Tribuna/Футбол/Блоги/Другой спорт/ «Забороняти займатись спортом через орієнтацію – московська дикість». ЛГБТ-спільнота розносить Рафаїлова

«Забороняти займатись спортом через орієнтацію – московська дикість». ЛГБТ-спільнота розносить Рафаїлова

Генеральний директор «Зорі» знову взявся за своє. Сергій Рафаїлов заявив, що не допустить в команді футболістів-геїв. ЛГБТ-спільнота України прокоментувала Tribuna.com ці висловлювання.

19 октября 2018, 08:15
161
 «Забороняти займатись спортом через орієнтацію – московська дикість». ЛГБТ-спільнота розносить Рафаїлова

Генеральний директор «Зорі» знову взявся за своє. Сергій Рафаїлов заявив, що не допустить в команді футболістів-геїв.  ЛГБТ-спільнота України прокоментувала Tribuna.com ці висловлювання.  

Віктор Пилипенко (учасник АТО, гей)

– Сергій Рафаілов, очевидно, людина старої формації і має шаблонні уявлення про геїв. Серед геїв, лесбійок, бісексуалів безліч спортсменів. Багато грає у професійний футбол. Дехто відкривається, хтось замовчує свою орієнтацію. Та це не означає, що їх в спорті немає. Так само, як і на фронті. Сподіваюсь, пан Сергій зрозуміє, що геїв він насправді бачить щодня – серед своїх знайомих, друзів та можливо рідних. Забороняти будь-кому займатись спортом чисто через орієнтацію – московська дикість. Так може мислити лише дуже обмежена, майже печерна людина. Сподіваюсь, пан Сергій переосмислить те, що ляпнув здуру. 

– Яку відповідальність повинна нести людина, яка так висловлюється і думає? «Зорі» варто було б звільнити Рафаїлова? 

– Та він же стара людина. Поговорити з ним. Спробувати переконати. Якщо ж він продовжуватиме говорити те, що ляпнув – так, звільнити. Бо це не професійно недопускати гравців до професійного футболу не через їх погану гру, а через орієнтацію. Можна уявити, скільком молодим хлопцям він життя зламав чи ще може зламати своїми печерними упередженнями. 

Тимур Левчук (керівник ГО «Точка опори ЮА», гей)

Такі висловлювання не мають місця в цивілізованому суспільстві. Ми не повинні лізти в ліжко один до одного, це порушення права на сімейне життя. Сексуальна орієнтація чи гендерна ідентичність гравця жодним чином не впливає на його вміння грати в команді чи у футбол. Тому Рафаїлова взагалі не повинні цікавити деталі особистого життя членів його команди. 

Така позиція директора клубу скоріше шкодить команді, адже він шукає ворогів у самій команді, тобто руйнує довіру в команді. Якщо члени команди не зможуть бути собою, довіряти один одному і поважати один одного, команда не зможе перемогти. 

На жаль, такі люди є всюди. Просто у цивілізованих суспільствах таких людей дуже мало, як результат в умовах відсутності небезпеки, ЛГБТ-люди готові відкриватися, бути відвертими з рідними, друзями чи колегами. А згідно з різними дослідженнями, люди, які мають друзів чи подруг з числа ЛГБТ, ставляться до спільноти набагато краще. Це пов‘язано з тим, що коли в тебе є такі знайомі, при абревіатурі ЛГБТ, людина візуалізує друзів і їхні буденні проблемі, які притаманні всім. 

Анатолій Єрема (телепродюсер, гей)

 

Наміри ще не є злочином, але якщо комусь відмовлять у доступі до команди з причини приналежності до ЛГБТ-спільноти, то це вже буде протизаконно. Мені лишень цікаво, як пан Рафаїлов збирається перевіряти цю приналежність. Особисто?

І так, причина такого ставлення – це і совкове мислення, і комплекси, і просто звичайне хамство. А щоби позбутися такої печерної гомофобії, варто було б щось прочитати про природу гомосексуалізму і бодай трохи поспілкуватися з тими хлопцями у кафе. Вони перш за все люди.

Олена Шевченко (голова LGBT NGO Insight, співголова Коаліції з протидії дискримінації в Україні)

Можу лише сказати, що ми чекаємо, що наступник Рафаїлова буде звертати увагу на професіоналізм гравців, а не на сексуальну орієнтацію, колір очей, чи, наприклад, віросповідання. Тоді і команда буде грати краще.

Я думаю, що люди, які оцінюють гравців не за професійними якостями, не мають працювати у цій сфері.

Богдан Глоба (лідер першої української ЛГБТ організації в США Proud Ukraine, гей)

В цивілізаційних, демократичних країнах за такі слова звільняють з роботи. Він має право на будь яку особисту думку, але дискримінація за сексуальною орієнтацією на робочому місці – кримінальний злочин.

Жоден менеджер не має права оцінювати людину і тим паче звільняти чи не брати на роботу людину через її сексуальну орієнтацію. Печерні погляди 18-го століття, яким не місце в 21-му столітті. 

Дмитро Фурдак (кореспондент Телевізійної служби новин на каналі «1+1»)

Заява Сергія Рафаїлова є традиційною гомофобською заявою, у ній немає нічого нового. Звичайно, вона є дискримінаційною. Адже навіть Трудовий кодекс забороняє дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації на роботі, а ФК «Зоря» є професійним футбольним клубом.

 Причини такого ставлення – банальні та очевидні – брак освіти, радянське виховання, а, можливо, і гра на публіку (хоча меншою мірою, адже Сергій Рафаїлов – не політик). 

Я би порадив пану Рафаїлов відбирати фуболістів, виходячи виключно з їхній навичок на полі, а не в ліжку.

Станислав Науменко, редактор гей-журналов «Stonewall» и «Один з нас»

«Я не допущу, чтобы они сюда попали» – это безусловная дискриминация. Если претендент устраивает тренера по всем параметрам, кроме сексуальной ориентации,  - то да, дискриминация.Дискриминационные высказывания в любой форме и по любому признаку – неприемлемы. Дискриминация в спорте – отдельная тема, в футболе она, думаю, искореняется сложнее, чем в каких-либо других видах спорта.

Дискриминация – не только от Совка (ведь и на Западе ситуация во многом была схожей, да и сейчас бывает всякое). Люди боятся непохожих, чужих – везде и всегда.

****

Tribuna.com звернулась за коментарем щодо гомофобської заяви Сергія Рафаїлова до ФФУ. Заступник голови ФФУ Юрій Запісоцький заявив, що вирішувати, чи стануть висловлювання об’єктом розгляду у федерації, буде контрольно-дисциплінарний комітет. 

– Я не можу сказати, чи будуть слова Рафаїлова розглядатися органами ФФУ. КДК володіє достатньою незалежністю, щоб вирішити це питання самостійно. Сумніваюся, що будуть ще якісь коментарі від адміністрації ФФУ. Як мінімум, до розгляду цієї справи КДК.  

– Розгляд цієї справи буде?  

– Я поки не готовий сказати.

У КДК поки ситуацію не коментують. 

Фото: ЦПК/Ірина Шаповалова, Platmor.ma, Bigmir.net

Лучшее в блогах
Больше интересных постов