Tribuna/Баскетбол/Блоги/BackDoorCut/Капітан баскетбольної збірної поїхав грати в Японію. Що відбувається?

Капітан баскетбольної збірної поїхав грати в Японію. Що відбувається?

Пояснюємо, чому для самого Слави це цілком пристойний варіант, а вболівальникам не треба робити з цього проблему.

Блог — BackDoorCut
Автор — Maxim Gayovyy
11 декабря 2019, 16:52
2
Капітан баскетбольної збірної поїхав грати в Японію. Що відбувається?

Це користувацький блог BackDoorCut. Його автор – відомий баскетбольний журналіст Максим Гайовий. Він пояснює, що значить перехід В’ячеслава Кравцова в японський «Фінікс» і чому це викликало у значної частини вболівальників серйозний скепсис.

Практично до грудня Слава залишався вільним агентом і цей факт нагнав на фанів ще більше смутку, адже дуже скоро головна команда країни зіграє стартові матчі відбору на Євробаскет, і там за відсутності Леня та Пустового саме Кравцов – наш ключовий і можливо навіть безальтернативний стартовий центровий. Нижче про ключові моменти переїзду Слави до Японії. 

Невже Кравцов не був потрібен серйозним командам Європи? 

Був потрібен. Після якісної весни з «Фуенлабрадою» у Слави були пропозиції від середняків та команд нижньої частини топового і добре відомого йому чемпіонату Іспанії. Була пропозиція від гранда французької ліги та учасника Єврокубка, була і пропозиція з Китаю. Також контракт нашому центровому пропонували декілька грандів слабеньких європейських чемпіонатів та українські «Київ-Баскет» та «Дніпро». 

Десь Славу не влаштувала фінансова сторона, десь амбіції клубу, десь персона головного тренера а десь позабаскетбольне середовище, як то в Китаї. Пропозиції з України Слава всерйоз і не розглядав, хоча контракт від дніпрян зробив би його найбільш високооплачуваним гравцем Суперліги. Власне кажучи, Кравцов можливо в інших обставинах і не досидів би до кінця листопада вільним агентом, проте восени Слава одружився і захотів побути з дружиною подовше перед від’їздом. Як будь-яка нормальна людина. 

Тож Японія просто стала компромісним варіантом: це технологічно розвинена країна, їх ліга куди сильніша за ту ж українську Суперлігу, а у фінансовому плані пропозиція японців виявилася неспівставно вигіднішою за умови, які пропонували навіть в Іспанії та Франції.

Слава поїхав до країни, де побачить зовсім іншу культуру. Враховуючи, що Кравцов вже зараз серйозно думає про те, що буде після завершення кар’єри – це далеко не поганий крок. Японія це нові зв’язки, нові враження та знову ж таки – дуже високий рівень життя.

Можливо, компромісний варіант виник би не лише з Японії, проте Кравцов вже і так засидівся без роботи, тож ризикував заіржавіти, попри те, що тренувався у Багатскіса в «Київ-Баскеті». Але очевидно, що тренуватися це добре, проте без ігрового ритму це все має зовсім інший ефект. 

Чи варто нам хвилюватися за приїзд Кравцова до збірної? 

Ні, не варто. По-перше, Слава обговорив це з головним тренером національної команди Айнарсом Багатскісом і той привітав його з хорошим варіантом продовження кар’єри. По друге – Слава обговорив це зі своїм новим клубом.

Єдина проблема – Кравцов прибуде у розташування збірної буквально напередодні першої гри вікна. Втім, величезний досвід центрового напевно допоможе йому мінімалізувати цей фактор.

Плюс тут в принципі буває по різному: цього літа Іссуф Санон прилетів у розташування молодіжки за день до старту Євробаскету і був безумовним лідером на паркеті. 

Кравцов поїхав закінчувати? В Японії він буде деградувати? 

Навряд. Японська ліга – не топовий, але міцний чемпіонат. Клуби мають хороші бюджети та підписують у середньому по 3 американських легіонера. До прикладу у тому таки «Фініксі» тон наразі задає Девін Ебанкс, за плечима якого цілих 3 сезони за «Лейкерс». Минулого року за нову команду Кравцова виступали досить відомі колишні НБА-шники та видні гравці Євроліги Джош Чілдрес та Седрік Сіммонс. Важливо, що в японській лізі Слава матиме пряму опозицію в особі екс-бігменів НБА Джоша Харрельсона («Нікс», «Хіт», «Детройт»), Хілтона Армстронга («Хорнетс», «Візардс», «Ворріорс») та Райана Келлі («Лейкерс», «Хоукс»). 

Звичайно, що японський чемпіонат – не іспанська ліга, проте і з українською Суперлігою не йде ні в яке порівняння. За виключенням, на жаль, часто травмованого Кирила Фесенка, у нас тут гравців подібного класу просто немає.

До речі про Суперлігу – один з її найкращих гравців сезону 2013-13 Леон Лайонс теж виступає у Японії і є одним із найкращих гравців чемпіонату.

Ще одним важливим моментом для Слави є відкрита можливість підписатися з крутим європейським клубом вже після «Фінікса». Хтось може захотіти підсилити глибину складу, а в когось може банально не вистачити здоров’я на увесь сезон. Свого часу у нашого центра вийшло укласти контракт з ЦСКА саме після травми Джоела Фріленда. З «Фініксом» у Кравцова контракт лише на кампанію 2019-20, а в Японії сезон дуже короткий, тож вже наприкінці квітня українець зможе спокійно переглянути інші пропозиції, набравшись вражень, отримавши ігрову практику та підзаробивши грошей.

Коротше кажучи, це лише тимчасовий цікавий варіант і кейс явно не схожий на те, як у футболі відомі гравці їдуть до умовної Саудівської Аравії, підписуючи контракт на 3 сезони. Кравцов гратиме багато, гратиме у хорошій лізі за хороші гроші і приїде до збірної, коли він нам так потрібен. Що нам ще треба, як вболівальникам?

Фото: fbu.ua

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты