну заміну йому, поки що, зарано. І вгадати її майже неможливо, адже навіть про кандидатуру португальця ми дізналися лише після офіційної відставки Мірчі Луческу. Хто знає, можливо пан Ахметов вже склав власний «шорт-лист» із новими, не менш перспективними наставниками…

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Фінішна пряма
4 мая 2018, 14:57
Важкий тиждень
29 апреля 2018, 17:20
Дніпровські ігри
22 апреля 2018, 23:36
2
Переможна хода
8 апреля 2018, 23:05
5 голів у двох матчах
31 марта 2018, 16:53
Останній ривок
29 марта 2018, 16:45
6
Битва заради битви?
29 марта 2018, 15:53
Два «Шахтаря» у Римі
14 марта 2018, 14:53
Все посты