Tribuna/Футбол/Блоги/Матч Турецького/Прев'ю до сезону Суперліги. Частина 2: Лишитись за будь-що

Прев'ю до сезону Суперліги. Частина 2: Лишитись за будь-що

В цьому сезоні Суперліги гратиме цікава група команд. Вона мають дякувати цій кризі. За що саме?

Автор — Val P.
27 сентября 2020, 23:58
5
Прев'ю до сезону Суперліги. Частина 2: Лишитись за будь-що

Ось так і починай робити блоги: обкатаєш пробний сезон, заплануєш виїзди, знайдеш зв'язки у футболі (футболка з автографами гравців "Трабзонспору", що пішла до підписника у Київ), написання текстів, кепкування з інфоприводів та прорахування хто може покинути еліту (там останні декілька турів була дуже жорстка боротьба за виживання), аж поки не настав сезон 2020-2021...

Який почався під пісню гурту "Аква-Віта": "А тепер усе інакше. Просто-просто-просто навпаки". Чемпіонат Туреччини за ліком 63 сильно змінив багато чого, у Суперлізі, а саме:

1. Ліміт на легіонерів. Кому цікаво - посилання вище.

2. Сезон не має назви на честь легенди турецького футболу. Вперше з 2014 року. А гарна ж традиція була.

3. Змінено кількість команд (21). Вперше з заснування Суперліги (2001), перша зміна кількості команд у елітному дивізіоні з 1995 року та друга за кількістю команд в історії Турецького футболу (у сезоні 1965 грало 22 команди, але там було 2 групи по 11)

4. Вперше в історії Суперліги ніхто не понизився у класі. Ось про них варто сказати - "Не было бы счастья, да несчастье помогло" (дякую редакції за відсутність україномовного аналогу)

Таке рішення може здаватись дивним, оскільки, по-перше - порушується спортивний принцип і демотивує команди, що боролись за виживання, а по-друге - кому цікаво протистояння чергових "Кальянспору" і "Аданакебабу"? (що й пояснює "популярність" мого блогу).

Все просто - Here comes the money.mp3. Суттєву частину бюджету клубів Суперліги становить продаж телеправ. Ця тема заслуговує но окремий пост, але коротко: місячна підписка на DigiTurk (цифровий транслятор каналів групи BeIN Sports) становить 139TL (520 грн) за пакет "Зірка Спорту": всі матчі Суперліги + Єврокубки + декілька інших чемпіонатів або можна придбати пакет "Фанатський": лише матчі твоєї улюбленої команди + все вищезгадане за 89TL (330 грн). На цьому тлі 109 грн від МГ "Україна" виглядають доступними. Додамо до цього продаж прав у близькосхідні країни, щоб там змогли подивитись на Кварежму, Фалькао та інших під "халяльну" картинку на стадіоні + на піратських стрімингах знаходив трансляції болагрською, сербською та португальскою мовами. Вікіпедія ще пише, що офіційним транслятором ще є BT Sports, але підтвердження цьому я не знайшов. В 1.Лізі офіційним транслятором є TRT Spor - спортивний канал держтелерадіокомпанії. Самі розумієте, які там будуть гроші. Тому нашим "вилітантам" локдаун та вимушене розширення ліги пішло лише на користь.

Хто ж наші герої?

МКЄ Анкараґюджю (Анкара)

Заснований: 1910

Сезони в еліті: 52 (безпереревно з 2018 р.)

Досягнення: Кубок Туреччини (1972, 1981), СуперКубок Туреччини aka Кубок Президента (1981) чемпіон Туреччини (1949*), Чемпіон 1.Ліги (1969,1977), Чемпіон Професійної Ліги Анкари (7*)

*всі чемпіонати до 1959 не вважаються "канонічними"

Кольори: жовто-темно-сині (турецьке lacıvert означає "колір нічного неба")

Прізвисько: "володарі Кубку"

Іменний спонсор: MKE (інжинірінг та промисловість)

"Нагрудний Спонсор" (титульний): imalat-ı harbiye (оборонна промисловість)

Екіпування: Nike

Зірка 20/21: Жерсон Родріґеш Крістіан Бістровіч (якщо ЦСКА відпустить), молодь

Стадіон: Ерйаман (22 000)

Чим цікаві: надто пафосний клуб

Як "допомогло нещастя": 110-річчя клубу не зіпсовано остаточно

Розповідь про цей клуб хочеться почати з особистого експірієнсу. Під час гостювання в Анкарі в січні довелось побувати у "народному фан-шопі" комнади неподалік центру міста. Власник магазину був, як і всі турки, дуже гостинним, поспілкувались, домовились, що на зворотньому шляху (я як раз летів до Києва) затримаюсь на пару днів та він мені організує повну екскурсію стадіоном, базою, інтерв'ю з гравцями (а мене цікавив щойно орендований Родріґеш), зробив знижку на мерч і сказав, що чекатиме на мене. А повертався я вже у березні... Зрозуміло, що тоді в 5-мільйонній Анкарі затримуватись не хотілось.

Але ж скільки в самому клубі пафосу! Навіть назва команди перекладається як "Анкара Сила", і немає ніякого відношення до силовиків. Крім того, прізвисько команди має слово bey - поважливе звертання до чоловіків, і його можна перекласти як "джентельмени Кубку", "Володарі Кубку". Кубок Львову, кажете? Анкараґюджю вже перемогла вас по пафосу. Через те, що багато турків навчались/працювали/служили в армії в Анкарі, то й фан-база є по всій країні. А виїзди можуть пробивати і поважні дядьки, з якими можна просто сісти і поспілкуватись у чайхоні.

Цього року клуб святкує своє 110-річчя (святкували у серпні) і, незважаючи на кризу не лише в команді, а й у клубі (чув про борги у 60 млн лір, себто 240 млн гривень - агов, Металісте!), столична команда втратила шанси на Суперлігу лише за 2 тури до фінішу, позбавивши Галатасарай математчної змоги потрапити до ЛЧ. В ювілейному сезоні теж не обійшлось без шикарного промо - команда зробила ювілейні футболки - замість титульного спонсора - назва оборонного концерну 1910х років, 750 грн за штуку.

Які б гарні не були понти, це треба підкпіплювати грою. Останні пів-року команду тягнули орендовані гравці, зокрема Жерсон Родріґеш з Динамо, проте він зі скандалом залишив команду. Цього року "джентельмени" вирішили зробити ставку на молодь, до команди приєдналось багато молодих африканців та балканців, що зробило їх другою намолодшою командою Суперліги. Незрозуміло, як це має допомогти, бо системні проблеми - фінанси та менеджмент, залишились без змін. Що й показує початок сезону.

Прогноз Матчу Турецького: скоріш за все, остаточно вилетять навесні.

Хес Кабло Кайсеріспор (Кайсері)

Заснований: 1966

Сезони в еліті: 16 (безперервно з 2015 року)

Досягнення: Кубок Туреччини (2008), Чемпіон 1.Ліги (2015)

Кольори: червоно-жовті

Прізвисько: "вовки Ерджієсу"

Іменний спонсор: Hes Kablo (промисловість)

"Нагрудний Спонсор" (титульний): İstikbal (меблевий рітейл)

Екіпування: Nike

Зірка 20/21: Аарон Леннон

Стадіон: міський стадіон імені Кадіра Хаса (32 864)

Чим цікаві: першою Президенткою клубу в історії Турецького футболу туристичним тяжінням

Як "допомогло нещастя": другий шанс молодій команді управлінців з закордонним МВА на чолі з Берною Ґьозбаші.

Клуб все ще в пошуку виходу з затяжної кризи, і навіть Берна Ґьозбаші з того моменту, як очолила клуб, не змогла кардинально змінити справи в команді. Клуб залишили зірковий Емануель Адебайо (відрахований зі складу через тиждень після приходу Берна-ханим) та раптово результативний навесні Артем Кравець, а активності на трансферному ринку цього літа дозволили мати позитивне фінансове сальдо.

Влітку команду очолив Байрам Бекташ, що успішно допомогав Шенолу Ґюнешу у збірній, прийшло декілька молодих та цікавих виконавців. Проте одразу видно, що пані Ґьозбаші має ступінь МВА та спортивний бекґраунд (професійно займалась баскетболом), бо клуб почав заощаджувати гроші, роблячи ставку на суміш молодих та цікавих + досвідчених, але тих, хто ще може в футбол. Наприклад, 33-річний Аарон Леннон. Поки що висновки робити зарано.

Для українців є й інші приводи починати цікавитись Кайсеріспором та регіоном Кайсері. І це не Кравець з Кучером, що колись тут грали. Якщо винести за дужки Середземноморську рів'єру та Стамбул, Кайсері - предмет окремої поїздки до Туреччини. Тут тобі і гірськолижні курорти гори Ерджієс (сплячий вулкан), місцева кухня з ковбасками та пельменями, і звичайно, Каппадокія, що схожа на іншу планету. Бонусом додам, що взимку з України до Кайсері літають прямі чартерні рейси. Додайте до цього місцеві футуристичні трамваї та матч на стадіоні Кадіра Хаса - і це ідеальний зимовий відпочинок.

Прогноз Матчу Турецького: якщо раптом залишаться у СуперЛізі, для "вовків Ерджієсу" та їх "вовчиці" Олег Винник вже написав новий гімн клубу

БеТеДже Тюрк Йєні Малатьяспор (Малатья)

Заснований: 1986

Сезони в еліті: 4 (безперервно з 2017 року)

Досягнення: 2 рази виграли другу та третю ліги

Кольори: жовто-червоно-чорні

Іменний спонсор: BTC Türk (криптовалютна біржа)

"Нагрудний Спонсор" (титульний): немає

Екіпування: Macron

Зірка 20/21: Крістіан Куева

Стадіон: Новий Стадіон Малатьї (27 044)

Чим цікаві: згадкою біткоїна в повній назві

Як "допомогло нещастя": не мали вилітати, бо тримались поза зоною вильоту до 31 туру.

Ох вже ж ця криптовалюта. У 2017 курс ВТС був популярніший за курс USD у 2014. Як раз саме в цей час до Суперліги виходить команда з Малатьї і отримує спонсорський контракт з місцевою криптобіржою. Іміджевий хід спрацьовує - спонсор крутиться на спортивному ТБ, а команда з Малатьї у 2019 році виходить до єврокубків. Втім, команду залишає тренер Ерол Булут (переходить до Аланьяспору, який теж виводить до кваліфікації ЛЄ і залишає) і команда починає поступово падати. Спочатку у середину турнірки, але запасу очок з початку сезону не вистачає, щоб втриматись у еліті. Ривок наприкінці допомагає відірватись рівно до очної дуелі з прямим конкурентом за виживання, і як наслідок, 15 місце. Але рішенням TFF всі команди залишаються "на другий рік". Що ж, "браво, федерація!" (с).

За будь-яким показником команда в цьому сезоні абсолютний середняк - вік, досвід, трансферна вартість, тощо Виліт з Суперліги спровокував відтік лідерів, тому довелось набирати тих, кого можна було підписати або орендувати. Так, найдорожчим гравцем команди є перуанець Крістіан Куева, якого колись за 8млн євро придбав Краснодар. На тренерському містку став працювати досвідчений серед другорядних команд Хамза Хамзаолу. Минулий сезон був нестабільний, бо хоч команда і посіла лише 15 місце, різниця м'ячів була мізерною: -7 (44 забито, рівень середняка).

Прогноз Матчу Турецького: недарма команда має такого спонсора - передбачувати її результати гірше за курс біткоїна. Проте мій прогноз - неподалік від зони вильоту.

Ось така унікальна категорія заходить у цей сезон. Наступна - ті, хто ледь не вилетів. До наступної частини, görüşürüz!

Другие посты блога

WinterCup-2022. Післясмак.
1 февраля 2023, 14:12
Все посты