Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольна Солянка/Едді Хау – панацея для кризових команд. Найближчим часом він повернеться в АПЛ

Едді Хау – панацея для кризових команд. Найближчим часом він повернеться в АПЛ

Аргументи, чому колишній тренер «Борнмуту» знову буде запалювати в Англійській Прем’єр - Лізі. Його сильні сторони допоможуть багатьом клубам

Автор — Алексей_23
6 октября 2020, 21:02
6
Едді Хау – панацея для кризових команд. Найближчим часом він повернеться в АПЛ

Кожного року в АПЛ трапляється одна або ж декілька гучних звільнень тренерів. Англійська ліга не просто так вважається найбільш динамічним, найбільш видовищним та найбільш непередбачуваним футбольним турніром. Кожна команда може виграти  у кожної (поки я готував цей матеріал, «Астон Вілла» прибила «Ліверпуль» 7:2, а підопічні Моуріньо розгромили «МЮ» 6:1 – ну хіба не прекрасно?)

Чотири зіграні тури поки не можуть дати чітку відповідь на питання: «Чия голова полетить першою?» Однак, з часом ситуація буде прояснюватися. Звільнення тренера посеред сезону – справа тяжка. Потрібно швидко знайти якогось тренера, який за короткий період часу прийме пропозицію і відразу візьметься за роботу.

І тут, як світло в кінці тунелю, з’являється він – тренер, якому під силу керувати командою у складні часи і який може боротися з проблемами клубу. І ім’я його – Едді Хау!

1. Кризовий менеджер.

Едді все життя працював у «Борнмуті» (якщо закрити очі на піврічний вояж до «Бьорнлі»), в клубі, який ніколи не мав особливих амбіцій в силу своєї фінансової скромності. Шлях від четвертого дивізіону аж до виходу в Прем’єр Лігу– казка, автором якої майже одноосібно став англійський фахівець.

Протягом всієї тренерської кар’єри Хау в АПЛ, «Борнмут» був фінансовими проблемами. «Вишні» не могли конкурувати з іншими командами в боротьбі за сильних виконавців, у них навіть стадіон був найменший з-поміж всіх клубів (11 329 глядачів – у більшості команд Чемпіоншипу стадіони більші).

Фінансове становище клубу істотно погіршилося ще два роки назад. Клуб дуже залежав від підсумкового місця в турнірній таблиці АПЛ, бо основна частина прибутку йшла від продажу телевізійних прав. Цей показник і раніше був високий (доходило до 80%), а у сезоні 2017-2018 побив всі рекорди: космічні 88%! Прибуток від проведення матчів і від комерційних угод особливо не рятував ситуацію. Ще й зарплати футболістам довелося суттєво підвищувати, щоб хоч якось втримати їх в клубі. Так, за два останні роки зарплатна відомість зросла з 71,5 млн. фунтів стерлінгів до майже 111! «Денег нет, но вы держитесь…»

Але Хау в цих умовах справлявся зі своєю роботою. І за цей час показав себе, як досить вмілий та ефективний менеджер.

Тому,  Едді не буде почуватися не в своїй тарілці в клубі, в якому не все гаразд з фінансами. Колосальний досвід Хау може допомогти командам у часи фінансової скрути триматися на плаву. Майкл Ешлі, візьміть до уваги.

2. Вміє розкривати гравців та працювати з обмеженим трансферним бюджетом.

Едді Хау завжди вмів знаходити перспективних гравців та виховувати якісних футболістів.

Натан Аке, якого «забракували» в «Челсі», при Хау став не лише осноним захисником англійської команди, але і збірної Нідерландів. Як результат: грошовиті «манчестерські» шейхи не поскупилися віддати за Аке 41 мільйон євро. Так «Борнмут» побив власний трансферний рекорд.

 Нападники Калум Уілсон та Джошуа Кінг також постійно прогресували під керівництвом головного тренера. У кінці минулого сезону англієць перебрався до «Ньюкаслу», а норвежцем серйозно цікавився «МЮ».

Аарон Ремсдейл також повинен бути вдячним Хау. Едді запросив його влітку 2019-го з нижчолігового «Уімблдону», і вже у свій перший сезон Ремсдейл став незамінним гравцем основи. Впевнена гра голкіпера не залишилася не поміченою, і цього літа «Шефілд Юнайтед» переманив юного таланта до себе.

 Особливе місце серед футболістів, яких виховав Едді Хау, займає Райан Фрейзер. Шотландець перейшов у «Борнмут» ще у сезоні 2012-2013 років, але довго не міг закріпитися в основному складі.

«Коли я насправді не був професіоналом у всьому, Едді Хау міг відмовитися від мене - продати в інший клуб або не пропонувати мені новий контракт перед тим, як я пішов в оренду в "Іпсвіч, але не зробив цього. Я думаю, що справа не тільки в футбольному опікунстві. Я вважаю, що ми подобаємося один одному як люди. Вранці ми не тиснемо руки - Едді Хау кожен раз обіймає мене. Я приїхав сюди, коли був молодим, у мене не було поруч сім'ї, і, вважаю, він відчував, що йому краще доглядати за мною», -  якось згадував уже колишній півзахисник «Борнмуту».

3. Ідеально поставлений робочий процес та чудова атмосфера серед гравців

Підхід Хау передбачає серйозну індивідуальну роботу з гравцем. Після кожного матчу Едді показує нарізку дій гравця та вказує на помилки або хвалить за правильне прийняте рішення в тому чи іншому епізоді.

Едді – прихильник Піраміди успіху Джона Вудена. Як і американець, Хау вважає, щоб стати найкращим – потрібно удосконалюватися кожен день. Цього він вимагає і від гравців.

На диво, не зважаючи на усю скорпульозність, Хау залишається поміркованим та неконфліктним.

«Він, як правило, спокійний і зібраний. Ніколи не було випадків літаючих бутсів у нашій роздягальні, але коли йому щось не подобається , він вказує на це всім своїм виглядом. Ми всі навчилися розуміти, коли він нами не задоволений», - розповідав колишній гравець «вишневих» Юнан О’Кейн.

Врешті решт, можна визнати, що він схиблений на футболі. У той час, поки більша частина футболістів ще солодко спить в ліжку, Едді о 6:30 вже знаходиться на тренувальному полі і готує деталі майбутніх занять. А от додому він особливо не поспішає, може прийти ввечері або й вночі. «Я думаю, що, повернувшись, я відволічуся від роботи і побуду з родиною. Але насправді я відкриваю двері будинку  з телефоном біля вуха, розмовляючи з агентом або з кимось іншим, пов'язаним з футболом. Я правда страждаю від почуття провини, коли не працюю. Неважливо, скільки зараз часу, я повинен робити щось для наступної гри або для команди ». Якби Ви були власником якого-небудь англійського клубу, то не відмовилися б від запрошення цього трудоголіка в свою команду, правда ж?

Але не думайте, що Едді – ходяче правило. Зацікавити гравців і гарно провести з ними час він також вміє. Думаю, всі чули про колесо покарань у різних клубах. Замість того, щоб просто платити штрафи, гравці крутять його і виконують різні завдання. Так от, існує думка, що першим тренером в АПЛ, хто почав використовувати таку практику, був менеджер «Борнмуту». А ще він влаштовував вечірки з басейном, грав з командою у крикет та багато чого іншого.

4. Футбол Едді Хау. Видовіщність та гнучкість

У сезоні 2016-2017 представники компаній-бродкастерів підтвердили інформацію, що матчі «Борнмут» вони показували частіше, ніж інших середняків АПЛ. Все через стиль гри, який в підсумку приніс скромному клубу 7 мільйонів фунтів додатково.

Англієць в своїй обоймі має дві улюблені схеми: 4-4-2 та 4-3-3(останній сезон). Якщо всі здорові, то Едді обирав перший варіант з Калумом Уілсоном і Джошуа Кінгом попереду. Тоді на флангах розташувалися Девід Брукс і Райан Фрейзер. Ще раніше Хау використовував схему 3-4-3. У захисті трійка Аке-Френсіс-Кук була адаптовані до будь-якої ситуації. Френсіс, наприклад, міг зіграти як і третього центрального так і правого фулбека. Щось схоже намагався провернути Гвардіола з Кайлом Уокером у «Манчестер Сіті».

Едді Хау дуже уважно стежить за тенденціями в топ-клубах. У сезоні 2017-2018 Юрген Клопп знизив кількість ударів футболістів «Ліверпуля» з-за штрафної до мінімуму. Німець вважав, що це лише шкодить команді. Хау зробив так само. В першій половині сезону 2017-2018 років гравці «Борнмута» набагато рідше використовували дальні удари, і це приносило свої результати. Всі 15 голів були забиті з штрафного майданчику.

5. Хау поважають колеги преса і вболівальники.

Хау не потрапляє в скандальні ситуації…зовсім. Він не матюкає журналістів на прес-конференціях, майже не скаржиться на суддівство і привселюдно не критикує своїх гравців.

Не дивно, що Хау – ікона і улюбленець вболівальників «Борнмуту». Якщо раніше найвеличнішим тренером в історії клубу називали Гаррі Реднаппа (працював з «вишнями» в 1983-1992 роках), то зараз таким є Хау. «Борнмут» асоціювався з Хау так само, як Венгер з «Арсеналом» або «МЮ» з Фергюсоном.

 «Я 10 років працював в клубі і був найуспішнішим тренером в його вікової історії. Але прийшов Хау і просто викреслив мене. Він неймовірний. Захоплююся тим, як грає його команда. Якби не робота, я б взяв пару абонементів, щоб кожного тижня дивитися їхні матчі », - так високо оцінив роботу молодого фахівця Гаррі Реднапп.

Інший коуч, Брендан Роджерс також позитивно відгукувався про молодого, але вже досвідченого тренера, коли той отримав нагороду найкращому тренеру року: «Він виконав величезну чудову роботу, і зробив це зі своїм стилем».

А Гаррі Лінекер одного разу назвав Хау англійським «special one».

Вболівальники «вишень» вирішили покепкувати з легітимного «особливого», тому на домашній матч проти «МЮ» (який тоді тренував Моуріньо), вони принесли фото Едді Хау з надписом «на Віталіті Стедіум є тільки один special one».

Навіть букмекери – і ті полюбляють Едді Хау (чорт забирай, у нього взагалі вороги є?) – регулярно виставляючи ймовірні шляхи продовження кар’єри англійця.

Коефіцієнти на те, що Хау очолить той чи інший клуб.

Епілог

Виліт «Борнмута» з двадцятки найсильніших клубів Англії все ж трохи «підмочив» репутацію Едді. Навряд чи хтось з топ-клубів ризикне запросити його до себе після минулого сезону, Хау –  має свої недоліки (До прикладу, «Борнмут» постійно багато пропускав), але от продовжити свою кар’єру в стійкому середняку англійцю цілком під силом.

Він все життя пропрацював на Туманному Альбіоні, тому з великою упевненістю можна сказати, що Хау буде шукати варіанти саме в цій лізі. Зараз Едді взяв відпустку: відпочити від футболу, побути з сім’єю, але пропозиції від клубів продовжують надходити.

У мене існує переконання, що Едді Хау врешті решт зацікавиться якимось проектом в АПЛ . І станеться це вже цього сезону.

Другие посты блога

Все посты