Tribuna/Киберспорт/Блоги/Обгеймпад/Не «Сталкером» єдиним. Українська ігрова індустрія вже давно відома у світі

Не «Сталкером» єдиним. Українська ігрова індустрія вже давно відома у світі

Незважаючи ні на що, українські студії завжди зберігають зв’язок із своєю Батьківщиною

Блог — Обгеймпад
Автор — Daggetkin
30 декабря 2020, 11:50
26
Не «Сталкером» єдиним. Українська ігрова індустрія вже давно відома у світі

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Обгеймпад. У ньому ви можете прочитати цікаві тексти про кiберспорт. Підтримайте автора плюсами, коментарями і підпискою!

***

Кіберспорт в Україні офіційно визнано спортом. Це вже загальноприйнятий факт, який не підлягає дискусіям. І якщо про одну сторону кіберспорту – команди, змагання та турніри – багато що відомо, то про іншу – самі ігри та їх розробку – мало хто знає. Але ігри є основою будь-якої кіберспортивної дисципліни так, як і ворота, поле та м’яч є основою у футболі. І цей напрямок дуже цікавий для дослідження, бо тут теж є багато чого нового та невiдомого.

У світовому геймдеві (виробництві комп’ютерних ігор – прим. автора) Україна вже давно посідає провідні позиції як при розробці франшиз всесвітньовідомих студій, так і власних ігор. За даними дослідників, цільова аудиторія ігор, що розробляються в Україні становить аж 770 млн чоловік. Тож давайте розглянемо – хто як в нашій країні штовхає ігрову індустрію вперед.

В Україні вже давно знаходяться офіси ігрових гігантів. Ми у топі по виробництву мобільних ігор

Наша країна вже давно стала відомою на увесь світ завдяки IT-спеціалістам. Українські фахівці набагато дисциплінованіші за європейських, вони мають достатню підготовку, ну і, звичайно, у нас все набагато дешевше. Тому і не дивно, що відомі ігрові студії використовують наших робітників у своїх проектах. А деякі студії навіть відкривають свої офіси у нас. І це величезний плюс – як для держави, так і для розробників. Іноземні компанії економлять кошти на оплаті праці, а натомість вони забезпечують тисячі робочих місць, сплачують податки в наш бюджет та піднімають впізнаваність країни.  

Як би це дивно не звучало, але найпопулярнішою ігровою платформою у світі є, ні, не Playstation чи XBOX, і навіть не ПК. Найпопулярнішою ігровою платформою у світі є мобільний телефон. На мобільні телефони припадає майже 60% усієї ігрової індустрії. А це більш ніж 70 млрд. доходів щорічно. У світі майже 2,4 мільярди людей граються на мобільних телефонах. Такий розподіл ринку яскраво виражений і в Україні. Близько 80% усіх ігрових студій, що знаходяться у нас, займаються розробкою ігор для мобільних телефонів. А деякі студії, як «Gameloft», «Plarium» чи «Playtika»  мають штат більш ніж 500 чоловік. Всього ж в Україні вже є більше 70 студій, що займаються розробкою мобільних ігор. Тож якщо ви граєте у якусь круту гру на телефоні типу «Asphalt», то знайте, що її робили у нас.

Але розробники йдуть до нас не лише за мобільними забавками. Величезні гіганти ігрової індустрії вже давно працюють в Україні. Серед таких розробників можна відмітити білоруську компанію «Wargaming», яка здобула шалену популярність через свою «World of Tanks». В Україні з білорусами з 2011 року співпрацює «Persha Studia», чиїм першим спільним проектом стала «World of Warplanes». Крім того, студія здійснює допоміжні роботи по розширенню ігрового всесвіту «Wargaming.net».

Ну і як не згадати головного ігрового монстра, що присутній в Україні, – французьку корпорацію «Ubisoft». Французи мають у нашій країні 2 офіси – у Києві, який відкрився у 2008 році, та в Одесі з 2018 року. Всього у студіях працює більше 700 чоловік. Хоча наші офіси ще не можуть похвалитися сольними роботами, але вони приймали активну участь у розробці усіх відомих франшиз компанії – «Assasins Creed», «Rainbow Six», «Far Cry» та «Ghost Recon».

Вітчизняні студії теж не пасуть задніх. Наші ігри заробили авторитет у світі

Так, Україні ще далеко до сусідньої Польщі, яка в плані розробки ігор вже обігнала нас на світлові роки та стала одним із світових лідерів. Але вітчизняні студії теж не знаходяться на задвірках індустрії. Українські розробники вже давно заявили про себе у царині ігор.

Ну і, звичайно, першою і найвідомішою українською студією є «GSC Gameworld». Сергій Григорович створив компанію, коли йому було 16 років. Назва народилась дуже просто – це перші літери з його ініціалів. Компанія найбільш відома двома проектами, що отримали величезну популярність – «Козаки» та «S.T.A.L.K.E.R». І хоча студія переживала не найкращі моменти і навіть закривалася з 2011 по 2014, але зараз вона готується до випуску другої частини головної своєї франшизи про Чорнобиль.     

Багато українських розробників є вихідцями із «GSC Gameworld». І, напевно, найвідомішою студією із цих вихідців є «4А Games». Ця студія отримала популярність через перенесення у віртуальний світ серії романів російського письменника Сергія Глуховського «Метро». У романах  та іграх розповідається про виживання людей у постапокаліптичній Росії. Наразі було випущено три гри із серії.

Київська студія «Frogwares» є головним світовим постачальником ігор про найвідомішого світового детектива Шерлока Холмса. Студія випустила вже 9 ігор по Холмса, пройшовши еволюцію від звичайний квестів до пригодницького екшену. Але минулого року компанія вирішила зробити перерву від свого основного персонажа, зробила «The Sinking City» – пригодницьку гру за мотивами творчості одного з родоначальників жанру жахів Г.Ф. Лавкрафта.

Вітчизняні розробники ніколи не розривають зв’язки з Україною та часто включають згадки про неї у свої ігри

На жаль, наш ринок не дуже великий у порівнянні із тим же східним сусідом. Більшість світових країн бачить нас придатком «старшого брата», тому майже завжди нам продають ігри лише із російською локалізацією. Але наші студії, незважаючи на усю дороговизну, ніколи не цурались своєї Батьківщини. У більшості ігор наших студій є офіційна українська локалізація. А у серії «Metro» є навіть повне українське озвучення, що взагалі є величезним здобутком та, на жаль, рідкістю. 

Крім того, у більшості своїх  ігор розробники вкладають згадки про нашу країну. У «Козаках» є доступна до гри нація «Україна», яка є однією із найсильніших у грі. Події серії «S.T.A.L.K.E.R» проходять на території Чорнобильської зони відчуження. Ну і останньому трейлері сиквелу «Сталкера» фанати знайшли пасхалку – уривок з поеми Тараса Шевченка «Катерина» з текстом:

І це, як не дивно, викликало шалене невдоволення у наших сусідів.

Але не тільки Сталкер звинувачували у «махровій русофобії». Серія «Metro» також часто тролила росіян. Так, у другій частині «Metro: Last Light» на одній із будівель розмістили вивіску із відомим гаслом, який давно став мемом, – «Roissya Vperde». А в «Metro: Exodus» на одному із рівнів можна відстрілити голову пам’ятнику Леніну, за що можна отримати ігрове досягнення під назвою «Декомунізація».

Ну а найпатріотичнішою є студія «Frogwares». У 2014 російські видавці відмовились продавати гру «Sherlock Holmes: Crimes and Punishments» на території Росії, бо автори включили у заставку слова у пам’ять «Небесні Сотні». Студія твердо стояла на своєму і сама відмовилась від дистрибуції у Росії, залишивши це послання. Крім того, у цій же грі є пасхалка, де на стенді із особливо небезпечними злочинцями розміщене фото Володимира Путіна. А в своїй останній роботі «The Sinking City» в українській версії гри у місті Окмонт, де проходять усі ігрові події, є вулиця імені Степана Бандери. А після виконання одного побічного завдання як винагороду можна отримати вишиванку, яку можна одягнути на свого героя. 

***

Українська ігрова індустрія, хоч і не належить до передових у світі, але точно міцно тримається на ногах. І лише ми можемо допомогти їй розвиватись. І кожен з нас може це зробити своїм гаманцем. Купуйте офіційно, не вдавайтеся до піратства – Україна стане ще більш помітною на ігровому ринку.

Другие посты блога

Все посты