Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольна Солянка/Титульні спонсори українських клубів

Титульні спонсори українських клубів

За часів радянської епохи не можна було і уявити, щоб футбольна команда вийшла на поле у футболках з рекламними написами. Проте все ж, за кілька років до падіння СРСР одна команда змогла « прорубати рекламне вікно у Європу»…

Автор — Алексей_23
20 августа 2019, 16:02
10

Можливо, мені доведеться розчарувати читача, але наші команди, на відміну від нижчолігових європейських клубів не звертаються за допомогою до борделів, продавців огірків та похоронних бюро.

 

Екскурс в історію

 

За часів радянської епохи не можна було і уявити, щоб футбольна команда вийшла на поле у футболках з рекламними написами. Проте все ж, за кілька років до падіння СРСР одна команда змогла « прорубати рекламне вікно у Європу»…

Київське «Динамо», взимку 1987 року проводило збори в Мюнхені, і там киянам зробили пропозицію зіграти в комерційному турнірі з міні-футболу. Але була одна умова – «киянам» потрібно було зіграти в червоній формі з надписом «Commodore», який символізував назву компанії, що довгий час була помітним гравцем на ринку персональних комп'ютерів (починаючи з 1980 року).

По закінченню турніру, «Динамо» вирішило не прощатися зі своїми новоспеченим партнером, і продовжила співпрацю з Commodore до 1988 року.

Таким чином, «Динамо» Київ стала першою радянською командою, в якої з’явився спонсор .

У наш час, титульні спонсори – практика доволі поширена, і переважна більшість клубів Favbet Ліги розташовує їх на футболках своїх гравців.

 

Букмекери, букмекери і ще раз букмекери...

«Шахтар».

Титульний спонсор – Parimatch.

Напередодні старту сезону 2019-2020, донецький клуб вирішив змінити титульного спонсора вперше за 13 років. Ним стала букмекерська контора Parimatch, яка нещодавно була офіційним спонсором Української Прем’єр Ліги. З 2006 по 2019 роки  на формі донеччан була абревіатура компанї System Capital Management (SCM).

Перший матч з новим спонсором команда провела 28 липня 2019 року в Суперкубку України.

 

«Динамо».

Вже минає четвертий рік з тих пір, як кияни не мають титульного спонсора. Спершу на футболках був розміщений вислів «No to racism», а останнім часом гравці виходять на поле лише з емблемою клубу та емблемою технічного спонсора.

Президент київського «Динамо» Ігор Суркіс так відповів на питання чому у команди немає титульного спонсора: "Я вам скажу відверто, інтерес є, але ті суми, які пропонують - це значить на довгі роки знизити планку свого бренду. Ми не шукаємо нікого, і не стоїмо з простягнутою рукою, щоб був спонсор. Буде цікава пропозиція - ми її розглянемо.»

 

«Олександрія».

«Олександрія» також не має титульного спонсора, але на їх футболках розміщений генеральний партнер – Agrovista.

Це інтегрована аграрна корпорація, діяльність якої базується на застосуванні новітніх технологій виробництва та зберігання продукції. У липні 2018 року ДК «УкрАгроКом» та «Гермес-Трейдинг» змінила назву, трансформувавшись в групу з закордонним холдингом AgroVista.

«Зоря».

Титульний спонсор – Фаворит Спорт

У липні 2017 року футбольний клуб «Зоря» оголосила про укладення спонсорської угоди з букмекерською компанією Фаворит Спорт.

У матчі «Зоря» та СК «Дніпро–1», який проводився в рамках другого туру цьогорічного розіграшу чемпіонату України стався доволі дивний та курйозний епізод. Два футболіста луганчан, Віталій Вернидуб та Пилип Будківський вийшли на поле у футболках без емблеми титульного спонсора. У інших дев’яти гравців команди напис був присутній. Під час перерви помилку виправили – у другому таймі захисник та нападник вийшли у футболках, де логотип вже був.

 

«Маріуполь».

Титульний спонсор – Фаворит Спорт.

Приазовці також підписали партнерську угоду з Фаворит Спорт у 2017 році. Про терміни угоди сторони не повідомляли, але логотип міститься на футболках «Маріуполя» от вже третій рік.

Проте, як і в ситуації із «Зорею», без конфузів не минулося. Все та ж букмекерська компанія «Фаворит Спорт» стала титульним спонсором  вищої української ліги, тому всі команди мають носити на рукавах футболок новий логотип ліги. «Маріуполь» чомусь проігнорував це правило і вийшов на старт сезону у футболках із старим логотипом. Цікаво вийшло: демарш влаштував клуб, титульний спонсор якого і є титульним спонсором чемпіонату! Але,  в керівництві пояснили, що просто не встигли перешити форму, і ніякої зради тут немає.

 

«Львів».

Титульний спонсор – АЗС «Glusco».

Клуб зі Львову знайшов нового титульного спонсора у 2018 році. Мережа Glusco в Україні налічує 127 автозаправних станцій і 6 нафтобаз, які компанія викупила в компанії «Роснафта»

До речі, зустріч представників футбольного клубу «Львів» та титульного спонсора відбулася на оновленому АЗК «Glusco» у с. Тростянці, Львівської області.

Також у 2018 році компанія підписала партнерську угоду з рівненським «Вересом».

 

«Десна».

Титульний спонсор – Фаворит Спорт.

І знову букмекери… Чернігівська команда та «Фаворит Спорт» підписали угоду влітку 2018 року. «Робити перші кроки складно, а кидати виклик найкращим — страшно. Знаємо це, бо самі були новачками. Тому і вирішили підтримати клуб з Чернігова. Ми бачимо перед собою хлопців сповнених рішучості доводити, що вони у Прем’єр-лізі не випадково», - так прокоментували підписання угоди у букмекерській компанії.

 

«Карпати».

Титульний спонсор – MARATHONBET.

Перед сезоном 2018-2019, «леви» також приєдналися до когорти команд, в яких титульний спонсор – букмекерські контори. Тому напередодні старту нового сезону ФК «Карпати» і компанія MARATHONBET уклали договір про співпрацю. У червні 2018 року MARATHONBET став глобальним партнером чемпіона Англії ФК «Манчестер Сіті». Крім цього, MARATHONBET має спонсорські угоди з такими клубами, як «Жирона» (Іспанія) і «Хайберніан» (Шотландія).

 

«Ворскла».

Титульний спонсор - Ferrexpo.

«Ferrexpo AG» — група компаній, що зареєстрована у Швейцарії. У групу входять кілька виробників залізної руди в Полтавській області України.

 Зовсім нещодавно букмекерська компанія Parimatch підписала партнерську угоду із фк «Ворскла». Угода розрахована на один рік, і вже в матчі проти «Дніпра-1» гравці полтавського клуба вийшли з новим логотипом.

 

«Олімпік».

Титульний спонсор - ?

«Олімпік» - клуб-суцільна загадка. На футболках донеччан можна помітити логотип букмекерської контори Parimatch, але немає достовірної інформації, що саме ця компанія є титульним спонсором клубу.

 

«Колос».

Титульний спонсор – Svitanok.

Клуб із найменшого населеного пункту в історії чемпіонатів України також має свого титульного партнера. Цепідприємство, яке об'єднує кілька населених пунктів - с. Ковалівку і Вінницькі Стави, Паляничинці і Червоне.

 

СК «Дніпро – 1»

Команда – новачок Favbet Ліги на своїх футболках не розміщує жодних спонсорів, крім технічного ( яким є Nike). Чому так, залишається лише здогадуватися.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты