Tribuna/Футбол/Блоги/Гегемония футбола/Чорна пантера. Історія Патріка Клюйверта

Чорна пантера. Історія Патріка Клюйверта

Дмитро Шостак про всебічного Патріка Клюйверта.

24 мая 2017, 15:18
2
Чорна пантера. Історія Патріка Клюйверта

Дмитро Шостак про всебічного Патріка Клюйверта.

Патрік долучився до Аяксу 1984-го у 8 років, аби через 10 років з'явитися на професійному рівні. Він став справжньою знахідкою для клубу. Та вже в першому сезоні дорослого футболу ще такий юний гравець забив вирішальний гол в фіналі Ліги Чемпіонів в ворота “Мілана”, які захищав Себастьяно Россі. Саме Клюйверт змусив причаїтися зірковий італійський клуб, та й ощасливити шанувальників Аякса, які вже забули як то воно тріумфувати в Кубку Європейських Чемпіонів. Епоха Круїффа засипалась пилом, вже як 22 роки пройшло, коли ті самі 1:0 відрізняли двох фіналістів.

“Аякс” – клуб, славу якого кували вихованці. Якщо взяти для статистики кращих бомбардирів чи рекордсменів по кількості матчів, то це добре видно.

Клюйверт легко орієнтувався в складних ситуаціях, міг забити після любого розіграшу м’яча своїми партнерами, створити момент і реалізувати – не було проблемою. Його якості є ідеальними. Адже, реалізація, гра головою, швидкість, мобільність, вибір позиції – необхідні для нападника якості, та й не так багато гравців останньої позиції мають їх в арсеналі. Клюйверт робив складний епізод простим, навіть занадто. Безперечно, “Аякс” середини 90-х мав не аби яку згуртованість в атакувальних діях, що готувало Клюйверту почву для моменту.

Клюйверт – ніби пантера, яка несеться вперед з невеликими зупинками та переступами. Щось подібне зараз приходеться спостерігати в грі Маркуса Решфорда, якщо звернути увагу на вік, зріст, техніку, реалізацію.

Кращі голи Клюйверта часто виходили після прострільних передач з флангу. Суринамський хлопець добре бачив ворота та воротаря, а вишукані голи стали його родзинкою.

Тоді ще 15-й номер “Аяксу”, підштовхнувши лівою ногою м’яч собі на хід, згодом прикривши корпусом того від захисника “Мілана”, тією ж лівою він протикнув круглого в ворота. Шедевр. Цей гол багато хто з експертів вважає кращим в кар’єрі до того, що він безперечно найважливіший. Патрік задав тон своєму футбольному шляху. Тепер його почали знати, та й почали придивлятися ближче із зовсім іншими очікуваннями.

Перехід в “Мілан” обіцяв стати не менш феєричним, ніж його початок кар’єри в голландському флагмані. Але пішло то не так, як всі сподівалися. “Мілан” не вправі був тривожити дзвони, бо Патрік дістався їм вільним агентом. Він представ далеким від тогорічного бомбардирського вихлопу та командної гри.    

В “Барселоні” почував себе добре з такими партнерами як Рівалдо та Фігу, а пізніше – склав пару нападників із Савіолою. “Барселона” не мала великої відмінності з “Аяксом” 90-х. Все той-таки атакувальний футбол Круїффа. З часом почали виникати неприємності з партнерами, що призвели до прощання з “Барселоною”.  

В “Ньюкаслі” не було всім відомого голеадора та не помічалося швидкісної роботи з м’ячем. Його славний час пройшов. На пару з Аланом Ширером, який вже також розгубив кращі бомбардирські якості, а через 2 роки завершив кар’єру, вони виглядали пристарілими батечками. Далі були швидкі перебування в ПСВ, “Валенсії” та “Ліллі” – по одному сезону вдалось затриматись.

Якби там не було, але широке коло глядачів знають цю гру через міжнародні турніри. Серед них імена: Чемпіонат світу та Чемпіонат Європи. Клюйверт в збірній – приємна сторінка. Хоча, що там одна якась зашарпана сторінка, в складі “оранжевої машини” налічується вдосталь незабутніх моментів.

Пік прийшовся на Чемпіонат світу 1998 та ЄВРО-2000. Знову ж таки – це була епоха голландського футболу. Не скажу, що “золота”, бо їм зовсім трохи не вистачило в 1998-м, коли програли в півфіналі бразильцям, та в 2000-му, коли знову оступилися за крок до фіналу. ЄВРО-2000 проходив в Голландії та Бельгії, що тиснуло на Клюйверта та компанію. До того ж, у них гіркий досвід вже був, та й кістяк залишився майже незмінним. Наче прокляття нависло над голландським футболом, взявши свій початок ще за часів Йохана Великого. Що зробити, аби “летучі та не летучі” виграли таки міжнародний турнір? Забути про нещастя та зламати цю вже набридлу традицію. От тільки, кому прийдеться це робити остається питанням найближчого періоду…   

За 10 років виступів в національній команді Клюйверт забив 40 голів. Він установив планку, яку вже двічі побили, а саме – Хунтелаар та ван Персі. Завершив виступи неочікувано рано – в 27 років.

Син дебютував в “Аяксі” на професійному рівні в 17 років, чим перебив рекорд батька. Джастіну та його команді прийдеться докласти чимало зусиль, аби обіграти “Ман.Юнайтед” в фіналі Ліги Європи, який по імені своєму помітно не поступається “Мілану”, з яким мав справу Клюйверт-старший. Тепер час за трофеями та голеадорською майстерністю. Для цього з’явиться шанс сьогодні 24 травня 2017 року в Стокгольмі на стадіоні “Френдс Арена”, аби підняти кубок Ліги Європи та наблизитись хоча би трішки до свого знаменитого батька.            

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

ВВЛ. Теорія успіху
22 мая 2017, 18:37
3
Малыш Ней
10 марта 2017, 12:25
Барса, Барса, Барса
9 марта 2017, 14:15
Харизма святого Диего
2 августа 2016, 16:14
Дневники истории
25 июля 2016, 17:18
1
Эссе о комментаторах
13 марта 2016, 13:05
17
Все посты