Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольна Солянка/У 90-х «Динамо» грало у жовто-синій формі британського хайпового бренду. Зараз він на дні

У 90-х «Динамо» грало у жовто-синій формі британського хайпового бренду. Зараз він на дні

Історія колись топового бренду Admiral Sportswear.

Автор — Алексей_23
20 сентября 2019, 16:25
12
У 90-х «Динамо» грало у жовто-синій формі британського хайпового бренду. Зараз він на дні

Історія колись топового бренду Admiral Sportswear.

Багато, хто зараз вже і не згадає бренд спортивного одягу Admiral Sportswear, який був дуже популярним на початку 70-их років минулого століття в Англії, а потім - і у всій Європі. Нині, несправедливо забутий, ветеран футбольного одягу є технічним спонсором маловідомих команд та низькорейтингових збірних, проте саме Admiral зробив справжню революцію у футболі, створивши концепції, якими зараз успішно користуються його імениті конкуренти - Umbro, Adidas, NB та інші.

Визначальний чемпіонат світу.

Компанія "Admiral" була створена у 1914 році в Лестері. Але на світанку своєї діяльності виробляла лише нижню білизну, ідея просувати бренд футбольної форми прийшла до тодішнього власника компанії, Берта Патріка, після перемоги збірної Англії на домашньому чемпіонаті світу в 1966 році.

Уже в 1974 році  "Admiral" підписала перший контракт з футбольним клубом "Лідс Юнайтед". Берт Патрік розумів, що зростання зацікавлення до футболу серед людей, а також поява кольорового телебачення може стати золотою жилою для його компанії.

Концепт форми "Лідс Юнайтед" 1974 року.

Компанія трикотажу Берта Патріка, "Адмірал", почала виготовляти офіційний футбольний комплект в Англії - так вона стала першим виробником, хто на футболках клубів включив свій логотип. Така ідея розміщення логотипу, мала геніальне пояснення: перед початком матчу, коли гравці виходили з підтрибунного приміщення, камера фокусувалася на гравцях, тому саме там було найкраще видно технічного спонсора.

Проте, таке рішення несло за собою чималі витрати - він був змушений платити Футбольній асоціації 15 000 фунтів на рік. 

Якщо, Ви все ще скептично ставитесь до геніальності Берта Патріка, ось вам ще один факт. Революційна ідея обмежувалася не лише випуском футбольного одягу для низки клубів Туманного Альбіону. Берт Патрік вирішив запустити виробництво форм-реплік для вболівальників, зокрема і для дітей. І це стало справжнім проривом у фанатській культурі! Угода з Футбольною асоціацією дозволила компанії продавати футболки репліки за 5 фунтів, а повний комплект ( шорти + шкарпетки)  - за 9 фунтів.

Продажі зросли в рази, адже як говорив сам Патрік в інтерв'ю The Telegraph: " До цього вболівальники брали шарфи, брязкальця та капелюшки на матчі. Якби ви хотіли, наприклад, сорочку Лідса, ви купили б білу сорочку, а також  купили б значок улюбленого клубу та попросили б вашу маму, щоб пришити його. Я побачив можливість уболівальників носити той же комплект, що і команда. Нещодавно ми виграли Кубок світу, і також, в той же час, з'явилося кольорове телебачення, тому я подумав, що створення барвистих сорочок викличе великий інтерес."

Берт Патрік, 2014 рік

До початку 1980 року "Адмірал" став справжнім гегемоном в сфері футбольного одягу, підписавши контракт з іншими великими клубами поряд з Лідсом Юнайтед, такими як Манчестер Юнайтед , Ковентрі Сіті, Портсмут, Тоттенхем Хотспур, Саутгемптон та Вест Хем. Він також розвивався за межами Англії, випускаючи форму для Абердіна, Данді та Мадвелл у Шотландії. Югославський  клуб "Червона зірка" ( звична назва для вуха вболівальника - "Црвєна Звєзда"), Ейнтрахт Франкфурт, італійські клуби Болонья та , швейцарський клуб Сервет, шведські гіганти Мальме , низка збірних по всьому світу - всі вони грали матчі з логотипом "Admiral" на грудях.

Вінтажна реклама Admiral Sportswear, 1978 рік

Страйкер "Тоттенхему" Марк Фалько в стильній формі Admiral, 1979 рік.

Падіння та злет. 

"Admiral" розпочав десятиліття з запуску нового комплекту для збірної Англії, першого нового набору за майже 6 років. Цей комплект був вперше одягнений у матчі проти збірної Аргентини на стадіоні "Вемблі" 13 травня. Для команди "трьох левів" цей комплект видався фартовим, південноамериканці зазнали фіаско, з рахунком 1:3.

Кевін Кіган в футболці збірної Англії від Admiral, 1980 рік.

Однак 1980-ті роки ознаменувались періодом занепаду марки "Адмірал", оскільки він почав втрачати контракти з основними клубами. На ринку з'явилися Umbro ( співвітчизник) та всім відомий міжнародний бренд Адольфа Даслера.

Незважаючи на те, що "Admiral" все ще дотримувався контракту зі збірною Англією, компанія була визнана банкрутом у 1982 році.

Але, немов пташка Фенікс, "Admiral" піднявся з попелу уже через рік та продовжував забезпечувати клуби Європи своїми футбольними комплектами. В кінці 1980-х до списку клієнтів фірми були додані Бредфорд-Сіті, Кардіфф-Сіті, Крістал Пелас, Халл-Сіті та Суонсі. 

Футболка "Халл-Сіті" сезону 1986/1987.

20 століття невблаганно йшло до свого ендшпілю, футбольну Англію накривала криза, але компанія "Admiral" все ще розширювала свою виробничу географію.

"Саутгемптон", "Міддлсбро", "Бредфорд-Сіті", "Чарлтон Атлетик", "Вімблдон", "Хартс", "Мадвелл", "Рейнджерс", "Партизан Белград" та багато інших підписували угоди з англійським виробником.

Неоминула ця хайпова тенденція й Україну. У 1989 році київське "Динамо" також стало клієнтом всесвітньо відомої компанії.  Кияни протягом трьох сезонів виступали у комплектах "Admiral", а у 1990 році, за безпосередньої участі першого президента київського клубу Віталія Безверхого, столичний клуб отримав нову концепцію форми у стилі національних кольорів ( жовта футболка та сині шорти). Перший матч у патріотичній формі кияни зіграли проти московського "Торпедо" 25 серпня 1990 року.

Саме в таких кольорах київське "Динамо" виграло чемпіонат СРСР 1990 року.

І знову занепад...

Після періоду відносної бездіяльності в середині 1990-х торгова марка "Адмірал" була придбана компанією Hay & Robertson plc в 1997 році, а право власності було передано International International Licensing plc plc в 2002 році.

У 2000 році «Адмірал» увійшов у світ крикету і був офіційним постачальником  для команди Англії з крикету до 2008 року (спонсорство тоді взяло на себе компанія Adidas, і тут зуміли насолити старшому брату). До 2001 року він також став постачальником комплектів для крикетних команд у Вест-Індії та Південній Африці, а також постачав команду Канади на Кубку світу з крикету 2003 року, що проводився в Південній Африці. Однак Адмірал підтримував зв'язок з англійським футболом, спонсоруючи Лідс Юнайтед аж до кінця сезону 2007–08.

У 2011 році Admiral Sportswear Limited придбала права торгової марки Admiral для більшої частини Європи, Близького Сходу та Північної Африки з наміром пожвавити спортивний бренд спадщини.

На даний час «Адмірал» продовжує спонсорувати низку футбольних команд у всьому світі, але, безумовно, пік популярності британської компанії вже далеко позаду.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты