Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольна Солянка/Воротар, якому дико не щастило: пропускав 11 за матч, фани кидали в нього гранату, закінчив кар’єру через собаку

Воротар, якому дико не щастило: пропускав 11 за матч, фани кидали в нього гранату, закінчив кар’єру через собаку

Чарльз Броуді та його нещастя

Автор — Алексей_23
11 февраля 2021, 14:28
10
Воротар, якому дико не щастило: пропускав 11 за матч, фани кидали в нього гранату, закінчив кар’єру через собаку

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Футбольна Солянка. Його автор пише пости на цікаві та оригінальні теми. Підпишіться на нього. А ще підтримайте плюсами і коментарями.

Чік Броуді постукав по дерев’яній лиштві та поспішив вийти з роздягальні в тунель підтрибунного приміщення «Лейєр Роуд». Протиснувшись серед футболістів-господарів «Колчестер Юнайтед», Чік став прямісінько за своїм капітаном Боббі Россом з нетерпінням готуючись вийти на поле. На такий маневр Броуді уже ніхто не звертав уваги, до його ритуалів товариші давним-давно звикли, а Чіку вже не доводилося штовхатися, щоб зайняти його улюблене місце.

***

Початок кар’єри Чіка Броуді (Чарльз Томас Джордж Броуді) не можна назвати вдалим: спочатку він грав за юніорські команди на батьківщині в Шотландії, аж поки в 1954 році його не придбав «Манчестер Сіті», який на той час грав у Першому дивізіоні. Молодому голкіперу було важко закріпитися в складі, тому мав задовольнятися лише виступами за молодіжний склад. У липні 1957 року Чік, який так і не зіграв жодного  матчу за першу команду «містян», покинув Манчестер та взявся підкорювати нижчі дивізіони англійського футболу. «Джілінгем», «Алдершот», «Вулверхемптон», «Нортгемптон Таун» – Броуді хоч і мав ігрову практику в цих клубах (крім «Вулвз»), але більш ніж на три роки не затримувався.

Чік Броуді

У листопаді «Нортгемптону» надійшла пропозиція з Лондона від «Брентфорду». «Бджоли» заплатили 10 тисяч фунтів за воротаря. Він дуже швидко став основним кіпером, витіснивши з воріт старожила Джері Кейкбреда. Чік на довгі роки став надійним хранителем воріт, а його колега Гордон Філіпс завжди вдало підміняв. Воротарська позиція довгі роки не викликала ніяких запитань.

Невідомо скільки чорних кішок перебігло дорогу, якою їхав Броуді підписувати контракт з «Брентфордом», але саме тоді розпочалися нещастя голкіпера.

Обережно, камінь!

Серпневий виїзний матч 1964 року проти «Карлайл Юнайтед» складався для «Брентфорду» важкувато. Гості все ніяк не могли забити, хоча й мали кілька небезпечних моментів.

Броуді в класичному стилі, трохи зігнувшись, уважно спостерігає за черговою атакою, яку організували його одноклубники. Матч важкий, а фанати особливо схвильовані. Раптом Чік відчуває різкий біль в коліні. Настільки сильний та несподіваний, що кіпер валиться на газон. Свисток судді перериває атаку гостей.

Футболісти, які були поряд з воротарем, бачать немалий камінь, який лежить біля Чіка. Якийсь недоумок поцілив ним Броуді прямо в коліно. Фанати на «Брантон-Парк» заливаються сміхом, а Броуді навіть не в змозі самостійно залишити поле – його виносять на носилках.

Небезпечна витівка фанатів з гранатою

Матч проти лідера чемпіонату «Мілуоллу» розпочався для Чіка так невдало, що гірше й не придумаєш. Завжди надійний, спокійний та впевнений у своїх силах він примудрився пропустити чудернацький гол. Нападник гостей Х’ю Курран поцілив у ворота з 60 метрів – м’яч залетів прямісінько за комірець Броуді. Казали, що голкіпера засліпили стадіонні прожектори. «Брентфорд» таки зумів зрівняти рахунок, але нападники «левів» знову вивели свою команду вперед.

У другому таймі Броуді побачив біля своїх воріт якийсь дивний об’єкт, що декілька секунд тому був викинутий з гостьової трибуни. Фанати часто кидали всілякі дрібнички з трибун, дошкуляючи голкіперам. Але цього разу у володіння Броуді прилетіло щось масивне, звук плескіту невідомого предмету в болото привернув увагу голкіпера.

Чік підійшов до знахідки, взяв її у руки, швидко оглянув і невимушено відкинув за ворота. Очевидці вжахнулися – то була граната!

На цьому моменті історія розходиться. Фанати «Міллуоллу» стверджують, що жарт вдався – Чік перелякався до смерті. Сам воротар розповідав у інтерв’ю, що навіть не зрозумів, що то за предмет, бо ніколи подібного не бачив. Вболівальники ж «Брентфорду» змальовували свого воротаря як хоробру людину, яку навіть граната під ногами не злякає.

Черговий поліцейський, який відразу прибіг до воріт Чіка, обережно помістив знахідку у відро з піском для подальшого обстеження у місцевому відділенні поліції. На щастя, граната виявилася якісним манекеном. Але це не зупинило пронирливих журналістів, і на наступний день всі газети тільки й гуділи про інцидент на «Гріффін Парк» та про рівень безпеки на стадіонах.

Набагато пізніше цю легендарну історію прокоментував і член фан-клубу «Міллуоллу» Джим Неш.

«По суті, на той час у фанатів «Міллуоллу» були два вороги: судді та воротарі команд-суперників. У «Брентфорда» був воротар по імені Чік Броуді, який трохи бісив вболiвальникiв. І ось перед грою було прийнято рішення відмовитися від традиційних кидків по ньому всякими підручними матеріалами. Придумали щось екстравагантніше.

Не так давно один член банди хизувався своєю знахідкою: на горищі він знайшов ручну гранату, яка знаходилася у старій сумці його батька ще з часів Другої Світової війни. Так і був придуманий план, який по задуму налякав би Броді до смерті. На ранок матчу ручна граната була поміщена в Mini Cooper, який прямував до Західного Лондона. Звідки я це знаю? Просто тому, що мене запропонували підвезти до стадіону, і про змову я дізнався лише в дорозі.

Але це був успіх. Броді злякався, фотографії міліціонера, що кладе гранату у відро з піском, транслювались на BBC та газеті Daily Sketch News».

Зламав поперечину – отримав травму

Навіть нічим непримітний матч Третього дивізіону проти «Лінкольну» Броуді міг перетворити на справжню подію. Ну от така вдача була у нього.

У першому таймі з ним трапився курйоз: воротар намагався перевести удар суперників на кутовий, для цього він однією рукою вчепився за перекладину, але трохи не розрахував свої сил, і… Перекладина не витримала і впала прямісінько воротареві на голову, тим самим пошкодивши і спину.

Програючи з рахунком 0:2 лише за перші чотири хвилини, гравці «Брентфорда» негайно оточили арбітра, пана Вільямса, мабуть, вимагаючи переносу гри, але той у гучномовець сказав, що гра відновиться відразу після заміни воріт. Врешті-решт нові ворота встановили, деякі гравці допомагали нав’язувати сітку на нових воротах, доставлених іншого з поля.

Все дійство тривало 45 хвилин, і терпіння чекати відновлення матчу вистачило не в усіх: деякі фанати посунули по домівках, інші ж нудьгували на трибунах.

Фатальне зіткнення, через яке закінчилася професійна кар’єра. Головний винуватець – пес

29 листопада 1970 року. У черговому турі чемпіонату «Брентфорд» мав зустрітися з непоступливим «Колчестер Юнайтед». Прогнози щодо виграшу для «бджіл» були доволі втішними. Такої думки дотримувався й Чік: п’ятиматчева переможна серія повинна продовжитись.

Але вже до 14-ї хвилини «Брентфорд» пропустив двічі. А мляві дії гравців в останній треті поля не дозволяли повернути інтригу в матчі. От ще одна спроба наступу закінчується невдало. Поки гравці обох команд вовтузилися на правому фланзі «Колчестеру», Чік помітив невеличку білу пляму, що вискочила на поле та бігала поруч з футболістами. Фанати, які засумували після стрімкого та результативного початку, знову пожвавішали. Невеликий джек-рассел-тер’єр бігав поряд з футболістами, намагаючись схопити м’яч.

Головний арбітр чомусь не зупинив гру, мабуть, хотів побачити чим закінчиться завзятість пса. Тим часом гравець «Колчестеру» Міккі Кук вибив м’яч на половину «Брентфорду», де ігровий снаряд підхопив Хельсен та віддав пас на правого захисника «бджіл». Коли захисник підняв очі – побачив пса, який мчався на гравців «Брентфорда», демонструючи еталонний пресинг. Вибору у футболіста не було – довелося віддавати пас своєму голкіперу.

Чік готувався взяти м’яч у руки, вже й нахилився за ним, аж раптом побачив, що пес біг прямо на нього. Відстань між ними зменшувалася, а цілеспрямований та завзятий пес навіть не думав відбігати в сторону. Залишалося буквально декілька метрів і… Пес влетів у коліно голкіперу, а Броуді впав на газон.

Стадіон просто вибухнув сміхом, навіть коментатор, який у захваті дивився за забігом пса, виокремив його завзятість «What a tackle! What a great tackle!» Через мить сміх та оплески стихли – Чік продовжував лежати на газоні та корчиться від болю. То був один з останніх матчів Чіка у професійному футболі. Він повернувся на поле лише наприкінці сезону, але вийти на минулий рівень він уже не зміг. З професійним футболом довелося закінчити.

11 пропущених голів на аматорському рівні і мокрі шорти

Броуді лікувався від отриманої травми півроку і влітку приєднався до аматорському клубу «Маргейт», де прогнозовано став основним.

Загалом подальша кар’єра Чіка відома одним епізодом: 20 листопада 1971 року у першому раунді Кубку Англії «Маргейт» зустрічався з «Борнмутом». Фаворитом звичайно ж були «вишні», які на той час змагалися у Третьому дивізіоні, але все ж ніхто не міг припустити, що гра закінчиться для Броуді та його команди настільки жахливо. Одинадцять раз Чік змушений був діставати м’яч із сітки! А нападник «Борнмуту» Тед МакДугалл забив 9 голів, тим самим встановивши вічний рекорд голів в одному матчі в турнірі.

Тодішній тренер «Маргейту» Лес Рігг не дуже любив згадувати ту гру, але все ж жартома знайшов головного винуватця в такому результаті – арбітра зустрічі:

«Тоді був нейомовірний ливень, і шорти Броуді просто заливало дощем. Арбітр зупинив гру і наказав змінити їх. Це вплинуло на гру, адже до того часу ми грали досить добре».

Підробляв таксистом, одного разу потрапив в ДТП з Джеффрі Херстом

Після «Маргейту» Чік ще трохи програв за інший любительський клуб – «Мейдстоун». Там незабаром і завершив кар’єру.

Щоб якось заробляти на життя, екс-воротар влаштувався таксистом та працював у Лондоні. Проте любов до футболу нікуди не зникла: Чік регулярно відвідував матчі «Брентфорду», а історія, яку розповів один з фанатів «бджіл» яскраво описує ставлення Броуді до клубу та фанатів:

«У мої перші роки в якості фаната «бджіл» ми йшли до станції Віттон від Хенворта вздовж Чертсі-роуд, і хто помітив нас у кольорах «Брентфорду»? Так, це був Чік Броуді, який їхав до «Гріффін Парку» на своєму таксі. Він кілька разів підвозив нас і не брав плати. Він був чудовим хлопцем, якого любили вболівальники».

А наприкінці 90-х з Броуді сталася ще одна цікава історія. На своєму таксі він потрапив у невеличку ДТП, не поділивши дорогу з білим «Ягуаром». Обидва водії вискочили з своїх автомобілів та були готові доводити свою правоту. Аж раптом Чік впізнав іншого водія, то був колишній футболіст «Вест Хему» та збірної Англії Джеффрі Херст! Конфлікту вдалося уникнути, а колишні футболісти посміялися з такого співпадіння і мирно роз’їхалися.

***

Чік помер у 2000-му від раку, але його все ще добре пам’ятають фани «Брентфорду». У 2015 році керівництво клубу внесло голкіпера у Зал Слави, а фанати часто включають Чіка у свої команди найсильніших гравців за всю історію клубу.

Фото: Getty Images, Margate Football Club History, Alchetron, ESPN, Alamy

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты