Tribuna/Биатлон/Блоги/Genius/Прогноз на посткарантинний біатлонний сезон: гегемонія Бьо, регрес Вірер та стрімкий підйом шведської збірної

Прогноз на посткарантинний біатлонний сезон: гегемонія Бьо, регрес Вірер та стрімкий підйом шведської збірної

Прогнози на передолімпійський сезон 2020/2021 задовго до його початку

Блог — Genius
2 мая 2020, 18:25
4
Прогноз на посткарантинний біатлонний сезон: гегемонія Бьо, регрес Вірер та стрімкий підйом шведської збірної

Травень – місяць не зимовий. Травень – місяць не біатлонний. Так гадають більшість фанів біатлону, але помиляються дещо. Чому? Тому що саме у цей період значна частина біатлетів прокидаються після квітневої «сплячки» і виходять на траси (здебільшого лижеролерні), щоби починати підготовку до нового сезону із прицілом на зиму. Пауза після завершення змагань у березні та закатки маленька, а цьогоріч ще й добряче змазана коронавірусною епідемією, бо біатлоністи не відпочили так, як, можливо, бажали.

Дуже хочеться думати, що влітку та восени представникам найголовнішого зимового виду спорту будуть надані всі можливості для спокійної та цілеспрямованої підготовки. Ще дужче кортить фанам, щоб жахливі карантинно-пандемічні часи залишилися позаду і вже взимку, а якщо пощастить і раніше, можна було без перешкод підтримати улюблених спортсменів на міжнародних чи місцевих змаганнях.

Початок травня – цілком можливо не найкращий час, щоб давати прогнози на майбутній сезон, до старту якого ще більш ніж півроку. Але я насмілюся з огляду на показники минулих змагань і вже відомі плани біатлетів та їх тренерів змоделювати топи найкращих спортсменів та збірних команд. А потім, безпосередньо перед стартом сезону (а ми всі дуже сподіваємося, що все буде добре), оцінити ситуацію більш тверезо та виважено, змінивши думки або ж підтвердити оціночні домисли даного періоду. Поїхали.

Прогнозований топ-20 Кубка світу серед біатлону сезону 2020/2021 (чоловіки)

1.       Й. Т. Бьо (=)

2.       К. Фійон-Майє (+1)

3.       Е. Жаклен (+2)

4.       Й. Дале (+5)

5.       Т. Бьо (-1)

6.       С. Дестьо (=)

7.       Б. Долль (+1)

8.       О. Логінов (-1)

9.       В. Крістіансен (+1)

10.   С. Лагрейд (+33)

11.   Ф. Хорн (+7)

12.   Ф. Ляйтнер (+10)

13.   Й. Кюн (=)

14.   Д. Підручний (+3)

15.   Ф. Клод (+4)

16.   Е. Бьонтегор (-4)

17.   А. Пайффер (-6)

18.   Я. Фак (-4)

19.   М. Єлісєєв (-4)

20.   С. Самуельссон (+8)

Прокоментую свій вибір ймовірних топів майбутнього сезону. Мабуть, 99% опитаних щодо фаворита наступної зими назвуть Йоханнеса Бьо, не тільки ваш прогнозист так гадає. «Рудий» свого останнього слова ще не сказав і явно буде намагатися бити рекорди один за одним, забираючи медалі різного гатунку у свою кишеню. Зважаючи на досвід минулого сезону, молодший із славних братів може запросто навіть дати фору супротивникам у 2-3 етапи, чому б і ні? Намагатиметься нав’язати боротьбу за великий кришталевий глобус Кантен Фійон-Майє. Француз, якому залишилася спадщина після відходу Фуркада, навряд чи буде феєрити та показувати фокуси, притаманні Мартену, але пручатися точно зможе. Куди більше на спадкоємця великих Пуаре та Фуркада схожий Емільєн Жаклен. Молодий француз стрімко увірвався в еліту чоловічого біатлону і не має відпустити шанс стати великим біатлоністом, який вже через сезон-два точно добряче пошарпає нерви Бьо-молодшого. Ну а поки Жаклену є куди підійматися, наприклад в топ-3.

Ще один Йоханнес, але молодший і досі перспективний, Дале після топ-10 минулого сезону має покращувати ситуацію. Наприклад, почати заїжджати у «призи» час від часу і рухатися вперед у рейтингу. Є ще порох у порохівницях у старшого Бьо. Тар’єю тягатися із братом уже напевно зась, але стабільність виступів дозволить замахнутися на високі місця неодноразово. Продовжує норвезько-французьку суміш Сімон Дестьо. Здається, він пройшов ту точку, коли потрібно набирати і сподіватися на боротьбу за великий кришталевий кубок. Швидкість вже не та і стабільність стрільби покульгує, проте загальна статистика демонструє спроможність Сімона зберегти сталість позицій.

Повинні помінятися місцями в порівнянні з минулим сезоном Долль та Логінов. Німець страждав від поганої стрільби стоячи та психології, але спортсмен рівня топ-3 або хоча б топ-5 рано чи пізно зможе «виїхати» із ями, куди у свою чергу ризикує занурюватися далі Логінов. Цькування за епотлонізм, тиск від суперників, обшуки та непорозуміння у стані своєї ж збірної штовхатимуть у прірву Олександра, тому топ-10 йому буде за розкіш. Не має випадати із гарячої десятки Ветле Крістіансен, а його молодший колега по збірній Стурла Лагрейд ризикує стати відкриттям сезону. Уже у березні він штурмував топ-15 у гонках Кубку світу та здобув срібло єврофоруму, далі дорога відкрита до нових звершень, до того ж самоусуваються конкуренти – Біркеланд завершив кар’єру, а Стрьомсхайм не вміє стріляти, тому стеля – Кубок IBU.

Спритний Філіпп Хорн, якщо виправить свою бездарну статистику стрільби (76%) зможе боротися за топ-10 Кубка світу. Стрибнути вище має нагоду й австрієць Фелікс Ляйтнер, якому пророчать статус лідера збірної, стабільність на рубежі й помірковані швидкості допоможуть таланту розкриватися масштабніше. А от Йоханесс Кюн, здається, ризикує застрягти на місці, проблеми зі стрільбою навряд чи вщухнуть. Наш Дмитро Підручний крок за кроком стає елітним спортсменом, якому до снаги покращувати результати. Мріяти про небувалі вершини не варто, а от заїхати декілька разів у «квіти» та демонструвати добротні результати, якщо не турбуватиме спина, Діма може – пробитися у топ-15 кращих біатлетів Кубку світу було б непогано.

Для поліпшення становища відкрита дорога у Фаб’єна Клода. Мінус конкурент Мартен, тихохідність Гігонна та неспроможність решти допоможуть французу можливо навіть стати четвертим естафетником та надихнуть вирішити проблеми зі стрільбою. Натомість регресу чекаю від когорти спортсменів, таких як БьонтегорПайффер, Фак та Єлісєєв. Вони є фаворитами у змаганні за топ-20 проте позиції здаватимуть. Ерлен не сяятиме яскраво на фоні своїх стрімкіших норвезьких колег-візаві, Арнд уже потихеньку проходить свої пікові можливості як і Яков власне, а Матвєю не вистачає стабільності на весь сезон. Піднятися має шанси Себ Самуельссон, молодий швед трішки розгубив потенціал у минулому сезоні, але в наступному повинен повернути втрачене.

Хто ще зможе поборотися за топ-20, то це найімовірніше Ю.Еберхард, Л. Хофер, А. Прима, М. Крчмар, Є. Нелін, Б. Вегер, Ф. Наврат. Не здивуюся, якщо шалено прогресуватимуть А. Смольський, Т. Сеппяля чи то пак китаєць Ф. Чен, все-таки Олімпіада попереду.

Прогнозований топ-20 Кубка світу серед біатлону 2020/2021 (жінки)

1.       Х. Еберг (+3)

2.       Д. Херрманн (+1)

3.       М. Олсбю-Ройселанн (+2)

4.       Д. Вірер (-3)

5.       С. Нільссон (new)

6.       Т. Екхофф (-4)

7.       Ж. Сімон (+1)

8.       М. Давідова (+6)

9.       І. Тандреволд (-2)

10.   Ф. Пройсс (-4)

11.   Ж. Бреза (-2)

12.   П. Фіалкова (+1)

13.   М. Хойніш (-1)

14.   Л. Віттоцці (-4)

15.   Л. Хеккі (+7)

16.   А. Бескон (-1)

17.   М. Брурссон (+3)

18.   Дж. Скоттхайм (+27)

19.   Л. Хаузер (-1)

20.   М. Тодорова (+27)

Ханна Еберг, на мою думку, дозріла до того, щоб стати найкращою біатлоністкою світу. Молодий вік, вже хороша швидкість та пристойна стрільба дозволяють шведці зробити спурт назустріч мрії багатьох. Але от психологію на рубежі варто б підтягнути. Так як це зробила Деніз Херрманн наприклад. Для екс-лижниці звітний сезон може стати піковим у кар’єрі біатлоністки, всі передумови для цього є. Німкеня може зачепитися й за глобус, проте є певні сумніви щодо спроможності тримати марку без провалів. Топ-3 світить норвежці Марте Олсбю-Ройселанд. Рекордсменка ЧС-2020 не змогла тримати феєричну форму цілий сезон через хвороби та бережливість, навряд чи обійдеться Марте без збоїв і в наступному циклі, тому великий кришталевий поки ще недосяжний.

Провалитися у результатах ризикує Доротея Вірер. Італійська красуня «карантинить» на повну із бокалами алкогольних напоїв та солодощами і має сумніви щодо мотиваційної складової на наступний сезон. Певен, що Доро схаменеться, але не втримає великий кришталевий глобус. Із розряду «а хтозна» в топ-5 я поставив шведку Стіну Нільссон. Екс-лижниці та дебютантці біатлонного світу вже пророчать небувалі успіхи зі старту, запевняючи, що вона затьмарить навіть стрімку Деніз. Поживемо-побачимо, але здається шведи видресирують Стіну до захмарного рівня. Тіріл Екхофф, не вигравши боротьбу за Кубок у минулому сезоні, похнюпиться і знову буде виступати як на американських гірках, гайсаючи від успіху до провалу і навпаки. Ну принаймні такі мої думки, насправді норвежка достойна бути як мінімум у топ-3 кращих безумовно.

Жюлья Сімон у минулому сезоні уже затьмарила свою більш розкручену на публіку однолітку та колегу по команді Жюстін Бреза. Майже напевно зробить вона це і у майбутньому. Сімон до снаги боротися і за більші висоти, якщо виправить свої огріхи у стрільбі. Має додавати у стабільності результатів Маркета Давідова. Представниця Чехії вже неодноразово забігала у «призи» і якщо буде робити це ще вправніше, то прогрес у рейтингу неминучий. Інгрід Тандреволд важко зібратися на весь сезон, а перебування у тіні більш могутніх норвежок Тіріл та Марте не йде на користь, тому третій номер буде виправдовувати свій тягар і трішки буксувати. Топ-10 не повинен втратити Франциску Пройсс. Німкеня має схильність до хворобливості та спадів, отже є ймовірність, що Франці потісниться з позицій, проте залишиться в десятці кращих.

А от випасти із топ-10 має нагоду Жюстін Бреза. Француженка ніяк не впорається зі стрільбою, особливо лежачи, і не видно прогресу у боротьбі самої з собою, а на одній швидкості не виїдеш як відомо. «Рокіровочку» мають влаштувати Пауліна Фіалкова та Моніка Хойніш. Здається, все ж потужнішою є саме словачка. Ліза, Ліза…Віттоцці не витримала випробування славою та конкуренцією у команді з Доро, тому стрімко впала у минулому сезоні. Трішки пригальмувати падіння Ліза зможе і перший етап в естафеті тягнутиме на собі, проте зриви на вогневих рубежах в особистих гонках вилізатимуть боком. Прогресуватиме напевно Лєна Хеккі. От їй на противагу проблеми зі стрільбою має компенсувати бойовий дух швейцарського колективу, а успіхи команди надихнуть на топ-15 в особистому заліку.

На плаву і видноті має залишитися Анаїс Бескон. Француженка потужними вистрілами у виступах доводитиме конкурентоспроможність ще не раз. Десант із Швеції у топ-20 «ризикують» поповнити Брурссон і Скоттхайм. Для першої це має бути збереження своїх позицій, а для другої – стрімке «підвищення» та можливий виграш конкуренції у сестри Еберг та Перссон. Потенціалу та характеру Джоанні не позичати, вона це вже довела. Стабільність стрільби та поміркований хід втримають позиції у топ-20 для австрійки Хаузер. А от вскочити туди може сенсаційна болгарка Тодорова. Однолітка Бех дебютувала у Кубку світу і не злякалася, тому може захопити нові вершини.

Хто ще зможе поборотися за топ-20, то це найімовірніше В. Хінц, С. Міронова, І. Кривко, І. Фіалкова, К. Жук. Є певні надії і на українок. У топ-30 як мінімум мають шанси заїхати двоє – Джима і Підгрушна у передолімпійський сезон будуть мотивовані та більш стабільні, якщо зі здоров’ям уникнуть проблем звісно.

Прогнозований топ-10 Кубка світу серед біатлону сезону 2020/2021 (чоловічі збірні)

1.       Норвегія (=)

2.       Франція (=)

3.       Німеччина (=)

4.       Росія (=)

5.       Швеція (+2)

6.       Україна (=)

7.       Австрія (+2)

8.       Білорусь (=)

9.       Словенія (-4)

10.     Італія (=)

У топі чоловічих збірних великих зрушень не передбачаю. Кістяк топ-4 має всі шанси залишитися аналогічним попередньому сезону. Норвегія і далі навряд чи помічатиме конкурентів, маючи найбільшу глибину складу. Франція не має серйозно відчути втрату Мартена, проте у боротьбі зі скандинавами буде важче. Німецька збірна через певну нестабільність таких персонажів як Кюн та Хорн страждатиме і стрибнути вище не зможе. Четвертою силою залишиться Росія внаслідок безальтернативності.

«Жовто-сині» замкнуть топ-6. Шведи мають більше шансів через структурованість, а наростаюча стабільність наших українських хлопців ще не раз змусить переживати за них в окремих гонках, бо «призи» ймовірні. Для Австрії стелею стає сьома сходинка, адже втрата Ланді, старість Едера, нестабільність Джуліана Еберхарда не зможуть бути нівельовані лише одним ростом Ляйтнера. Молоді білоруси будуть нахабніти, але вище голови стрибати рано. Це зробили у минулому сезоні словенці, але то було скоріше виключення із правил і спад у результатах неминучий. Італійці підпускатимуть молодь, але досвід Хофера і Віндіша збережуть топ-10 для представників Апенін. 

Прогнозований топ-10 Кубка світу серед біатлону сезону 2020/2021 (жіночі збірні)

1.       Швеція (+4)

2.       Норвегія (-1)

3.       Німеччина (=)

4.       Франція (=)

5.       Швейцарія (-3)

6.       Україна (=)

7.       Росія (=)

8.       Італія (+1)

9.       Польща (+1)

10.     Австрія (+1)

Ось у жіночому рейтингу можливі кардинальні зрушення. Швеція здатна, наприклад, вискочити на верхівку, потіснивши звідти Норвегію. Чому? Бо глибина складу жовто-синіх дозволяє це зробити. Сестри Еберг, новоспечена біатлоністка Стіна Нільссон, Брурссон, Перссон та Скоттхайм проти Екхофф, Ройселанд, Тандревольд…а далі хто? Тріо норвежок потужніші, але шведки зможуть зруйнувати гегемонію своїх сусідок на мою думку. Німеччина та Франція зі своїми проблемами напевно залишаться на своїх позиціях. А от швейцарки після феєричних виступів логічно втратять ходу, не настільки критично, просто із поваги до топових збірних вони залишаться в топ-5, але не стрибнуть вище голови.

Україна із приходом Санітри до тренерського керма навряд чи прогресувати тут і зараз. Є певні позитивні моменти, але зміна поколінь та схильність спортсменок не тримати стабільність на дистанції змусять задовольнитися тим, що є, а саме шостою позицією та можливим вистрілом приміром на ЧС. Росіянки, ймовірно, теж залишаться тупцювати на місці, повернення всяких Віролайнен, Глазиріної у склад не врятує. А от італійки, полячки та австрійки можуть трішки піднятися вверх, бо Чехія не виїде на самій лише Давідовій.

Ось такими вийшли рейтинги ймовірних найкращих біатлетів в особистих та командних заліках. Позитивний погляд на питання прогнозу моделює саме таку ймовірнісну картину подій. Як буде насправді – покаже час.

Згодні із моїми прогнозами або маєте кардинально інші думки щодо долі наступного біатлонного сезону? Пишіть у коментарі, що вважаєте з цього приводу.

Другие посты блога

Все посты