Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольна Солянка/Кепа OUT? Лемпард більше не довіряє молодому голкіперу

Кепа OUT? Лемпард більше не довіряє молодому голкіперу

Схоже, що Френк Лемпард більше не бачить найдорожчого голкіпера світу в своїй команді. Кепа суттєво «здав» у порівнянні з минулим сезоном

Автор — Алексей_23
7 февраля 2020, 15:02
Кепа OUT? Лемпард більше не довіряє молодому голкіперу

Недовго музика лунала, недовго Кепа був незамінним!

У серпні 2018 року лондонський "Челсі" зірвав трансферний ринок, підписавши воротаря за рекордні 80 мільйонів євро. Молодий іспанський кіпер Кепа Аррісабалаґа вписав своє ім'я золотими літерами в історію футболу, адже за воротарів так багато ще не платив ніхто! Перехід Кепи сприйняли неоднозначно, аж надто багато поневірянь було серед вболівальників та експертів щодо його рівня майстерності. Все ж іспанець відразу  став основним воротарем "аристократів" ( хто б сумнівався, скільки грошей викинути), залишивши свого колегу Віллі Кабальєро дивитися футболу з лавки для запасних. Час йшов, сезон набирав оберти, і  Кепа доволі непогано справлявся зі своєю роботою, інколи, навіть, справді рятував команду.

Проте, в знаменитому фіналі проти "Манчестер Сіті" й пролунав перший тривожний дзвіночок. Кепа чи то навмисно не захотів, чи то не зрозумів жестів тренерського штабу і відмовився від заміни перед серією пенальті. Мауріціо Саррі просто оскаженів, італієць повірити не міг, що його авторитет буде підривати якийсь 24-річний хлопчак. Але Кепа продовжував махати руками, що з ним все гаразд,  і він не потребує заміни.

В результаті "Челсі" той матч програв і стало цілком зрозуміло, що характер у Кепи геть не ангельський. Скандал все ж вдалося якось втихомирити, але європейські ЗМІ ще довго писали про розкол в команді. 

Літом Саррі випала нагода очолити "Ювентус". Архіперспективний проект в рідній країні, найкращий гравець всіх часів у нападі і можливість провертати багатомільйонні трансфери - ну не відмовляються від таких пропозицій! А "Челсі" запросили на тренерський місток Френка Лемпарда, тренера, який ніколи не керував великими командами. Хоча Френк за час роботи з "Дербі Каунті" зарекомендував себе як тренер, що довіряє молоді та вміє з нею працювати. Здавалося б це чудова можливість для Кепи: почати все з чистого аркуша та прогресувати й прогресувати...

Англійський автор-аналітик Дерік Ям ще у 2018 році зробив велике дослідження й писав, що Кепа Аррісабалаґа дуже хорошо виконує функції польового гравця ( кількість передач, перший пас, точність дальніх пасів - все це у баска на високому рівні), але воротарські скіли ( гра на виходах та на воротарській лінії) не вражають навіть у порівнянні з іншими голкіперами Прем'єр - Ліги . Тоді це вважалося нонсенсом: невже "Челсі" прорахувалися й справді серйозно переплатили?

У нинішньому сезоні недоліки Кепи спливли на поверхню, це зрозумів й Лемпард. В січні ряд британських ЗМІ ( Cope, Daily Mail, The Telegraph, Standard)  повідомили, що наставник "аристократів" не бачить у своїх планах іспанського воротаря й просить керівництво виставити Кепу на трансфер. В останньому матчі чемпіонату проти "Лестера" місце у воротах зайняв досвідчений Кабальєро ( хоча не можна сказати, що він успішно замінив Кепу).

Сам Лемпард на питання про те, чому у стартовому складі з'явився Віллі Кабальєро, а не Кепа, відповів нечітко : " Віллі та Кепа дуже близькі. Вони працюють пліч-о-пліч кожен день, але сьогодні я відчув, що можу зробити таку заміну, оскільки вірю у Віллі. Він - справжній професіонал. Я вірю у кожного з них, але сьогодні я вибрав Віллі. " Не дуже інформативно, правда ж?  Але Френка зрозуміти можна, не варто обговорювати з журналістами "внутрішню кухню". А от показники Кепи цей сезон і справді, м'яко кажучи, не вражають.

1. Кепа пропустив 6 голів із-за меж штрафного майданчика. Більше, ніж будь-який голкіпер в АПЛ.

2. Воротарська інфографіка. Шкала зліва показує, скільки голкіперу треба часу на один сейв, знизу - шкала показує наскільки воротар більше або менше середнього відбиває ударів.

Кепа програє за цими показниками більшості воротарям Англійської Прем'єр - Ліги.

3. Різниця між пропущеними голами та очікувано пропущеними також не радує: 28,0 / 22,23. Кепа часто не тільки не виручає, але й привозить.

4. Відсоток сейвів у іспанського голкіпера також дуже низький: лише 55%. Половина... Ну і як підсумок, за результатами дослідження порталу Squawka серед десятки воротарів, які здійснюють сейви найчастіше, Кепі навіть місця не знайшлось.

Тому й не дивно, що Лемпард шукає нового кандидата на воротарське місце. Кепа - молодий та перспективний голкіпер, який має багато сильних сторін, але от звання найдорожчого кіпера світу він аж ніяк не виправдовує...

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты