Tribuna/Баскетбол/Блоги/BackDoorCut/Михайлюк – в «Детройті». Це другий шанс

Михайлюк – в «Детройті». Це другий шанс

Блог — BackDoorCut
Автор — Maxim Gayovyy
7 февраля 2019, 11:47
49
Михайлюк – в «Детройті». Це другий шанс

Що сталось і чого нам чекати? Пояснює Максим Гайовий. 

Українця Святославa Михайлюка в ніч на 6 лютого обміняли з «Лейкерс» до «Детройту». Святослав вже попрощався з командою та вболівальниками. 

В НБА від раптових обмінів не застрахований ніхто, навіть зірки, проте було б нечесно зробити серйозну міну і заявити, ніби цей трейд читався.

Якраз навпаки – прізвище Михайлюка по-справжньому жодного разу не виринало в чутках про обмін, того часу як більшості його конкурентів за позицією в «Лейкерс» пророчили обмін в «Пеліканс» в пакеті за Ентоні Девіса.

Чому «Лейкерс» обміняли Святослава?

Можна сміливо говорити, що головна причина – значно ширша за скромну персону українця. Нинішня система жовто-пурпурних просто не працює. Якщо до травми Леброна Джеймса ЛАЛ нехай і не виправдовували очікування фанів, в свідомості яких форвард під 23 номером – всемогутній Бог, проте «озерні» були в сідлі гонки за плей-оф. І більшу частину дистанції посідали місце у вісімці.

Але після травми триразового чемпіона НБА справи команди погіршилися досить відчутно. Леброн повернувся, проте вчора вночі ЛАЛ з ним у складі програли «Індіані» 94:136. Все, що треба знати про цей матч – це найбільша поразка Джеймса у кар’єрі.

ЛАЛ впали на 10-те місце у конференції, тепер їх від 8-ї сходинки («Кліпперс») відділяє цілих  3 перемоги. Плей-оф без Джеймса, ви собі таке взагалі уявляєте?

І так, саме «цілих» три, оскільки на Заході кожна окрема перемога може легко стати ключовою. «Оклахома» йде на 3-й сходинці з 34 перемогами, а «Юта» і «Кліпперс» мають по 30. Тут, як кажуть, без коментарів.

Схоже, що «Лейкерс» усвідомили всю важкість ситуації і почали діяти. На 99 % Святослав просто став першою ластівкою великих змін у команді. Навіть якщо Ентоні Девіса не буде в ЛА цієї зими, навряд чи Леброн та офіс клубу досі не поставили під сумнів питання про перебуванням у команді таких хлопців як Колдвелл-Поуп, Майкл Бізлі, Брендон Інграм чи Лонзо Болл.

Чи є провина Святослава в тому, що він опинився першим на вихід?

Безсумнівно. Михайлюк не виконав головної умови свого перебування в «Лейкерс» – він не влучав триочкові. Ще до сезону в оптимістичному тексті про перспективи Свята доводилося констатувати: в ЛАЛ є кому розігрувати, підбирати, пасувати та йти під кошик, від українця їм потрібні точні триочкові. 31,8 % від снайпера, який наливав 44,4 % на четвертому курсі «Канзасу» при 6,6 спробах – точно стали розчаруванням для клубу.

Чи є в цьому провина тренера? Безумовно. Люк Волтон за два сезони вже точно показав, що робота зі снайперами – це не його. Насправді Люк і не мав підлаштовуватися конкретно під 47-й пік драфту, але ж сіль в тому, що він в цілому не дуже покращив минулорічну катастрофу з триочковими. Свят зі своїми 2,2 спробами за гру не надто коригував картинку, будемо відверті.

Колдвела-Поупа (34,1 %) та Джоша Харта (34,0 %) – не чіпаємо, ці хлопці розчарували теж, але вони уміють кидати в принципі і мають це робити. Біда в тому, що в команді Люка Волтона замість Свята трійки кидали ті, кому цього взагалі не варто було робити. І вони ще й робили це у промислових масштабах.  Мова передусім про Лонзо Бола (32, 9 %) та Кайла Кузму (30,2 %). Перший – 4,9 дальні спроби за гру, а другий – взагалі 6,0! Цікаво, що ще у грудні це виглядало так: 32,4 % при 4,4 дальніх у Лонзо та 5,6 дальніх у Кузми при точності 30,1 %. Як бачимо, висновків ніхто і не збирався робити – обидва стали кидати лише ще більше.

Щоб було краще зрозуміло, наскільки це нісенітниця – Кавай Ленард робить 4,9 триочкових кидка за матч (37,1 %), а Кайрі Ірвінг – 6,3 дальніх за гру (40, 8 %). Передусім з легкої руки саме цих двох хлопців – у ЛАЛ лише 33,4 % в сезоні. Окей, це краще ніж 29,1 % в чемпіонаті 2017/18, проте це теж таки передостаннє місце в НБА, як і минулого сезону. Взагалі, команда влітку підписала Рондо та Леброна – якби % не виріс з такими асистентами, то це було б взагалі дуже підозріло.

Тим не менш, ми змушені констатувати факт – Михайлюк не може занести собі в актив перші півсезону в НБА. Хтось навіть скаже, що він провалився, проте все таки це надто голосне слово для 47-го піка драфту. Правда ж?

Що чекає на Михайлюка в «Дейтройті»?

Тут ще велике питання, чи українець взагалі залишиться в «Детройті». Відверто кажучи, питання навіть в тому, навіщо «Пістонс» виміняли Свята?

Реджі Буллок, звичайно ж, не зірка, але це сформований на рівні НБА баскетболіст, який в лізі з 2013 року. Цей сезон – найкращий в житті Реджі. Американець грає рекордні у кар’єрі 30 хвилин за матч і набирає 12,1 очка за гру при РЕ в 11 балів. Найцікавіше у контексті обміну на Святослава – Реджі реалізує дуже серйозні 38,8 % дальніх при 6,7 кидках за матч. Якщо сказати коротко – «Пістонс» віддали крутого снайпера на рівні НБА вже зараз, на лише потенційно-може-колись крутого снайпера в НБА. Зарплата  Реджі мало відрізняється від грошей, які отримує Михайлюк, тож варіант урівняння бюджетів тут не вигорає.

Тому найбільш вірогідно, що з Буллоком розійшлися зі стратегічних міркувань. Як варіант – Реджі міг сказати босам клубу, що не продовжуватиме свою угоду, яка закінчується влітку, або хотів більше грошей, ніж «Пістонс» пропонували…

Але й без Буллока у складі «Детройта» є кому садити Михайлюка на лавку.  Ситуація тут, звичайно, ж не така страшна, як була в «Лейкерс» у контексті якості гравців та їх імен, проте нічим не краща за кількістю конкурентів.

За хвилини Буллока зі Святом боротимуться як мінімум чотири чистих АЗ – Люк Кеннард (196 см, 93 кг), Глен Робінсон третій (198 см, 101 кг),Брюс Браун (196 см, 92 кг) та Ленгстон Голловей (196 см, 92 кг). Хороша новина для Свята лише одна – з них лише Кеннард влучає стабільно (34,5 %), а Браун та Робінсон не досягають і цифри в 29 %. До речі, ситуація з точністю дальніх у «Детройті» мало чим краща, ніж у ЛАЛ – 33,5 %. 

У Михайлюка є шанси закріпитись в НБА?

Святослав не міг з елітного снайпера просто так перетворитися в посереднього лише за півроку. Вірогідно, його проблема в голові, і кристалізувалася вона від браку кидків, недостатньої впевненості в собі (про це говорив ще головний тренер «Канзасу» Білл Селлф) та надто великої кількості уваги до команди і себе як її частини.   

Буде Михайлюк повторно обміняний? Чи йому доведеться  догравати у «Пістонс» цей сезон? Святославу в будь-якому разі доведеться стиснути зуби та розпочинати все заново. В першу чергу саме від того, як сам Свят проаналізує та оцінить ці події – залежатиме його майбутнє в лізі.

«Детройт» – далеко не найгірший варіант. Це команда зі славною історією, в якій є дві зірки. Зрештою, Свят міг опинитися в «Санс» або ж стати частиною оновлених та безперспективних «Пеліканс». Його новий клуб серйозно претендує на плей-оф, відстаючи лише на одну перемогу від 8-го місця («Хіт») та на дві від 7-ї сходинки («Хорнетс»).

Буде дуже кумедно, якщо у підсумку Святослав гратиме в пост-сезоні, а «Лейкерс» – ні.  Але це буде в квітні. До того часу Михайлюку треба принаймні закріпитися у складі НБА. Тепер вже мова про те, щоб будь-якої команди НБА.

Фото: Gettyimages.ru/Sean M. Haffey, Harry How;  REUTERS/Brian Spurlock-USA TODAY Sports

Другие посты блога

Все посты