Tribuna/Баскетбол/Блоги/BackDoorCut/Залишитися в «Дніпрі» – найкращий варіант і для Санона, і для клубу

Залишитися в «Дніпрі» – найкращий варіант і для Санона, і для клубу

Вдома Іссуф отримає довіру і побореться за медалі.

Блог — BackDoorCut
Автор — Maxim Gayovyy
5 июля 2020, 16:55
9
Залишитися в «Дніпрі» – найкращий варіант і для Санона, і для клубу

Від редакції: ви знаходитеся в блозі BackDoorCut. Його автор чудово розбирається в баскетболі, цікаво пише про український чемпіонат і збірну. Підтримайте його плюсами, підпискою і коментарями.  

***

Ліга Чемпіонів ФІБА офіційно сповістила про участь номінального чемпіона України «Дніпра» у кваліфікації турніру.

Поза всяким сумнівом, це прекрасні новини для нашого баскетболу. ЛЧ і в минулі сезони постійно піднімала свій рівень, але тепер навіть найбільші критики проекту змушені визнати – турнір вже перебуває на рівні Єврокубка і навряд чи зупинятиметься на досягнутому.

Дніпряни зі свого боку вже давно говорили про те, що збираються йти в ЛЧ, користуючись своїм правом найкращої команди України. Очікувано, нікуди не пішов вже легендарний форвард клубу Стас Тимофеєнко, а збереження дуже недешевих Корнієнка та Фесенка, перепідписання Дугата та офіційного MVP Суперліги Таррелла прямо натякали, що шанси на успішне подолання кваліфікації будуть. Більше того, 3 липня стало відомо також і те, що у відборі команді Дениса Журавльова не випаде жодна команда з Іспанії, Італії, Франції, Туреччини або Німеччини. Всі вони вже у регулярному сезоні, в кваліфікації їх просто немає.

Журавльов також натякав, що у команді буде ще один легіонер. Це додає цій історії інтриги. Плюс є один момент, який коментується в клубі дуже обережно: доля Іссуфа Санона – одного з найперспективніших українських гравців.

Попри те, що контракт захисника належить «Олімпії», Іссуф на минулому тижні прибув не туди, а в розташування клубу, в якому він провів минулий сезон. Ніяких офіційних новин поки немає, але є стійке враження, що саме в «Дніпрі» Санон проведе сезон 2020/2021. Нижче про те, чому це має відбутися і стати максимально правильним рішенням для усіх.

Травма та операція Іссуфа. Йому потрібні час та довіра

Захисник в кінці травня мав хірургічне втручання на стопі. Поки що навіть не бігає, а лише почав ходити. Санон був прооперований у топового лікаря, який відповідає за здоров’я футболістів «Шахтаря», а також проходив двотижневу реабілітацію в Харкові у стінах Української Спортивної Клініки Олега Касатки.

Там з Іссуфу приділяли максимальну увагу. Все пройшло чудово, проте правильне лікування та реабілітація – не машина часу. Сам Іссуф каже, що до середини вересня вже розраховує побачити себе на паркеті, проте не можна виключати, що тут за Санона говорить його максималізм.

 

В будь-якому разі, очевидно, що навіть після повернення на паркет набір оптимальної форми займе багато часу. Вдома свої свого почекають. В іншому місці – сумнівно.

«Олімпія» навряд чи захоче займатися адаптацією Санона. Їхати в розташування «Нікс» – взагалі авантюра

З останнього речення ми переходимо до другого пункту – інтересів «Олімпії». Словенці мали на Санона певні сподівання, вони викупили його з «Дніпра», на першому етапі цілком жваво його розвивали. Але в другій частині свого другого сезону Іссуф перестав отримувати достатньо ігрового часу, а клуб зробив максимальну ставку на власних вихованців.

Звичайно, стосунки гравця і клубу від того дещо зіпсувалися. Словенці давно змінили тренера, команда істотно змінилася, і, цілком можливо, цього літа Санон та «Олімпія» перегорнули б сторінку, розпочавши новий розділ. Проте травма внесла свої корективи.

«Дніпро» дав зрозуміти, що хоче продовжити оренду Іссуфа. I важко уявити, чому словенці мали б бути категоричними у перемовинах. Возитися з легіонером після травми, коли його можна продати тим, у кого все в порядку з грошима? Звучить дивно, погодьтесь.  

Так само дивно було б гравцю намагатися їхати в розташування «Нікс». Клуб, якому належать права на Іссуфа в НБА, опинився в числі тих, хто вирішив організувати свій турнір в Чикаго у вересні. Поки не повідомлялося, в якому форматі відбудеться це догравання, оскільки турнірного значення воно не матиме. Чи там гратимуть лише гравці на контрактах, чи клуби домовляться провести щось на зразок Літньої Ліги – невідомо.

Відомо, що все це планується на вересень, але для Санона зараз це має стати другорядним. Ситуація з карантином незрозуміла, що в США, що у нас. Все це впливає на авіасполучення, плюс агентам/менеджерам Іссуфа треба домовлятися про довгу відсутність з клубом-тримачем контракту.

Ну, і ще одне – навіщо їхати до свого потенційного майбутнього роботодавця в неоптимальних кондиціях і понижувати свої акції? Як важко справити враження на клуби в такому форматі, ми чудово знаємо за прикладами не лише самого Іссуфа, а й низки інших українців. Набагато краще набратися сил і поїхати туди в пікових кондиціях.

Санон також дуже потрібен «Дніпру». В команді мінімум людей з захисними скілами на рівні ЛЧ

Знову таки, у «Дніпра» цьго року буде дуже крута команда. Комплектація ще далеко не завершена, але станом на сьогодні в ній прослідковуються дві, скажімо так, прогалини, які можуть стати дуже болючими на рівні ЛЧ.

Перша проблема в перспективі сезону – захист. Абсолютно точно Іссуф був в топ-3 гравців «Дніпра» у цьому компоненті разом з Дугатом і Корнієнком. І багато хто вважає, що вклад саме Санона був найбільш відчутним. Власне кажучи, Іссуф був в п’ятірці гравців усієї Суперліги по грі в обороні. Як хлопець тисне на своїх суперників ментально під час захисту один в один – пояснити важко. Це треба бачити.

На жаль, я не маю просунутої статистики, щоб краще проілюструвати свою думку. Подібна в Суперлізі просто не ведеться, тож тут можу спиратися лише на своє враження та відгуки людей, чиї думки є для мене авторитетними. Але навіть якщо взяти примітивні показники перехоплень та підбирань, то тут ми побачимо, що з 4.7 відскока за матч серед гравців «Дніпра» Санон четвертий підбираючий у команді після Корнієнка, Фесенка і Тимофеєнка. I всі хто попереду нього – бігмени. А за перехопленнями з показником в 1.0 за гру Санон поступається лише американцям Тарреллу (1.7) та Дугату (1.3). В Кубку Європи ФІБА картина схожа: 4 місце за підбираннями (3.5), але перше за перехопленнями (1.5).

Друга перспективна проблема «Дніпра» в ЛЧ – дальні кидки. І згадування 30 номера дніпрян у цьому контексті може вас здивувати. Справді, на підсилення цієї ланки просто таки напрошується повернення під ЛЧ Олександра Мішули, але сам Сашко лише днями оголосив, що залишає «Меркезефенді». Повернення до України серед свої пріоритетів він не називав.

Санон, звичайно, не Мішула, але минулого року Іссуф виконав в цьому напрямку хорошу роботу. Можливо, наступного сезону лише додасть. З досвідом стається саме так, а не навпаки.

Важливо розуміти, що в обоймі у Дениса Журавльова навіть на рівні Суперліги з цим були проблеми. Поки «Київ-Баскет» влучав 39.1% дальніх, «Прометей» 37,4 %, синьо-білі атакували з периметра з точністю лише 35,1 %.

За підсумками 25 матчів регулярки лише двоє гравців команди показали точність вище 35% за умови виконання 3-х або більше кидків – Макс Закурдаєв (36,8 % і 4.6 спроби) та… Іссуф Санон (40%, 3.3 спроби). Півтора роки тому, коли я писав про хлопця, проблема з дальнім бачилася мені найбільш важливою у контексті його подальших перспектив. Тож значний прогрес Іссуфа в цьому компоненті радує. На жаль, вибірка в 12 матчів Суперліги не може бути до кінця репрезентативною, проте давайте не забувати, що Таррелл за свої 12 матчів отримав титул MVP сезону.

Цифри ж лідерів дніпрян минулого сезону серйозно насторожують в контексті ЛЧ: у Глєбова (33.3%, 2.6 спроби), Тимофеєнко (33,3 % на 3.1 спроби), у Дугата (29.5 % на 1.8 спроби), у Таррелла (32.6% на 3.1 спроби).

Цікаво також, що потенційне перепідписання Санона зможе нарешті відповісти на улюблене весняне запитання всіх вболівальників Суперліги – що було б, якби Санон встиг зігратися з Тарреллом, і чемпіонат було б продовжено? Став би склад «Дніпра» надто крутим для усіх суперників, чи хлопці б не поділили ролі, а «Дніпро» вчергове не виграв би золото? Цілком можливо, що наступної весни в нас будуть відповіді.  

*****

Фінансова сторона точно не має стати на заваді. Сумнівно, що у «Дніпра» є проблеми з грошима. Сумнівно, що після 4 місця в групі Кубка Європи ФІБА в клубі не розуміють необхідність значного підсилення перед ЛЧ. І ще більш сумнівно, що ринкові апетити Іссуфа якось істотно зростуть після травми.

Історія «Дніпра» і Санона напрошується на продовження ще на один сезон. Сам Іссуф вважає, що в сезоні 2019/20 не показав себе і на 70%. Що ж, від того лише цікавіше.

Чекатимемо на офіційні новини.

Фото: «Дніпро»

Другие посты блога

Все посты