Tribuna/Киберспорт/Блоги/Обгеймпад/Вже цього тижня пройде The Game Awards – головна ігрова нагорода у світі. У номінаціях представлені й українці

Вже цього тижня пройде The Game Awards – головна ігрова нагорода у світі. У номінаціях представлені й українці

Українці серед номінантів та купа анонсів нових ігор

Блог — Обгеймпад
Автор — Daggetkin
9 декабря 2021, 17:38
8
Вже цього тижня пройде The Game Awards – головна ігрова нагорода у світі. У номінаціях представлені й українці

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Обгеймпад. У ньому ви можете прочитати цікаві тексти про кiберспорт. Підтримайте автора плюсами, коментарями і підпискою!

***

Так склалось історично, але за більш ніж 50-річну історію ігрової індустрії не було загальновизнаної ігрової нагороди, яка б була аналогом кінематографічного «Оскару», музичного «Греммі» або ж футбольного «Золотого м’яча». Ще 10 років тому кожне ігрове видання називало свої ігри року, причому номінанти завжди були кардинально різними.

Але все змінилося у 2014-му, коли один канадський журналіст Джефф Кілі захотів створити таку нагороду, яка змогла б тягатися із головною нагородою кіноакадемії. І вже цього тижня 10 грудня о 2:30 за київським часом пройде лише 8 церемонія вручення The Game Awards, яка вже стала найавторитетнішою ігровою нагородою у світі.

Минулого року аудиторія The Game Awards була у 8 разів більшою ніж у «Оскара», хоча майже усім займається лише одна людина

Якщо говорити про The Game Awards, то неодмінно треба сказати про Джеффа Кілі – її засновника та незмінного ведучого. Кілі з 14-річного віку приймав участь у виробництві телевізійних шоу, бо його батьки також були у кіноіндустрії. У 1994 році він входив у технічну групу ігрової нагороди під назвою «Cybermania 94», чиїм ведучим був сам Леслі Нільсен. Нагорода та атмосфера на ній так вразила хлопця, що він вирішив назавжди пов’язати своє життя із іграми.

Ставши ігровим журналістом, Джефф Кілі досить довго працював на американському телеканалі Spike TV, де займався організацією їх відеоігрової нагороди. Але з часом Кілі повністю розчарувався у ній. Як би це дивно не звучало, але керівництво каналу, здавалося, не було зацікавленим у іграх. Їх ціллю було залучити якомога більшу аудиторію, навіть тих, хто взагалі не грає. Тому ці нагороди перетворювалися у концерти зірок та купу непотрібного хайпу.

Кілі ж вважав, що кількість справжніх любителів ігор у світі набагато більше і треба орієнтуватися саме на них. Також він мріяв про такий захід, де б віддавалася шана не лише самим іграм, але й тим, хто їх розробив, бо розробники ігор дуже часто залишаються у тіні і про них майже нічого невідомо. «Мої батьки члени кіноакадемії. Тато часто розказував, яке значення для усіх в кіноіндустрії має «Оскар». Це величезна пошана для тих, хто причетний до створення крутого фільму. Тому я і захотів створити щось таке і в іграх», – саме так Джефф пояснював причину створення The Game Awards.

Отримавши дозвіл від Spike TV, Кілі почав роботу над створенням власної ігрової нагороди. У її розробку він вклав значну суму власних коштів – близько 1 млн доларів. Він сам їздив в офіси великих ігрових компаній (Sony, Microsoft, Valve та Nintendo), щоб отримати їх підтримку. За словами Кілі, майже усією підготовкою до проведення церемонії він займається самостійно – продюсує, пише сценарій, займається просуванням та продажами. Не дивно, що він з самої першої церемонії, що відбулась у 2014 році, є також і її ведучим.

Перша The Game Awards мала аудиторію 1,9 млн глядачів, але із кожним роком додавала приблизно удвічі більше нових. Так, остання церемонія, яка проводилась рік тому в онлайн-форматі, зібрала аудиторію у 83 млн. Для прикладу – у того ж «Оскару» зараз все йде дуже погано. З кожним роком нагорода втрачає людей. А минулорічну церемонію переглянули лише 10 млн. 

У цьогорічних номінаціях представлені й українці. А ще на нас чекають круті анонси нових ігор

Сама структура нагороди дуже схожа до свого кінематографічного аналогу – є декілька номінацій, в кожній з яких 5 номінантів. Система вибору переможця у кожній з номінацій дуже проста – їх обирають журналісти із спеціалізованих видань з усього світу. Це дещо нагадує систему вибору переможця за «Золотий м’яч» у футболі. Правда, жодного українського видання у членах журі немає.

Але, на відміну від нагороди від «Франс Футбол», в системі оцінювання The Game Awards є невеликий нюанс. Голоси професійного журі мають 90% ваги. 10% голосів визначають фанати шляхом спеціального голосування. Також існує окрема номінація під назвою «Голос гравців», де обирається найкраща «народна» гра року, яку обирають виключно гравці. У перший день відкриття голосування було подано аж 7 млн голосів.

Загалом усі номінації можна поділити на два основні напрямки – ігрові та кіберспортивні. На жаль, цей рік не був дуже багатим на великі релізи, тому лідерами за кількістю ігрових номінацій лідирують Deathloop та кооперативна It Takes Two. Але у кіберспортивних номінаціях у нас є за кого повболівати. На звання найкращої кіберспортивної команди претендує українська команда NaVi. У номінації «Найкращий кіберспортсмен» є Олександр S1mple Костильов, а за найкращого тренера змагається Андрій B1ad3 Городенський.

Але і це ще не все. The Game Awards отримала таку величезну популярність не лише через нагороди, а й через шоу, яке проводить Джефф Кілі. Вже стало звичним, що на церемонії великі компанії анонсують нові ігри чи показують нові трейлери. Цього року The Game Awards повернеться до формату із живими глядачами, на честь цього організатори обіцяють показати нові матеріали до приблизно 40 нових ігор.

Сам же Джефф Кілі обіцяє, що на цій церемонії розробники нарешті покажуть ігри, які повністю розкриють потенціал консолей нового покоління. Також нам слід чекати на 4-5 анонсів ігор світового масштабу та повернення відомих франшиз.             

Другие посты блога

Все посты