Tribuna/Киберспорт/Блоги/Обгеймпад/В одні ворота. Симулятор FIFA вже давно обігнав усіх конкурентів, а PES – самознищився

В одні ворота. Симулятор FIFA вже давно обігнав усіх конкурентів, а PES – самознищився

«PES» самознищився

Блог — Обгеймпад
Автор — Daggetkin
1 октября 2021, 17:33
13
В одні ворота. Симулятор FIFA вже давно обігнав усіх конкурентів, а PES – самознищився

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Обгеймпад. У ньому ви можете прочитати цікаві тексти про кiберспорт. Підтримайте автора плюсами, коментарями і підпискою!

***

Вчорашній вихід нової частини «Pro Evolution Soccer» (з цього року гра називається «eFootball 2022») ознаменувався одним із найбільших провалів в історії комп’ютерних ігор. Гра, яку розробляли два роки, вийшла настільки поганою, що отримала лише 8% позитивних відгуків та стала із відривом найгірше оціненою грою в історії «Steam».

Звичайно, треба робити знижку на завищені очікування від фанатів, які вже давно чекають на довгоочікувану конкуренцію на ринку футбольних симуляторів. Але навіть якщо закрити очі на явний рев’ю-бомбінг, бо зараз банально модно знищувати ігри навіть не гравши у них, PES дійсно вийшов жахливим. І проблема виникла не лише зараз. Головний конкурент у вигляді FIFA вже давно виграв конкуренцію. Цей рік став просто оголошенням формальної капітуляції «Konami».

Можливо, хтось і зрадів переходу на умовно-безкоштовну систему розповсюдження гри. Це ж круто, що нарешті можна безкоштовно поганяти у футбольчик, а не платити кожного року по декілька тисяч лише за оновлення складів команд. Але я одразу зрозумів – нічого доброго з цього не вийде. І далі розробники підтвердили мої побоювання. Вони одразу зізналися, що по факту випускають лише бета-версію гри, яка буде наповнюватись з часом, а деякі режими взагалі будуть відкриватися лише за гроші. На старті доступні лише два режими: одиночні матчі, де доступно 9 команд, та онлайн-матчі по 10 хвилин. Але ж і на це можна не звертати уваги, якщо гра достойна.  

Фанати PES завжди мають головний аргумент проти конкурента у своєму арсеналі FIFA – це ж всього-навсього аркада, яка не має нічого спільного із футболом, а от японська гра – це справжній футбольний симулятор, де можна і в тактику, і все як у реальному житті. Але у мене для них погана новина. Жодна із цих ігор не є футбольним симулятором.

Давайте просто розберемося що ж таке «симулятор»? На мою скромну думку, суть спортивного симулятора полягає у повному відтворенні гри. І стосується він усіх її аспектів, включаючи тривалість. Чи існує хоча б один справжній футбольний сумулятор? Ні. І PES, і FIFA є аркадами, бо обидві гри не симулюють футбол, яким він є насправді. Та людям це і не потрібно. Дуже сумніваюсь, що хтось у здоровому глузді захоче грати один матч протягом 90 хвилин.

Також не треба недооцінювати силу ліцензій. Хто б там що не казав, але абсолютна більшість між командами «Мерсисайд Ред» та «Ліверпуль» обере другий варіант. Та про що вже казати, якщо FIFA виграє навіть назвою, оскільки вона повністю співпадає із назвою головної світової футбольної організації? І це дійсно дуже сильний маркетинговий хід від EA. Люди, які не дуже розбираються в нюансах, будуть підсвідомо вважати, що саме FIFA є офіційним футбольним симулятором.

Але досить вже не помічати слона у кімнаті. Можна скільки завгодно розказувати про переваги однієї гри над іншою, але остаточну відповідь дають продажі. І тут все погано для PES. У 2020 році FIFA 21 мала найбільше продажів в європейському регіоні серед усіх ігор взагалі. За увесь час франшиза продалась тиражем більш ніж 300 млн копій. Зараз кожна нова частина продається більш ніж 30 млн тиражем. І я не кажу вже про режим «Ultimate Team», який приносить навіть більше прибутку, ніж фізичні продажі гри. PES же за увесь час існування не дотягнув і до 100 млн сумарних продажів.

Та чи погано таке становище на ринку ігор про футбол? Звичайно, так. EA зараз знаходиться у зоні комфорту. Кожну нову частину хейтять за відсутність нововведень, але все одно продовжують купувати. А навіщо щось змінювати, що і так гарно продається? Але індустрія знає і зворотні випадки. У баскетбольних симуляторах EA повністю праграли конкуренцію 2K, які роблять ледь не найкращий спортивний симулятор серед усіх.

Чи буде таке у футболі? В найближчому майбутньому – ні. FIFA має занадто сильні позиції, а анонсований нещодавно білоруський UFL мене зовсім не вразив, оскільки відео геймплею ще не показали. А це означає, що гра лише на початкових стадіях розробки, або все настільки погано, що розробники бояться щось показувати.

А поки нам залишається лише спостерігати над повним домінуванням FIFA.   

Другие посты блога

Все посты